رییس کمیسیون اروپا: تعرفه‌های آمریکا برای میلیون‌ها نفر پیامدهای فاجعه‌بار خواهد داشت

اورزولا فن در لاین، رییس کمیسیون اروپا، تعرفه‌های آمریکا را «ضربه‌ای شدید» به اقتصاد جهان خواند و گفت که تصمیم دونالد ترامپ در این زمینه، پیامدهایی فاجعه‌بار برای میلیون‌ها نفر در سراسر جهان خواهد داشت. هم‌زمان رهبران کشورهای مختلف از تلاش برای مقابله با یک «جنگ تجاری» خبر دادند.

فون‌ در لاین با تاکید بر ضرورت اتحاد در مقابله با تعرفه‌ها گفت: «اروپا در کنار کسانی خواهد ایستاد که به‌طور مستقیم تحت تاثیر تعرفه‌های آمریکا قرار گرفته‌اند.»

رییس کمیسیون اروپا افزود گفت‌وگوهایی راهبردی با بخش‌ فولاد، خودروسازی و بهداشت برگزار خواهد شد و بخش‌های دیگر نیز در ادامه اضافه خواهند شد.

مخالفت شدید چین
وزارت بازرگانی چین در واکنش به تعرفه‌های جدید ترامپ اعلام کرد پکن به‌شدت با این اقدام مخالف است و برای دفاع از حقوق و منافع خود، تدابیر متقابل اتخاذ خواهد کرد.

وزارت‌ خارجه چین نیز با تاکید بر این که «در جنگ‌های تجاری برنده‌ای وجود ندارد»، از آمریکا خواست بلافاصله تعرفه‌های یک‌جانبه را لغو کرده و از طریق گفت‌وگو و بر پایه احترام متقابل، اختلاف‌ها را حل کند.

هشدار ژاپن درباره احتمال بروز بحران در اقتصاد جهانی

شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن، با تاکید بر این‌که محدودیت‌های گسترده تجاری دولت آمریکا بر روابط اقتصادی توکیو و واشینگتن تاثیر می‌گذارد، گفت که این تعرفه‌ها بر اقتصاد جهانی و نظام تجارت چندجانبه نیز اثر خواهد داشت.

ایشیبا تاکید کرد که دولت او به‌شدت نگران مغایرت این اقدامات با توافقات سازمان تجارت جهانی و توافق تجاری دوجانبه ژاپن و آمریکاست.

او گفت: «ما به شدت از آمریکا می‌خواهیم در این تصمیم بازنگری کند.»

کانادا از اقدام متقابل خبر داد

مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، با اشاره به این که رییس‌جمهوری آمریکا برخی از عناصر مهم روابط تجاری کانادا و آمریکا را حفظ کرده است، تاکید کرد تعرفه‌های مربوط به ماجراهای فنتانیل و همچنین تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم، همچنان برقرار هستند.

کارنی گفت: «ما با اقدامات متقابل با این تعرفه‌ها مقابله می‌کنیم، از کارگرانمان محافظت می‌کنیم و قوی‌ترین اقتصاد گروه هفت را می‌سازیم.»

برزیل: از منافع ملی خود دفاع می‌کنیم

وزارت خارجه برزیل در واکنش به تصمیم دولت آمریکا برای وضع تعرفه‌ای تا سقف ۱۰ درصد بر تمام صادرات این کشور یه ایالات متحده، ضمن ابراز تاسف از این اقدام، اعلام کرد که این کشور در حال بررسی تمام گزینه‌های ممکن برای تضمین اصل عمل متقابل در تجارت دوجانبه «از جمله طرح موضوع در سازمان تجارت جهانی به‌منظور دفاع از منافع ملی» خود است.

استرالیا: تعرفه‌های ترامپ منطق ندارند

آنتونی آلبانیزی، نخست‌وزیر استرالیا، گفت که تعرفه‌های دولت ترامپ «منطق ندارند» و با اصول شراکت میان دو کشور در تضاد هستند.

او در ادامه گفت: «این اقدام، رفتاری دوستانه نیست. تصمیم امروز باعث افزایش بی‌ثباتی در اقتصاد جهانی می‌شود و هزینه‌ها را برای خانواده‌های آمریکایی بالا می‌برد.»

کره جنوبی: جنگ تجاری آغاز شده

هان دوک‌سو، رییس‌جمهوری موقت کره‌جنوبی، در پی فرمان تعرفه‌های ترامپ در روز ۱۳ فروردین اعلام کرد از آن‌جا که «جنگ تجاری جهانی اکنون به واقعیت تبدیل شده»، دولت او باید تمام توان خود را برای عبور از این بحران تجاری به‌کار گیرد.

نیوزلند: با ترامپ گفت‌و‌گو می‌کنیم

تاد مک‌کلی، وزیر تجارت نیوزیلند با اشاره به این که منافع این کشور در جهانی تامین می‌شود که تجارت در آن آزادانه جریان دارد، تاکید کرد روابط دوجانبه نیوزلند با آمریکا همچنان قوی است.

مک‌کلی افزود دولت نیوزلند با آمریکا گفت‌وگو خواهد کرد تا اطلاعات بیشتری به دست آورده و هم‌زمان با صادرکنندگان‌ نیوزلندی صحبت می‌کند تا تاثیر این تصمیم را بهتر ارزیابی کند.

واکنش اسپانیا

نخست‌وزیر اسپانیا درباره اعمال تعرفه‌های ترامپ گفت: «اسپانیا از شرکت‌ها و کارگران خود محافظت خواهد کرد و همچنان به جهانی باز و آزاد متعهد خواهد ماند.»

نخست‌وزیر سوئد: خواهان افزایش موانع تجاری نیستیم

اولف کریسترسون درباره تعرفه‌های ترامپ گفت: «ما خواهان افزایش موانع تجاری نیستیم. ما جنگ تجاری نمی‌خواهیم. ما می‌خواهیم دوباره به مسیر تجارت و همکاری با آمریکا برگردیم تا مردم در کشورهایمان زندگی بهتری داشته باشند.»

سوئیس: ارزش ما در پایبندی به قوانین است

کارین کلر-زوتر، رییس‌جمهوری سوئیس، اعلام کرد که شورای فدرال این کشور به‌زودی درباره گام‌های بعدی در مقابل تعرفه‌های ترامپ تصمیم خواهد گرفت.

کلر-زوتر با تاکید بر این که منافع بلندمدت اقتصادی سوئیس در اولویت هستند، گفت: «پایبندی به قانون بین‌المللی و تجارت آزاد از ارزش‌های اصلی ماست.»

ایرلند: اولویت ما محافظت از مشاغل و اقتصاد است

مایکل مارتین، نخست‌وزیر ایرلند، تصمیم آمریکا را برای اعمال تعرفه ۲۰ درصدی بر واردات از سراسر اتحادیه اروپا، بسیار «ناامیدکننده» توصیف کرد.

او گفت: «من قویا معتقدم که تعرفه‌ها برای هیچ‌کس سودی ندارند. اولویت من و دولت، محافظت از مشاغل و اقتصاد ایرلند است.»

ایتالیا: جنگ تجاری، غرب را ضعیف می‌کند

جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا که نسبت به همتایان اروپایی خود روابط نزدیک‌تری با دولت ترامپ دارد، از تلاش همه جانبه برای توافق با آمریکا خبر داد.

ملونی گفت: «باید از وقوع یک جنگ تجاری جلوگیری کنیم. جنگی که بدون شک باعث تضعیف غرب و تقویت رقبای جهانی می‌شود.»

روز آزادی یا روز کینه؟

مانفرد وبر، رییس حزب مردم اروپا در پارلمان اروپا با اشاره به نام‌گذاری دوم آوریل (۱۳ فروردین) به نام «روز آزادی آمریکا» از سوی ترامپ، گفت: «به دوستان آمریکاییمان می‌گویم امروز روز آزادی نیست، روز کینه است.»

وبر تاکید کرد تعرفه‌های ترامپ از تجارت عادلانه دفاع نمی‌کنند بلکه «از روی ترس به آن حمله می‌کنند و به دو سوی آتلانتیک آسیب می‌زنند».

رییس حزب مردم اروپا تاکید کرد این اتحادیه، متحد و آماده دفاع از منافع خود است و برای گفت‌وگوهای عادلانه و سخت، آمادگی دارد.

کلمبیا:‌ ما هم کالاهای آمریکایی را گران می‌کنیم

گوستاوو پترو، رییس‌جمهوری کلمبیا، در واکنشی تلافی‌جویانه به تعرفه‌های ترامپ گفت: «اگر واردات آمریکا شغل‌های ما را از بین ببرد، ما هم کالاهای آمریکایی را گران می‌کنیم. اما اگر کالاهای آن‌ها باعث ایجاد شغل‌های بهتر در کشور ما شود، تعرفه‌ای اعمال نخواهیم کرد.»

فرمان تعرفه‌های ترامپ چیست؟

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، چهارشنبه ۱۳ فروردین اعلام کرد با امضای یک فرمان اجرایی، دستور اعمال تعرفه‌های متقابل بر شرکای تجاری ایالات متحده را صادر می‌کند.

ترامپ این فرمان را «تاریخی» خواند و گفت: «دوم آوریل ۲۰۲۵ برای همیشه به‌عنوان روزی در یادها خواهد ماند که صنعت آمریکا دوباره متولد شد، روزی که سرنوشت این کشور باز پس گرفته شد و آغازی بود بر مسیر ثروتمند ساختن دوباره آمریکا.»

او با دفاع از تصمیم خود برای وضع تعرفه‌های متقابل افزود: «طی دهه‌ها، کشور ما از سوی کشورهای دور و نزدیک، چه دوست و چه دشمن، غارت، چپاول، تحقیر و تاراج شده است .... تعرفه‌های متقابل یعنی اگر آن‌ها با ما چنین کنند، ما هم با آن‌ها همان خواهیم کرد. خیلی ساده است. از این ساده‌تر نمی‌شود.»

رییس‌جمهوری آمریکا وعده داد این تعرفه‌ها به تولید بیشتر در داخل کشور و در نتیجه، «رقابتی سالم‌تر و قیمت‌هایی پایین‌تر برای مصرف‌کنندگان» خواهد انجامید.

ترامپ تاکید کرد: «کارخانه‌ها و مشاغل با شتابی چشمگیر به کشور بازمی‌گردند، روندی که همین حالا هم در جریان است. ما توان صنعتی داخلی خود را به‌طور بی‌سابقه‌ای تقویت خواهیم کرد، بازارهای خارجی را خواهیم گشود و موانع تجاری را درهم خواهیم شکست ... این واقعا دوران طلایی آمریکا خواهد بود.»

او پیش‌تر نیز دوم آوریل را «روز رهایی» خوانده بود.

ترامپ ۲۵ بهمن ۱۴۰۳ با صدور فرمانی اجرایی، تیم اقتصادی خود را موظف کرده بود تا طرحی را برای وضع تعرفه‌های متقابل بر هر کشوری که بر واردات محصولات آمریکا تعرفه اعمال می‌کند، تهیه کند.