تاکید کاخ سفید بر اعمال تعرفه‌ها از چهارشنبه هم‌زمان با نگرانی‌ از تشدید جنگ تجاری جهانی

کاخ سفید سه‌شنبه تایید کرد که دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، چهارشنبه ۱۳ فروردین تعرفه‌های جدیدی را اعمال خواهد کرد، اما جزییات دقیقی از میزان و دامنه این تعرفه‌های جدید ارائه نداد.

ترامپ در هفته‌های اخیر از دوم آوریل (۱۳ فروردین) به عنوان «روز آزادی» یاد کرده و وعده داده است که در این روز، تعرفه‌های جدیدی اعلام خواهد شد که ممکن است نظام تجارت جهانی را دچار دگرگونی اساسی کند.

مراسم رسمی اعلام این تعرفه‌ها در باغ رز کاخ سفید و در ساعت ۴ بعدازظهر به وقت شرق آمریکا برگزار خواهد شد.

کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، اعلام کرد که تعرفه‌های متقابل بر کشورهایی که کالاهای آمریکایی را مشمول تعرفه می‌کنند، بلافاصله پس از اعلام رییس‌جمهوری اجرایی خواهد شد. همچنین، تعرفه ۲۵ درصدی بر واردات خودرو از سوم آوریل اعمال خواهد شد.

اسکات بسنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، به قانون‌گذاران جمهوری‌خواه گفته است که تعرفه‌های متقابل اعلام‌شده از سوی ترامپ، «حداکثر سطح تعرفه‌ای» خواهد بود که کشورها با آن مواجه خواهند شد. این تعرفه‌ها می‌توانند در صورت تحقق خواسته‌های دولت آمریکا کاهش یابند.

افزایش فشارهای اقتصادی و نگرانی‌های سرمایه‌گذاران

ترامپ پیش‌تر تعرفه‌هایی بر واردات فولاد و آلومینیوم اعمال کرده و تعرفه‌های کالاهای چینی را افزایش داده بود. اما به نظر می‌رسد که ترامپ برخلاف دفعات قبل که تهدیدهای تعرفه‌ای را لغو یا به تعویق می‌انداخت، این بار مصمم به اجرای آن است.

تحلیل‌گران اقتصادی هشدار داده‌اند که این تعرفه‌های سنگین ممکن است باعث افزایش قیمت‌ها و رکود جهانی شود.

اقتصاددانان فدرال رزرو آتلانتا اعلام کرده‌اند که بر اساس نظرسنجی‌های اخیر، مدیران مالی شرکت‌ها انتظار دارند که تعرفه‌ها باعث افزایش قیمت‌ها، کاهش استخدام و کاهش رشد اقتصادی در سال جاری شود.

واکنش‌های بین‌المللی و اقدامات متقابل

کانادا اعلام کرده است که در صورت اعمال تعرفه‌های جدید، اقداماتی متقابل انجام خواهد داد.

مارک کارنی، نخست‌وزیر کانادا، گفت: «ما اجازه نخواهیم داد که کارگران و تولیدکنندگان کانادایی در مقایسه با کارگران آمریکایی دچار ضرر شوند.»

کارنی و کلودیا شینبائوم، رییس‌جمهوری مکزیک، سه‌شنبه ۱۲ فروردین درباره استراتژی مقابله با اقدامات تجاری آمریکا گفتگو کردند.

در همین حال، کشورهای دیگر نیز تهدید به اقدامات تلافی‌جویانه کرده‌اند. برخی از آن‌ها نیز تلاش دارند با کاخ سفید مذاکره کنند و توافقاتی برای جلوگیری از اجرای این تعرفه‌ها به دست آورند.

خطرات اقتصادی برای آمریکا و جهان

اقتصاددانان هشدار داده‌اند که اعمال تعرفه‌های ۲۰ درصدی جدید، علاوه بر تعرفه‌های پیشین، می‌تواند سالانه حدود ۳۴۰۰ دلار هزینه اضافی به هر خانوار آمریکایی تحمیل کند.

به‌گزارش رویترز نشانه‌هایی از کاهش رشد اقتصادی آمریکا نیز در حال ظاهر شدن است، از جمله اینکه فعالیت کارخانه‌ها در ژاپن، بریتانیا و آمریکا در ماه مارس به دلیل افزایش نگرانی‌ها از تعرفه‌های جدید کاهش یافته است. فعالیت تولیدی آمریکا پس از دو ماه رشد، دوباره وارد رکود شده است. شاخص هزینه‌های ورودی تولیدکنندگان آمریکایی به بالاترین سطح خود در سه سال اخیر رسیده است. بازارهای مالی دچار نوسان شده‌اند و از اواسط فوریه تاکنون، حدود پنج تریلیون دلار از ارزش سهام آمریکا کاهش یافته است.