خشم ترامپ از پوتین: ممکن است علیه نفت روسیه تعرفههای ثانویه اعمال کنم
دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، اعلام کرد از ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، «خشمگین» است. ترامپ هشدار داد در صورتی که مسکو در تلاشهای واشینگتن برای پایان دادن به جنگ اوکراین کارشکنی کند، تعرفههای ثانویهای بین ۲۵ تا ۵۰ درصد بر خریداران نفت روسیه اعمال خواهد کرد.
ترامپ یکشنبه ۱۰ فروردین در مصاحبهای تلفنی با شبکه انبیسی نیوز گفت از اظهارات هفته گذشته پوتین درباره عدم مشروعیت ولودیمیر زلنسکی، رییسجمهوری اوکراین، خشمگین شده است.
او افزود در صورت لزوم، قادر است ظرف یک ماه اقدامات تجاری تنبیهی علیه مسکو را به اجرا بگذارد.
دولت ترامپ بهتازگی تعرفه ۲۵ درصدی موسوم به «تعرفه ثانویه» را بر واردات ایالات متحده از هر کشوری که نفت یا گاز از ونزوئلا خریداری کند، اعمال کرد.
تعرفه ثانویه به وضع عوارض یا مالیاتهای اضافی بر کشورها و شرکتهایی گفته میشود که با یک کشور هدف - که معمولا تحت تحریم قرار دارد - روابط تجاری دارند.
پوتین هشتم فروردین پیشنهاد کرد اوکراین تحت نوعی اداره موقت قرار گیرد تا شرایط برای برگزاری انتخابات جدید و امضای توافقنامههای کلیدی برای حل و فصل مناقشه کنونی فراهم شود.
آمریکا هشتم فروردین در پاسخ به این اظهارات تاکید کرد نحوه حکمرانی در اوکراین طبق قانون اساسی این کشور و اراده مردم آن تعیین میشود.
ترامپ: پوتین از خشم من باخبر است
ترامپ در ادامه مصاحبه خود با انبیسی نیوز گفت: «اگر من و روسیه نتوانیم برای توقف خونریزی در اوکراین به توافق برسیم و اگر احساس کنم که این تقصیر روسیه است، تعرفههای ثانویهای بر تمام نفتی که از روسیه صادر میشود، اعمال خواهم کرد.»
او ادامه داد: «این بدان معناست که اگر شما از روسیه نفت بخرید، نمیتوانید در ایالات متحده تجارت کنید. بر تمام نفت [روسیه] یک تعرفه ۲۵ درصدی اعمال خواهد شد و تعرفهای بین ۲۵ تا ۵۰ درصد نیز ممکن است لحاظ شود.»
چنانچه این طرح به مرحله اجرا برسد، چین و هند که از اصلیترین خریداران نفت روسیه به شمار میروند، متحمل پیامدهای قابل توجهی خواهند شد.
ترامپ همچنین گفت پوتین از خشم او باخبر است و در عین حال تصریح کرد «رابطهای بسیار خوبی» با رییسجمهوری روسیه دارد و «اگر پوتین کار درست را انجام دهد، این عصبانیت بهسرعت فروکش خواهد کرد».
مسکو هنوز به این اظهارات واکنشی نشان نداده است.
خبرگزاری رویترز نوشت این سخنان نشاندهنده افزایش ناامیدی ترامپ از عدم پیشرفت در روند برقراری آتشبس در جنگ سهساله اوکراین است.
روسیه پیشتر تحریمها و محدودیتهای اعمالشده از سوی غرب در واکنش به تهاجم این کشور به اوکراین را «غیرقانونی» خوانده و اعلام کرده بود این اقدامات با هدف تامین منافع اقتصادی غرب طراحی شدهاند.
ترامپ که تعطیلات آخر هفته را در اقامتگاهش در پالم بیچ فلوریدا سپری میکرد، در مصاحبه با انبیسی نیوز، از قصد خود برای گفتوگو با پوتین در هفته جاری خبر داد.
رهبران آمریکا و روسیه در ماههای اخیر دو تماس تلفنی رسمی داشتهاند، اما کرملین هفته گذشته اعلام کرد احتمال برقراری تماسهای بیشتری میان دو طرف وجود دارد.
دوره ریاستجمهوری زلنسکی اردیبهشت ۱۴۰۳ به پایان رسید، اما انتخابات در اوکراین بهدلیل شرایط جنگی و برقراری حکومت نظامی تاکنون برگزار نشده است.
ترامپ اول اسفند رییسجمهوری اوکراین را «دیکتاتوری برنیامده از انتخابات» خواند و گفت او وارد جنگی شد که امکان پیروزی در آن وجود نداشت.
در هفتههای اخیر، مقامات آمریکایی بهصورت جداگانه تلاش کردهاند کییف را برای پذیرش توافقی در زمینه مواد معدنی استراتژیک اوکراین تحت فشار قرار دهند.
خلاصهای از این توافق نشان میدهد ایالات متحده خواهان دسترسی به تمامی درآمدهای حاصل از منابع طبیعی اوکراین در سالهای آینده است.
زلنسکی اعلام کرده است وکلای اوکراینی پیش از هرگونه اظهارنظر بیشتر درباره پیشنهاد واشینگتن، باید پیشنویس این توافق را مورد بررسی قرار دهند.