با گذشت ۶ ماه، وعده وزیر کار برای افزایش حقوق کارگران معادن محقق نشد

با وجود گذشت بیش از شش ماه از وعده احمد میدری، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی دولت مسعود پزشکیان برای افزایش حقوق کارگران معادن در ایران، این وعده هنوز محقق نشده است. کارگران معدن در ایران با وجود سختی کار و خطرات جانی زیاد، دستمزدهای بسیار پایینی دریافت می‌کنند.

خبرگزاری ایلنا چهارشنبه ۱۳ فروردین در گزارشی به نقل از کارگران معادن نوشت وعده وزیر کار برای افزایش حقوق کارگران معدن مانند سایر وعده‌هایی که در بزنگاه‌های حوادث تلخ برای «تلطیف افکار عمومی و فروکش کردن بحران» می‌دهند، «توخالی و بدون ضمانت اجرایی» از کار درآمد.

ایلنا با بیان این‌که کارگران معدن هیچ زمان مشمول تبدیل وضعیت و افزایش حقوق نشدند، نوشت: «با گذشت ماه‌ها، خبری از بهبود وضعیت کارگران معدن نشد و همچنان پیمانکاری باقی ماندند و مناسبات مزدیشان تغییری نکرد.»

این خبرگزاری با اشاره به این‌که انفجار معدن معدنجوی طبس در ۳۱ شهریور‌ ۱۴۰۳ به جان باختن ۵۳ نفر و مصدوم شدن شماری دیگر از کارگران انجامید، یادآوری کرد که این حادثه برای مدتی کوتاه کارگران معادن و وضع اسفناک شغلی آن‌ها را به سرخط رسانه‌ها بدل کرد.

پس از آن و در چهارم مهر ماه، احمد میدری، وزیر کار دولت مسعود پزشکیان، با بیان این‌که معدن نماد سختی کار است اما حقوق کارگران آن کافی نیست، گفت: «نباید حقوق کارگرانی که در معادن به صورت حجمی مشغول کار هستند و با بی‌ثباتی شغلی مواجه هستند، کمتر از نیروهای رسمی باشد.»

میدری همان زمان وعده داد پیشنهاد افزایش حقوق کارگران معادن را خواهد داد و این مساله را در شورای عالی کار بررسی و تعیین خواهد کرد.

این موضوع در دستور کار نشست ۲۲ آبان ۱۴۰۳ شورای عالی کار که شورایی حکومتی است قرار گرفت.

محسن باقری، نماینده کارگران در این شورا «ارتقای نظام جبران خدمت کارگران معادن» را منوط به اصلاح طرح طبقه‌بندی در کارگاه‌های معدنی کشور دانست و گفت که نظام ارزشیابی مشاغل در کارگاه‌های معدنی «رضایت‌بخش نیست» و باید اصلاح شود.

باقری از «برقراری حق تونل و مزایای مزدی مانند حق پاداش تولید و کاهش ساعات کار»، به عنوان راهکارهای افزایش حقوق کارگران معادن نام برد و گفت: «اولین گام باید حذف پیمانکاران و انعقاد قرارداد مستقیم با کارگران معادن باشد و اگر اراده‌ای باشد، راهکارهایی برای افزایش حقوق کارگران معدن وجود دارد.»

با گذشت ۲۰۰ روز از وعده وزیر کار و ۱۴۰ روز از برگزاری نشست شورای عالی کار با هدف بهبود وضعیت کارگران معادن، وعده‌های داده‌ شده هنوز محقق نشده‌اند و به نوشته ایلنا، این موضوع همان آبان ماه «بایگانی» شد.

بر اساس اطلاعات مرکز آمار ایران، در سال ۱۴۰۰ تعداد معادن در حال بهره‌برداری کشور شش هزار و ۲۵ معدن بوده که نسبت به سال قبل از آن، ۴/۲ درصد (۲۴۳ معدن) افزایش داشته است.

همچنین در سال ۱۴۰۰ تعداد افراد شاغل در معادن در حال بهره‌برداری، ۱۳۰ هزار و ۳۵۸ نفر بوده است که نسبت به سال ۱۳۹۹، برابر با ۸/۳ درصد (معادل ۱۰ هزار و ۳۱ نفر) افزایش یافته است.

بهرام شکوری، رییس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی ایران ۱۴ بهمن ۱۴۰۳ گفت در حال حاضر ۶۵ درصد معادن کشور تعطیل هستند.

او اضافه کرد: «عوارض سنگین وارداتی و ممانعت از واردات ماشین‌های معدنی و عدم تامین مواد اولیه، عواملی هستند که به تعطیلی معادن می‌انجامند.»