آکسیوس: ترامپ در حال بررسی درخواست ایران برای مذاکره غیرمستقیم با آمریکاست

بر اساس گفته‌های دو مقام آمریکایی به وب‌سایت آکسیوس، همزمان با افزایش چشمگیر حضور ارتش آمریکا در منطقه، کاخ سفید به‌طور جدی در حال بررسی پیشنهاد جمهوری‌اسلامی برای انجام مذاکرات دو کشور درباره برنامه هسته‌ای ایران به شکل غیرمستقیم و با واسطه است.

این بررسی‌ها در حالی انجام می‌شود که ترامپ بارها تمایل خود را به دستیابی به یک توافق هسته‌ای با ایران ابراز کرده، اما هشدار داده است که در صورت عدم توافق در بازه زمانی مشخصی که خود تعیین کرده، ممکن است به گزینه نظامی روی بیاورد.

او پیشتر، گفته بود ایران دو ماه برای رسیدن به توافق با آمریکا وقت دارد اما زمان دقیق آغاز این ضرب‌الاجل دوماهه هنوز مشخص نشده است.

ایران در پاسخ رسمی به نامه‌ای که ترامپ در ماه مارس به علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، ارسال کرد، مذاکرات مستقیم با آمریکا و نیز مذاکره درباره برنامه موشکی و حمایت از گروه‌های نیابتی خود در منطقه را رد کرده است، مواردی که ایالات متحده خواستار گنجاندن آن‌ها در چارچوب مذاکرات بوده است.

بر اساس گزارش آکسیوس، در حالی که ترامپ خواهان گفت‌وگوهای مستقیم بوده، ایران تنها با مذاکرات غیرمستقیم به‌واسطه عمان موافقت کرده است، کشوری که پیش‌تر نیز نقش میانجی میان تهران و واشنگتن را ایفا کرده بود.

مقام‌های آمریکایی به آکسیوس گفته‌اند که دولت ترامپ باور دارد گفت‌وگوهای مستقیم موثرتر خواهد بود، اما در عین حال پیشنهاد ایران برای گفتگوی غیرمستقیم و نقش احتمالی عمان را رد نکرده‌اند.

یکی از این مقامات آمریکایی به این رسانه گفته: «پس از تبادل نامه‌ها، ما در حال بررسی گام‌های بعدی برای آغاز گفت‌وگو و ایجاد اعتماد با ایرانی‌ها هستیم.»

او همچنین تاکید کرد که هنوز هیچ تصمیم نهایی اتخاذ نشده و گفت‌وگوهای داخلی در میان مقامات آمریکایی همچنان در جریان است.

پیش از این، بیش از یک سال گفت‌وگوهای غیرمستقیم ایران با دولت بایدن به نتیجه‌ای نرسید. برخی ناظران بر این باورند که ایران با طرح میانجی‌گری عمان، به‌دنبال وقت‌کشی تا پایان دوره دولت ترامپ است.

بنا بر این گزارش، در درون کاخ سفید نیز اختلاف‌نظر وجود دارد. برخی مقامات معتقدند که هنوز شانس رسیدن به توافق وجود دارد، در حالی که برخی دیگر مذاکرات بیشتر را بی‌فایده می‌دانند و خواستار انجام حملات نظامی به تاسیسات هسته‌ای ایران هستند.

هم‌زمان با این تحرکات دیپلماتیک، پنتاگون نیز اقدام به استقرار گسترده نیروها و تجهیزات نظامی در منطقه کرده است؛ اقدامی که به ترامپ امکان می‌دهد در صورت شکست دیپلماسی، فورا وارد عمل شود.

این تحولات در شرایطی رخ می‌دهد که لفاظی‌ها میان تهران و واشنگتن به‌شدت افزایش یافته است.

ترامپ اخیرا تهدید کرده بود که اگر توافق حاصل نشود، ایران را بمباران خواهد کرد. در پاسخ، خامنه‌ای هشدار داد که در صورت حمله به ایران، «ضربه سنگینی» در انتظار آمریکا خواهد بود.

ایران همچنین از طریق سفارت سوئیس، حافظ منافع آمریکا در تهران، اعتراض رسمی خود را ابلاغ کرده و وعده داده به هرگونه تهدیدی «پاسخ قاطع و فوری» خواهد داد.

تنش‌ها با افزایش سطح غنی‌سازی اورانیوم در ایران تشدید شده است. غنی‌سازی در حدی که این کشور را به آستانه توانمندی هسته‌ای نزدیک کرده، هرچند مقامات جمهوری‌ اسلامی همچنان تاکید می کنند که ایران به‌ دنبال تولید سلاح هسته‌ای نیست.

پنتاگون سه‌شنبه تایید کرد که نیروها و تجهیزات هوایی بیشتری به منطقه اعزام شده‌اند و دو ناو هواپیمابر آمریکایی، ترومن و وینسون هم همچنان در منطقه مستقرند.

هفته گذشته هم بمب‌افکن‌های رادارگریز بی‌-۲ به پایگاه نظامی دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند اعزام شدند، اقدامی که یک مقام آمریکایی آن را مرتبط با ضرب‌الاجل ترامپ توصیف کرده است.