وزیران دفاع بالتیک: آتش‌بس در اوکراین تهدید روسیه را در منطقه بالتیک افزایش می‌دهد

وزیران دفاع کشورهای بالتیک هشدار دادند که با آتش‌بس در اوکراین، روسیه به برنامه‌های خود برای بازسازی و انتقال نیروها به جناح شمال‌شرقی ناتو ادامه داده و تهدید امنیتی برای این منطقه به شدت افزایش خواهد یافت.

به گزارش روزنامه فایننشال تایمز، استونی، لتونی و لیتوانی که پیش از بازپس‌گیری استقلال در دهه ۱۹۹۰ به اتحاد جماهیر شوروی الحاق شده بودند، نگران این هستند که مسکو پس از توقف جنگ در اوکراین، دست از آن‌ها نکشد.

روسیه و سودای کشورهای بالتیک

کشورهای بالتیک اشاره می‌کنند که کرملین پیش از این برای افزایش تولیدات نظامی و استقرار نیروهای اضافی در امتداد مرزهایشان، برنامه ریزی کرده است.

هاننو پیوکور، وزیر دفاع استونی به فایننشال تایمز گفت: «همه ما می‌فهمیم که وقتی جنگ در اوکراین متوقف شود، روسیه نیروهای خود را بسیار سریع توزیع خواهد کرد. این به معنای افزایش تهدید به طور چشمگیر و سریع است.»

همتای لیتوانیایی او، دوویله شاکالیینه، در سخنانی مشابه در هفته گذشته در بریتانیا گفت: «بیایید هیچ‌گونه توهمی نداشته باشیم. بیایید به خودمان دروغ نگوییم که روسیه پس از اوکراین کارش تمام خواهد شد. روسیه از بازه زمانی آتش‌بس، برای افزایش توانایی‌های نظامی خود استفاده خواهد کرد. آنها هم‌اکنون ارتش بزرگی دارند که در میدان جنگ آموزش دیده و این ارتش حتی بزرگ‌تر خواهد شد.»

آتش‌بس همچنان دور از دسترس

دولت ترامپ رهبری مذاکرات با روسیه و اوکراین را برای پایان دادن به جنگ بر عهده دارد، اما آتش‌بس کامل همچنان به نظر دور از دسترس می‌آید.

در حالی که کی‌یف موافقت کرده که در دریای سیاه، آتش‌بس فوری برقرار کند و یک آتش‌بس ۳۰ روزه حمایت‌شده از سوی واشینگتن را بپذیرد، مسکو تا کنون تنها به توقف حملات به زیرساخت‌های انرژی وعده داده و گفته که تنها پس از رفع تحریم‌های اقتصادی از سوی غرب به توافق آتش‌بس در دریای سیاه عمل خواهد کرد.

در مقابل و هم‌زمان با ادامه حملات روسیه به زیرساخت‌های انرژی اوکراین، وزیر امور خارجه آلمان خواستار پذیرش آتش‌بس کامل از سوی روسیه شده و اتحادیه اروپا نیز تاکید کرده «خروج بی قید و شرط همه نیروهای این کشور از کل خاک اوکراین» یکی از پیش‌شرط‌های لغو تحریم‌های مسکو است.

بر اساس این گزارش، توقف درگیری‌ها در اوکراین به روسیه فرصتی خواهد داد تا برنامه‌های خود در سال ۲۰۲۲ برای تشکیل ارتشی ۱.۵ میلیون نفری و اضافه کردن یک ارتش جدید به شمال را محقق کند، که باعث دو برابر شدن تعداد نیروها در نزدیکی فنلاند و کشورهای بالتیک خواهد شد.

پیوکور گفت که از میان ۶۰۰ هزار نیروی روسی که هم‌اکنون در اوکراین تخمین زده می‌شود، احتمالا ۳۰۰ هزار نفر دوباره استقرار خواهند یافت. او افزود: «این مردان به بخش‌های مختلف روسیه برای برداشت ذرت یا انجام کارهای دیگر نخواهند رفت زیرا حقوقی که در ارتش دریافت می‌کنند پنج تا ده برابر بیشتر از آن چیزی است که می‌توانند در شهر خود بدست آورند.»

نگرانی‌ها از تمرین نظامی زاپاد

کشورهای بالتیک به طور ویژه نگران تمرین نظامی بزرگی به نام زاپاد هستند که قرار است پاییز امسال نزدیک مرزهایشان در روسیه و بلاروس برگزار شود.

این تمرین‌ها که هر چهار سال یک‌بار برگزار می‌شود، یک درگیری شبیه‌سازی شده با کشورهای ناتو را شامل می‌شود و در آن از ده‌ها هزار سرباز، تانک، هواپیما و توپخانه استفاده می‌شود.

هر دو وزیر هشدار دادند که نباید ناتو از نیروهای کشورهایشان برای تشکیل «نیروی اطمینان‌بخش» اروپایی برای ارسال به اوکراین پس از جنگ استفاده کند. آنها بر این باورند که این امر می‌تواند از امنیت ناتو در جناح شرقی کاسته و باعث افزایش تهدید‌ها در مرزهای آنها شود.

پیوکور گفت: «ما نمی‌توانیم امنیت جناح شرقی ناتو را به خطر بیندازیم. ما نمی‌توانیم در دام این بیافتیم که نیروهای ما به نوعی در اوکراین مستقر شوند. در این صورت با خطراتی در مرزهای خود روبه‌رو خواهیم شد.»

به گفته جان هیلی، وزیر دفاع بریتانیا، این کشور هم‌اکنون کمتر از هزار نیروی در استونی دارد. او تاکید کرد که تعهد دائمی و مستحکم بریتانیا به استونی ادامه خواهد یافت چرا که استونی و بریتانیا در خط مقدم ناتو هستند.

وزیر دفاع بریتانیا
وزیر دفاع بریتانیا

مخالفت با استقرار نیرو در اوکراین

هم‌زمان کشورهای ناتو در جناح شرقی، از جمله لهستان و رومانی گفته‌اند که نمی‌توانند برای استقرار نیروها در اوکراین به قیمت به خطر انداختن امنیت خود، تعهد بدهند.

استونی هم با برنامه‌ استقرار مجدد نیروهای بریتانیایی در اوکراین که برای دفاع از کشورهای بالتیک در نظر گرفته شده‌اند، مخالفت کرده است.

در حال حاضر، امنیت لیتوانی را یک گردان آلمانی که قرار است در ماه‌های آینده در خاک این کشور مستقر شود، تامین می‌کنند، لتونی تحت حفاظت نیروی چندملیتی به رهبری کانادا است و استونی هم از سوی یک گردان بریتانیایی که می‌تواند در کوتاه‌ترین زمان از بریتانیا به این کشور اعزام شود، محافظت می‌شود.