سفر نخست‌وزیر اسرائیل به مجارستان؛ نتانیاهو: حکومت ایران تمدن غرب را هدف گرفته است

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در یک نشست خبری مشترک با ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، جمهوری اسلامی را به رهبری آنچه «اسلام رادیکال» خواند، متهم کرد و گفت که اسرائیل در حال نبرد برای دفاع از آینده تمدن غربی و تمدن یهودی-مسیحی است.

نتانیاهو، پنج‌شنبه ۱۴ فروردین، در اولین روز سفر چهار روزه خود به مجارستان، گفت: «تمدن غربی و تمدن یهودی-مسیحی تحت حمله یک دشمن قدرتمند قرار دارد و آن دشمن، اسلام رادیکال به رهبری ایران است.»

او در ادامه گفت: «ایران با تکیه بر نیروهای نیابتی‌اش از جمله حزب‌الله، حماس و حوثی‌ها، ما را هدف حمله قرار داده است اما ما محور تروریستی تحت حمایت ایران را تار و مار کردیم.»

نتانیاهو ضمن اشاره به «دوستی عمیق» میان اسرائیل و مجارستان، گفت که همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های دفاعی و فناوری، گسترش یافته است.

نخست‌وزیر اسرائیل با اشاره به حملات این کشور به نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی گفت که اقدامات اسرائیل تنها به دفاع از خود محدود نمی‌شود، بلکه به گفته او، «اسرائیل حتی از اروپا هم محافظت می‌کند؛ اگرچه ممکن است متوجه آن نباشند».

اوربان در دیدار با نتانیاهو: به‌دلیل سیاسی شدن دیوان کیفری، از این نهاد خارج شدیم

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، هم‌زمان با اولین سفر اروپایی نخست‌وزیر اسرائیل پس از صادر شدن حکم بازداشت او از سوی دیوان کیفری بین‌المللی، اعلام کرد که کشورش به‌دلیل «سیاسی شدن» این دیوان، از این نهاد خارج می‌شود.

او تاکید کرد تصمیم‌های دیوان کیفری درباره اسرائیل، نشان‌دهنده «رویکرد سیاسی این نهاد» است.

اوربان در ادامه افزود که مجارستان از حق اسرائیل برای دفاع از خود حمایت می‌کند.

پس از اعلام این تصمیم، نتانیاهو خروج مجارستان از دیوان کیفری را «تصمیمی جسورانه و اصولی» خواند.

نتانیاهو و اوربان
نتانیاهو و اوربان

ورود نتانیاهو به بوداپست

به گزارش روزنامه تایمز اسرائیل، نتانیاهو پنج‌شنبه برای یک سفر چهار روزه راهی بوداپست، پایتخت مجارستان شد و اوربان در مراسمی با گارد تشریفات نظامی از او استقبال کرد.

دعوت از نتانیاهو برای سفر به مجارستان زمانی انجام شد که قضات دیوان کیفری بین‌المللی در اول آذر ۱۴۰۲ احکام‌ بازداشت نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع پیشین اسرائیل و محمد دیاب المصری، ملقب به «ضیف»، فرمانده کشته‌شده حماس را صادر و آن‌ها را به ارتکاب «جنایات جنگی» و «جنایت علیه بشریت» متهم کرد.

صدور حکم بازداشت برای نتانیاهو و گالانت واکنش‌های گسترده‌ای به دنبال داشت و در حالی که فرانسه، ایرلند، ایتالیا، بریتانیا، کانادا، نروژ و برخی دیگر از کشورها به همراه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در آذر ۱۴۰۳ بر پایبندی به احکام دیوان کیفری بین‌المللی تاکید کردند، نخست‌وزیر مجارستان از نتانیاهو برای سفر به بوداپست دعوت کرد و تضمین داد حکم بازداشت علیه او اجرا نشود.

هم‌زمان با این سفر، سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای از رهبران اروپایی و جهانی خواست تا بر بوداپست فشار بیاورند و خواهان بازداشت نتانیاهو شوند.

به گفته عفو بین‌الملل، سفر نتانیاهو به مجارستان نباید به نمادی از آینده حقوق بشر در اروپا تبدیل شود و رهبران اروپا و جهان باید «سکوت و بی‌عملی شرم‌آور» خود را کنار بگذارند و از مجارستان بخواهند او را بازداشت کند: «در غیر این صورت، این سفر توهینی آشکار به رنج قربانیان فلسطینی در غزه خواهد بود.»

خروج مجارستان از دیوان کیفری بین‌المللی

پنج‌شنبه و دقایقی پیش از آن‌که نتانیاهو، در بوداپست مورد استقبال رسمی قرار گیرد، دولت مجارستان اعلام کرد از دیوان کیفری بین‌المللی خارج می‌شود.

زولتان کوواچ، سخنگوی اوربان، گفت: «فرایند خروج از روز پنج‌شنبه آغاز می‌شود و مطابق با الزامات قانونی قانون اساسی و تعهدات بین‌المللی مجارستان انجام خواهد شد.»

مجارستان یکی از ۱۲۴ کشور عضو این دیوان بود که احکام آن بر اساس قانون برای این کشورها الزام‌آور است.

با این موضع‌گیری، اوربان آشکارا در برابر سیاست رسمی اتحادیه اروپا در حمایت از دیوان بین‌المللی کیفری ایستاده است.

طبق قوانین دیوان بین‌المللی کیفری، کشورهای عضو موظف‌اند افرادی که علیه آن‌ها حکم بازداشت صادر شده، از جمله نتانیاهو را در صورت ورود به خاکشان بازداشت کنند.

با این حال، این دادگاه ابزار اجرایی ندارد و اجرای تصمیم‌های آن به همکاری کشورها بستگی دارد.

سخنگوی کمیسیون اروپا روز چهارشنبه در واکنش به خبرها درباره احتمال خروج مجارستان از این دیوان عمیقا ابراز تاسف کرده بود.

طبق ماده ۱۲۷ اساسنامه رم که سند بنیان‌گذار دیوان بین‌المللی کیفری است، هر کشور عضو می‌تواند با اطلاع رسمی کتبی به دبیرکل سازمان ملل، از این دادگاه خارج شود اما خروج یک سال پس از دریافت اطلاعیه از سوی سازمان ملل اجرایی می‌شود و تا آن زمان، کشور مورد نظر موظف به همکاری با تحقیقات جاری خواهد بود.

بر اساس این ماده، اتحادیه اروپا معتقد است که مجارستان باید دست‌کم تا یک سال پس از اعلام خروج، به اجرای حکم بازداشت نتانیاهو پایبند باشد اما ابزار قانونی برای وادار کردن آن به این اقدام را در اختیار ندارد.

اوربان پیش‌تر نیز در موضوعات مختلفی از جمله جنگ اوکراین، روابط با روسیه و حقوق بشر با اتحادیه اروپا اختلاف‌نظر داشته است. هر چند برخی دیگر از کشورهای عضو اتحادیه مانند آلمان و فرانسه نیز گفته‌ بودند که قصد ندارند نتانیاهو را بازداشت کنند.