فارین افرز: آمریکا برای تضعیف قدرت منطقه‌ای ایران نباید تنها به اقدام نظامی بسنده کند

نشریه فارین افرز با اشاره به آسیب‌پذیری کنونی جمهوری اسلامی، نوشت که آمریکا باید رهبری دوره گذار در خاورمیانه را بر عهده بگیرد، سرمایه‌گذاری‌های بلندمدتی در امنیت منطقه انجام دهد و علاوه بر اقدام نظامی، از سایر روش‌های سیاست‌ورزی نیز برای تضعیف موقعیت منطقه‌ای تهران غافل نشود.

فارین افرز در مقاله‌ای تاکید کرد که جمهوری اسلامی اکنون در موقعیتی ضعیف قرار گرفته است چرا که هم از لحاظ داخلی آسیب‌پذیرتر از همیشه شده و هم در عرصه بین‌المللی بیشتر از هر زمان دیگری پس از انقلاب ۵۷ در معرض فشار است.

تضعیف موقعیت ایران در منطقه با حملات نظامی اسرائیل

این رسانه یادآوری کرد که تحلیل‌گران سیاست‌های ایران در واشینگتن بر سر این موضوع اختلاف نظر داشتند که چه ترکیبی از ابزارها می‌تواند ایران را به‌طور موثر بازدارد اما به‌طور کلی توافق داشتند که اگر تهران تحت فشار زیادی قرار بگیرد، گزینه‌های تلافی‌جویانه‌ای برای راه انداختن جنگی تمام‌عیار در اختیار دارد.

بر همین اساس، چهار رییس‌جمهوری اخیر آمریکا یعنی جورج بوش، باراک اوباما، دونالد ترامپ در دوره اول و جو بایدن، همگی در نهایت بر استفاده از دیپلماسی و تحریم‌ها برای بازدارندگی تاکید داشتند و هرگز مجوز حمله نظامی به داخل خاک ایران را صادر نکردند.

فارین افرز اکنون یادآور شد که موفقیت‌های عملیاتی اسرائیل این تصورات را تغییر داده و فرصتی را برای از بین بردن شبکه تهدیدات منطقه‌ای جمهوری اسلامی و ایجاد خاورمیانه‌ای امن‌تر و باثبات‌تر فراهم کرده است.

اکنون رهبران کلیدی در محور موسوم به «مقاومت» کشته و ده‌ها هزار جنگجوی وابسته به جمهوری اسلامی از میدان نبرد خارج شده‌اند. زرادخانه‌های این گروه‌ها به‌شدت آسیب دیده و اسرائیل توانسته است مجتمع نظامی-صنعتی ایران را که تامین‌کننده این تسلیحات بوده، تضعیف کند.

سرنگونی بشار اسد، رییس حکومت سوریه و متحد کلیدی جمهوری اسلامی نیز ضربه‌ای سنگین به تهران بود چرا که اسد در تبدیل سوریه به یک مسیر ترانزیت برای ارسال سلاح، منابع مالی و نیرو به گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی دست و نقش داشت.

جلوگیری از بازسازی قدرت ایران نباید تنها به اسرائیل واگذار شود

فارین افرز تاکید کرد جلوگیری از بازسازی «قدرت تخریب‌گر ایران در خاورمیانه» نباید تنها به اسرائیل واگذار شود، چرا که این کشور از نظر منابع، ساختار و تجربه دهه‌ها پس از جنگ، برای تامین نظم جدید و صلح‌آمیزتر در منطقه، فاقد توانمندی بوده است.

به گفته نویسنده این مقاله، استفاده از نیروی نظامی صرف نمی‌تواند مانع بازگشت ایران به قدرت شود و تنها یک فرایند سیاسی است که می‌تواند این هدف را محقق کند و آمریکا بهترین موقعیت را برای هدایت این مسیر دارد.

این رسانه هشدار داد رویکرد ترامپ در تکیه صرف بر عملیات نظامی به عنوان ابزار سیاست خارجی علیه تهران، به آمریکا امکان بهره‌داری از ایران ضعیف شده کنونی را نمی‌دهد. در عوض، ترامپ باید تدابیر سختگیرانه را با دیپلماسی خلاقانه ترکیب کند که فراتر از تماس با سران دولت‌ها و تلاش برای توافق‌های پر سر و صدا باشد.

با توجه به رویدادهای یک سال اخیر مانند ضربات وارد شده به حوثی‌ها، حزب‌الله و حماس، این برآورد ایجاد شده که حملات متعارف جمهوری اسلامی قابل شکست است و کشورهای همسایه می‌توانند ترغیب شوند تا در دفاع هماهنگ‌شده‌ای علیه تهاجم ایران مشارکت کنند.

آمریکا باید رهبری اقداماتی همه‌جانبه علیه ایران را بر عهده بگیرد

آمریکا، اسرائیل و بسیاری از کشورهای عربی اکنون هدف مشترکی دارند: آزادی خاورمیانه از نفوذ ایران؛ که یک اجماع نادر است اما واشینگتن باید این ذی‌نفعان را گرد هم آورد تا یک نقشه راه واقع‌بینانه‌ برای حکمرانی، امنیت و بازسازی غزه تدوین کنند.

آمریکا همچنین باید به‌وضوح بیان کند که چه سرمایه‌گذاری‌های بلندمدتی در امنیت خاورمیانه انجام خواهد داد.

فارین افرز یادآور شد بدون استراتژی‌ این‌چنینی، منطقه قادر نخواهد بود دستاوردهای نظامی چشمگیر اسرائیل را در برابر ایران تثبیت کند چرا که رهبران جمهوری اسلامی با اقداماتی مانند تشدید خشونت‌های فرقه‌ای در سوریه، در تلاش برای بازپس‌گیری قدرت از دست رفته خود هستند.

بر اساس این تحلیل، اکنون امکانی واقعی برای هدایت خاورمیانه در مسیری متفاوت ایجاد شده اما اگر آمریکا شانس خود را برای رهبری آن هدر دهد، این فرصت ممکن است برای نسل‌ها دیگر پیش نیاید.

به نظر می‌رسد استراتژی کنونی واشینگتن در قبال تهران بر اساس این باور استوار باشد که یک استراتژی فشار که تنها با اسرائیل هماهنگ شده باشد، می‌تواند جمهوری اسلامی را مجبور به توقف فعالیت‌هایی کند که این حکومت برای بقای خود ضروری می‌داند.

آمریکا برای هدف خود به همکاری چین، بزرگ‌ترین واردکننده نفت ایران و کشورهای خاورمیانه نیاز دارد که پایگاه‌ها و نیروهای ایالات متحده را میزبانی می‌کنند. همچنین، نیازمند حمایت کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل است.

بدون هماهنگی بین‌المللی گسترده‌تر در یافتن موثرترین راه برای منزوی کردن جمهوری اسلامی، تهران از روابط خود با پکن و مسکو به منظور مقاومت در برابر هرگونه تلاش آمریکا در جهت به‌دست آوردن امتیازهای معنادار استفاده خواهد کرد.

از سوی دیگر فارین افرز بر ضرورت حمایت آمریکا از رهبران جدید سوریه تاکید کرد و نوشت که واشینگتن در کنار آن باید به حفظ حضور نظامی خود در دوره گذار خاورمیانه و ظهور ترتیبات امنیتی جدید در منطقه اهمیت دهد.

به گفته این رسانه، آمریکا همچنین باید کمک‌ها و حمایت‌های فنی را به جوامع آسیب‌پذیر افزایش دهد و به گرد هم آوردن شرکای محلی و بین‌المللی بپردازد تا: «یک چشم‌انداز ملموس و واقع‌بینانه برای یک نظم منطقه‌ای بدون تسلط ایران ترسیم کند.»

تلاش‌های گذشته تهران برای بی‌ثبات‌سازی دولت‌های منطقه، سرکوب مردم آن‌ها، به چالش‌ کشیدن منافع ایالات متحده و گسترش ترور در خارج از مرزهای خود، تنها به این دلیل موفقیت‌آمیز بوده است که دولت‌های ضعیف، فاسد و تحت کنترل اندکی را هدف قرار داده.

فارین افرز نوشت هدف اصلی استراتژی تثبیت باید حمایت از ظهور دولت‌های پاسخگو، شفاف و قوی باشد که انحصار استفاده از زور و ظرفیت ایجاد رفاه برای مردم خود را در اختیار داشته و آماده مقابله با نفوذ ایران باشند.

برخلاف تفکر رایج چند دهه گذشته، اکنون مشخص شده است که یک کمپین نظامی استثنایی می‌تواند موقعیت منطقه‌ای ایران را به طور قابل توجهی تضعیف کند. حالا آمریکا باید نقش خود را ایفا و یک تلاش مدنی به همان اندازه استثنایی، برای دائمی ساختن این تغییر آغاز کند.