درگیری پلیس نیجریه و معترضان شیعه نزدیک به جمهوری اسلامی دست‌کم ۱۲ کشته برجای گذاشت

در جریان درگیری میان نیروهای امنیتی نیجریه و معترضان شیعه در راهپیمایی «روز قدس» در پایتخت این کشور، دست‌کم ۱۱ معترض و یک سرباز کشته شدند.

پلیس نیجریه معترضان را به «حمله‌ خشونت‌آمیز» علیه نیروهای امنیتی متهم کرد و گفت چندین نیروی امنیتی نیز در این رویداد زخمی شدند.

این راهپیمایی از سوی اعضای «جنبش اسلامی نیجریه» سازماندهی شده بود؛ گروهی شیعه که خواهان تاسیس یک دولت اسلامی در این کشور است.

دولت نیجریه از سال ۲۰۱۹ فعالیت این گروه را ممنوع اعلام کرده است.

سازمان عفو بین‌الملل در نیجریه گزارش داد سربازان در این درگیری‌ها به‌سوی معترضان گلوله‌های جنگی شلیک کردند.

ویدیوهای منتشر شده در شبکه اجتماعی ایکس نشان می‌دهد معترضان در حالی که پرچم فلسطین را در دست دارند، به سوی خودروهای نظامی سنگ پرتاب می‌کنند و پس از آن صدای تیراندازی به گوش می‌رسد.

شرکت‌کنندگان در این راهپیمایی همچنین بنرهایی با تصاویر علی خامنه‌ای و ابراهیم رئیسی در دست داشتند.

این نخستین بار نیست که معترضان شیعه در نیجریه با پلیس درگیر می‌شوند.

پلیس نیجریه شهریور ۱۴۰۳ اعلام کرد اعضای یک گروه شیعه طرفدار حکومت ایران دو افسر پلیس را در ابوجا، پایتخت این کشور، کشتند.

پلیس در بیانیه‌ای این رویداد را «حمله بی‌دلیل جنبش اسلامی ممنوعه نیجریه به شماری از نیروهای پلیس» توصیف کرد.

جنبش اسلامی نیجریه که از انقلاب اسلامی در ایران الهام گرفته و روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی دارد، مدت‌ها است که به مخالفت با حکومت سکولار نیجریه برخاسته است.

در ژوئیه ۲۰۲۱، پس از بیش از پنج سال زندان، ابراهیم زکزاکی، رهبر جنبش اسلامی و همسرش با حکم دادگاهی در کادونا، در شمال نیجریه، آزاد شدند.

زکزاکی که یک روحانی شیعه است، بارها خواستار یک انقلاب اسلامی به سبک ایران در نیجریه شده است. این در حالی‌ است که اکثریت مسلمانان این کشور سنی‌مذهب هستند.

او و همسرش مهرماه ۱۴۰۲ به ایران سفر کردند و در مراسمی در دانشگاه تهران، مقام‌های جمهوری اسلامی با اهدای دکترای افتخاری از زکزاکی تقدیر به‌ عمل آوردند.

زکزاکی همچنین بهمن‌ماه ۱۴۰۲ در دیدار با مدیر حوزه‌های علمیه گفت در سفر خود به ایران حدود ۴۰ سال پیش، روح‌الله خمینی یک قرآن به او هدیه داده و گفته: «بروید و با این قرآن مردم نیجریه را به اسلام دعوت کنید.»