ترکیه: بهدنبال رویارویی با اسرائیل در سوریه نیستیم
در حالی که حملات اسرائیل به سایتهای نظامی در سوریه ادامه دارد، هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، اعلام کرد که این کشور تمایلی به رویارویی با اسرائیل در سوریه ندارد.
دولت احمد الشرع، رییسجمهوری موقت سوریه، که پس از سرنگونی حکومت بشار اسد در این کشور مستقر شده، از متحدان نزدیک ترکیه محسوب میشود.
از زمان سرنگونی حکومت اسد تاکنون، حملات مکرر اسرائیل به سایتهای نظامی در سوریه، توانایی دولت جدید این کشور را در بازدارندگی تهدیدها تضعیف کرده است.
فیدان جمعه ۱۵ فروردین، در حاشیه نشست وزیران امور خارجه ناتو در بروکسل، در گفتوگو با خبرگزاری رویترز گفت که اقدامات اسرائیل در سوریه، در حال هموار کردن مسیر برای بیثباتی آینده منطقه است.
بیشتر بخوانید: اسرائیل: در حکومت اردوغان نه قانون وجود دارد، نه آزادی
او درباره روابط احتمالی آینده میان دمشق و اسرائیل افزود: «اگر دولت جدید دمشق بخواهد با اسرائیل که مانند ترکیه همسایه سوریه است، به تفاهماتی دست یابد، این موضوع به خود آنها مربوط میشود.»
اسرائیل: ترکیه به دنبال یک کشور تحت الحمایه است
پیشتر گیدون سعار، وزیر امور خارجه اسرائیل، ترکیه را متهم کرده بود که در تلاش است سوریه را به یک «منطقه تحتالحمایه ترکیه» تبدیل کند.
او پنجشنبه ۱۴ فروردین، در یک کنفرانس خبری در پاریس گفت: «آنها تمام تلاش خود را میکنند تا سوریه را به یک منطقه تحتالحمایه ترکیه تبدیل کنند، این کاملا مشخص است که این نیت آنهاست.»
وزیر امور خارجه اسرائیل افزود: «ما فکر نمیکنیم که سوریه بهعنوان یک نیروی نیابتی ایران وضعیت خوبی داشت و ما معتقد نیستیم که سوریه باید تحتالحمایه ترکیه باشد.»
در پاسخ، وزارت امور خارجه ترکیه بیانیهای صادر کرد و اسرائیل را به «تضعیف تلاشها برای برقراری ثبات در سوریه» متهم کرد.
در این بیانیه آمده است: «اسرائیل با حملاتی که تمامیت ارضی و وحدت ملی کشورهای منطقه را هدف قرار داده، به بزرگترین تهدید برای امنیت منطقه تبدیل شده است.»
تنشها میان اسرائیل و ترکیه در روزهای اخیر و همزمان با اعتراضات سراسری در ترکیه در واکنش به بازداشت شهردار استانبول افزایش یافته است.
وزارت امور خارجه اسرائیل شنبه ۹ فروردین در بیانیهای اعلام کرد: «در ترکیه تحت حکومت اردوغان، نه عدالت وجود دارد، نه قانون و نه آزادی.»
این وزارتخانه همچنین رییسجمهوری ترکیه را به «سرکوب خشونتآمیز شهروندان خود و انجام بازداشتهای گسترده مخالفان سیاسی» متهم کرد.
اعتراضها به بازداشت اماماوغلو، بزرگترین موج اعتراضی در ترکیه طی بیش از یک دهه گذشته به شمار میرود.
دولت اردوغان در واکنش به این اعتراضات، حدود دو هزار نفر را بازداشت کرد.
روابط ترکیه و اسرائیل که پیش از آغاز مناقشه کنونی غزه نیز چندان گرم نبود، با آغاز این جنگ پرتنش شده و اردوغان بارها علیه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، موضعگیری کرده است.
نتانیاهو در سال ۱۳۹۶ اردوغان را یک «دیکتاتور بیرحم» خواند که از «سازمانهای تروریستی فلسطینی» حمایت میکند.
ادامه حملات اسرائیل به سوریه
خبرگزاری آسوشیدپرس جمعه گزارش داد که حملات اسرائیل در سوریه جان حداقل ۹ نفر را در جنوب غربی کشور گرفت.
خبرگزاری رسمی سوریه سانا نیز گزارش داد که افرادی که در این حملات جان خود را از دست دادند غیرنظامی بودند، اما جزئیات بیشتری ارائه نکرد.
با این حال، دیدهبان حقوق بشر سوریه که مقر آن در بریتانیاست، اعلام کرد که این افراد، ساکنان مسلح استان درعا بودهاند.
بیشتر بخوانید: حملات جدید ارتش اسرائیل به اهداف نظامی در دمشق، حما و حمص؛ سوریه محکوم کرد
اسرائیل همچنین چهارشنبه، پنج شهر در سوریه را هدف حملات هوایی قرار داد که شامل بیش از دوازده حمله در نزدیکی یک پایگاه هوایی استراتژیک در شهر حماه بود.
بر اساس گزارشها، ترکیه، که از متحدان کلیدی رییسجمهوری موقت سوریه احمد الشراء محسوب میشود، به دنبال ایجاد حضور نظامی در این پایگاه است.
وزارت امور خارجه سوریه در بیانیهای اعلام کرد که این حملات منجر به «تخریب تقریبا کامل فرودگاه نظامی حماه و زخمی شدن دهها غیرنظامی و نیروهای نظامی» شده است.