پولیتیکو: ترامپ احتمالا مشاور امنیت ملی خود را در هفتههای آینده اخراج میکند
پولیتیکو به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داد جیدی ونس، معاون اول و سوزی وایلز، رییس دفتر دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا به او پیشنهاد دادهاند که شاید لازم باشد مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، به دلیل افشای چت محرمانه مقامهای امنیتی در سیگنال، از سمت خود برکنار شود.
بر اساس این گزارش که شامگاه پنجشنبه منتشر شد، این دو مقام به همراه سرجیو گور، یکی دیگر از مقامهای ارشد کاخ سفید، چهارشنبه پس از یک روز پر از تیترهای منفی پیرامون گفتوگوی معروف در چت اپلیکیشن سیگنال، در نشستی با ترامپ این پیشنهاد را مطرح کردند.
به گزارش پولیتیکو، و به نقل از دو منبع مطلع که به دلیل حساسیت موضوع خواستند نامشان فاش نشود، آنها به ترامپ گفتند اینکه والتز یک روزنامهنگار را به صورت تصادفی در آن گروه چت سیگنالی وارد کرده، باعث آبروریزی بزرگی برای کاخ سفید شده و شاید وقت آن رسیده باشد که رییسجمهور او را کنار بگذارد.
به گفته منابع پولیتیکو، ترامپ پذیرفت که والتز مرتکب اشتباه شده است، اما در نهایت به یک دلیل تصمیم گرفت فعلا او را اخراج نکند: او حاضر نیست به رسانههای لیبرال و دموکراتهای «ناراحت» چنین امتیازی بدهد.
یکی از منابع پولیتیکو، که از متحدان کاخ سفید است، به این رسانه گفت: «آنها نمیخواهند این فرصت را به رسانهها بدهند که خونخواهی کنند.»
با وجود خشم فزایندهای که درون کاخ سفید نسبت به والتز شکل گرفته، او هنوز پنج روز پس از انتشار گزارش افشاگرانه نشریه آتلانتیک درباره چت سیگنال، بر سر کار است. اما به گفته دو منبع مذکور، این به معنای تضمین بقای او نیست.
منابع پولیتیکو گفتهاند در واقع برخی مقامات دولت منتظر زمان مناسبی هستند تا او را برکنار کنند، زمانی که هیاهوی رسانهای فروکش کند. یکی از آنها پیشبینی کرد: «فعلا حمایتش میکنند، ولی تا یکی دو هفته دیگر خواهد رفت.»
سخنگوی کاخ سفید، کارولین لویت، در بیانیهای به پولیتیکو گفت: «رییسجمهور ترامپ همچنان به تیم امنیت ملی خود، از جمله مایک والتز ، مشاور امنیت ملی خود اعتماد کامل دارد.»
بر اساس این گزارش، ونس سریعا تصمیم ترامپ را پذیرفته و والتز را در سفر رسمی به گرینلند همراهی کرد و طبق گفته یک منبع آگاه، تصمیمگیری درباره مسائل پرسنلی را به رییسجمهور واگذار کرد.
ونس در جریان صحبتهایش در گرینلند به خبرنگاران گفت آنها صرفا دنبال درام هستند و وعده داد که به خواستهشان نمیرسند: «اگر فکر میکنید میتونید رییسجمهور ایالات متحده را مجبور به اخراج کسی بکنید، باید تجدید نظر کنید! من، به عنوان معاون رییسجمهور، همین جمعه اعلام میکنم که ما پشت کل تیم امنیت ملیمان ایستادهایم.»
ترامپ خودش نیز این هفته گفته بود که والتز مسئولیت را پذیرفته و «درسش را گرفته است.»
به گزارش پولیتیکو، با وجود تلاشهای عمومی کاخ سفید برای القای اینکه کل ماجرا یک کارزار تخریبی رسانهای است، در پشت صحنه حس کلی آن است که والتز اعتماد همکارانش را از دست داده و در مدیریت بحران هم ناکام بوده است.
برایان هیوز، سخنگوی والتز، اینکه آینده شغلی او در هالهای از ابهام قرار دارد را رد کرده و به پولیتیکو گفت: «حرفهای بدون مدرک را باید مثل شایعههایی دید که از سوی افرادی مطرح میشود که جرات ندارند نام خود را پای گفتههایشان بگذارند.»
او افزود: «مایک والتز به صلاحدید رییسجمهور ترامپ خدمت میکند و رییسجمهور حمایت خود را از او اعلام کرده است. کل تیم رهبری امنیت ملی، عملیات موفقی علیه تروریسم را رهبری کردهاند و این چیزی است که رسانهها و دموکراتها میخواهند از دید پنهان بماند.»
بر اساس این گزارش، جلسه شب چهارشنبه در حالی برگزار شد که خشم از والتز در کاخ سفید به اوج رسیده بود. سهشنبه والتز در مصاحبه با خبرنگاران مدعی شده بود که هرگز جفری گلدبرگ، سردبیر آتلانتیک، کسی که بهطور تصادفی در چت گنجانده شده بود، را «نه دیده، نه میشناسد، نه با او ارتباط داشته» و حتی اگر او را در صف شناسایی پلیس هم ببیند، «او را نمیشناسد.»
روز بعد، صبح چهارشنبه، پستی در شبکههای اجتماعی باهرا بازنشر شد که والتز را در کنار گلدبرگ در مراسمی در یکی از سفارتخانهها در واشینگتن نشان میداد، موضوعی که به گزارش پولیتیکو، مقامات کاخ سفید را عصبانی کرد.
یکی از نزدیکان به والتز که خواست نامش فاش نشود، به پولیتیکو گفت این مسخره است اگر کسی فکر کند صرفا چون در یک عکس در کنار کسی در یک مراسم خصوصی بزرگ ایستاده، حتما او را میشناسد.
در حالی که این پست شبکههای اجتماعی بین مقامات رد و بدل میشد، داستان دیگری هم آنها را خشمگین کرد: لیست مخاطبان والتز در اپلیکیشن ونمو در اینترنت عمومی شده که شامل چند خبرنگار جریان اصلی نیز بوده است.
بر اساس این گزارش، مقامهای ارشد دولت از این بیشتر ناراحت بودند که والتز ظاهرا مسئولیت ماجرا را نپذیرفته و طوری وانمود کرده که انگار خبرنگار به شکل غیرقانونی وارد چت سیگنال شده است، ادعایی که ممکن بود موجب آغاز تحقیقات رسمی شود و ماجرا را طولانیتر کند.
اما بیش از همه، برخی در کاخ سفید از این ناراحت بودند که چرا والتز حتی بهصورت نمادین هم استعفای خود را تقدیم ترامپ نکرد تا رییسجمهور در صورت صلاحدید، آن را بپذیرد.
یکی از منابع به پولیتیکو گفت: «وقتی عضوی از تیم هستی و به عاملی برای حواسپرتی یا دردسر برای رییس تبدیل میشوی، باید استعفا دهی و مهم نیست قضیه چیست.»
در همین حال، بر اساس این گزارش کمکم نارضایتیها در دولت به دلایل دیگری هم از والتز، از جمله به خاطر دیدگاههای تندروانه او که برخی معتقدند با رویکرد انزواطلبانه «آمریکا اول» دولت سازگار نیست، درز کرده است.
چند متحد ترامپ گفتهاند که حتی پیش از این جنجال، برخی در دولت تصور میکردند والتز زیادی خودش را جدی گرفته است. دو نفر از نزدیکان به کاخ سفید به پولیتیکو گفتند که او بیش از حد در اطراف ترامپ میچرخد و رفتاری دارد که انگار خودش یک مقام عالیرتبه است.
یکی از آنها گفت: «مردم از او خوششان نمیآید. او فکر میکند خودش یک مقام ارشد تصمیمگیر است، در حالی که نیست. صرفا یک کارمند است و او این موضوع را نمیتواند قبول کند.»
برخی متحدان کاخ سفید نیز میگویند روابط بین والتز و وایلز، که هر دو اهل فلوریدا هستند، از زمانی که والتز به دولت پیوسته، تیره شده است.
به گفته یکی از منابع، والتز یک بار تلاش کرده بود وایلز را از جلسات سطح بالای شورای امنیت ملی کنار بگذارد و به او گفته بود بعدا خلاصه جلسه را برایش خواهد فرستاد. وایلز هم پاسخ داده بود که این موضوع به او مربوط نیست.
یکی از افراد مطلع از این رابطه به پولیتیکو گفت: «او با رییس دفتر باید محترمانهتر برخورد میکرد، و احتمالا دیر یا زود به هر حال رفتنی بود، فقط نمیخواهند اخراجش را به این ماجرا ربط بدهند.»
پولیتیکو یادآوری کرده ترامپ پیشتر نیز در چنین موقعیتی قرار گرفته بود. در ماههای نخست ریاستجمهوری اولش، او با فشارها برای اخراج مایکل فلین، مشاور امنیت ملی وقت، روبهرو شد، پس از آنکه مشخص شد فلین درباره تماسهایش با مقامات روسیه به مایک پنس و دیگران دروغ گفته بود.
ترامپ در نهایت تسلیم شد و فردی را اخراج کرد که او را سرباز وفاداری میدانست، اقدامی که بعدها پشیمانیاش را به دنبال داشت. رییسجمهور و برخی مشاورانش احساس میکردند با این کار، روایت مربوط به روسیه را پذیرفتهاند، روایتی که تا پایان دورهاش، دامنگیر آنها شد.
اما این دوره ممکن است متفاوت باشد. یکی از منابع به پولیتیکو گفت: «قدرت اصلی ترامپ این است که برایش رسانهها مهم نیستند و به آنها واکنش نشان نمیدهد.»
اما همین منبع هشدار داد: «همین ویژگی این بار والتز را نجات داد، اما دفعه دیگر ممکن است چنین نباشد.»