یک‌ قاضی دادگاه فدرال تلاش دولت ترامپ برای اخراج کارکنان صدای آمریکا را متوقف کرد

یک قاضی فدرال روز جمعه تلاش‌های دولت ترامپ برای برچیدن سرویس خبری بین‌المللی صدای آمریکا را که با بودجه دولت ایالات متحده فعالیت می‌کند متوقف کرد و این اقدام را نمونه‌ای کلاسیک از «تصمیم‌گیری خودسرانه و غیرمنطقی» خواند.

قاضی جیمز پل اُتکن، قاضی فدرال منطقه‌ای در نیویورک، آژانس رسانه‌های جهانی ایالات متحده، که صدای آمریکا را اداره می‌کند، را از اخراج بیش از ۱۲۰۰ روزنامه‌نگار، مهندس و دیگر کارکنانی که دو هفته پیش و پس از دستور دونالد ترامپ رییس‌جمهور وقت برای کاهش بودجه این نهاد کنار گذاشته شده بودند، منع کرد.

حکم موقت اُتکن، این آژانس را از «هرگونه تلاش برای اخراج، کاهش نیرو، مرخصی اجباری یا تعلیق کاری کارکنان یا پیمانکاران» و همچنین بستن دفاتر یا بازگرداندن کارکنان خارج از کشور به آمریکا منع می‌کند.

این دستور همچنین آژانس رسانه‌های جهانی را از قطع بودجه حمایتی از دیگر رسانه‌های خود، از جمله رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، رادیو آسیای آزاد و رادیو افغانستان آزاد، منع می‌کند.

این آژانس روز پنج‌شنبه اعلام کرد پس از دستور یک قاضی فدرال در واشنگتن دی‌سی، بودجه رادیو اروپای آزاد را بازگردانده است.

اندرو جی. سلی جونیور، وکیل شاکیان، گفت: «این پیروزی قاطعی برای آزادی مطبوعات و متمم اول قانون اساسی و انتقادی تند از بی‌توجهی کامل دولت ترامپ به اصولی است که دموکراسی ما را تعریف می‌کنند.»

انتقاد از رویکرد دولت ترامپ

در جلسه‌ای که جمعه در منهتن برگزار شد، قاضی اُتکن دولت ترامپ را به «استفاده از پتک برای نابودی نهادی که به موجب قانون به دست کنگره تاسیس و تامین مالی شده» متهم کرد.

قاضی از رهبری این آژانس، از جمله مشاور ویژه کاری لیک، انتقاد کرد که «ظاهرا یک‌شبه» صدای نرم جهانی ایالات متحده را آن هم بدون هیچ‌گونه توجهی به پیامدهای آن، خاموش کردند.

این حکم پس از آن صادر شد که ائتلافی از روزنامه‌نگاران صدای آمریکا، اتحادیه‌های کارگری و «خبرنگاران بدون مرز»، سازمان غیرانتفاعی حامی روزنامه‌نگاری، از دولت ترامپ برای جلوگیری از این اقدامات شکایت کردند. آنان خواستار بازگشت صدای آمریکا به فعالیت رسانه‌ای هستند.

شاکیان استدلال کردند که این تعطیلی ناقض حکمی است که در دور نخست ریاست‌جمهوری ترامپ صادر شد و تصریح می‌کرد که روزنامه‌نگاران صدای آمریکا دارای حفاظ آزادی بیان هستند که آنان را از دخالت‌های کاخ سفید مصون می‌دارد.

به گفته آن‌ها، نبود صدای آمریکا در فضای رسانه‌ای جهانی، خلایی ایجاد کرده که «مبلغان تبلیغاتی پر می‌کنند که پیام‌هایشان سلطه رسانه‌ای جهانی می‌یابد.»

ترامپ و دیگر جمهوری‌خواهان، صدای آمریکا را به «گرایش چپ‌گرایانه» و ناکامی در ترویج «ارزش‌های آمریکایی» به مخاطبان جهانی متهم کرده‌اند، با این‌که این نهاد به موجب قانون موظف به ارائه خبر بی‌طرفانه است.

صدای آمریکا، مدت کوتاهی پس از آن‌که ترامپ در ۱۴ مارس با صدور فرمان اجرایی بودجه آژانس رسانه‌های جهانی و شش نهاد فدرال دیگر را کاهش داد، فعالیت خود را متوقف کرد.

کاخ سفید در بیانیه‌ای این سرویس خبری را «صدای آمریکای رادیکال» خواند و گفت فرمان ترامپ موجب می‌شود که «مالیات‌دهندگان دیگر هزینه تبلیغات رادیکال را نپردازند.»

کنگره برای سال مالی جاری حدود ۸۶۰ میلیون دلار برای آژانس رسانه‌های جهانی بودجه اختصاص داده است.

شکایت‌های دیگر در جریان است

سه شکایت فدرال دیگر در واشنگتن دی‌سی به دیگر ابعاد این کاهش‌ها می‌پردازد، از جمله شکایتی که مدیر صدای آمریکا و سه روزنامه‌نگار دیگر مطرح کرده‌اند. اُتکن گفت در تاریخی دیگر درباره درخواست دولت برای انتقال این پرونده به واشنگتن تصمیم خواهد گرفت.

صدای آمریکا از زمان جنگ جهانی دوم فعالیت می‌کند و اخبار را به کشورهایی مخابره می‌کند که فاقد مطبوعات آزاد هستند. این نهاد در ابتدا برای مقابله با تبلیغات نازی‌ها راه‌اندازی شد و در دوران جنگ سرد نقشی برجسته در تلاش‌های دولت آمریکا برای مقابله با کمونیسم داشت.

بر اساس شکایت ارائه‌شده، ۱۵ مارس به کارکنان صدای آمریکا دستور داده شد پخش زنده خود را متوقف کرده و ساختمان را ترک کنند و سپس دسترسی آنان به سیستم‌های رایانه‌ای آژانس، از جمله ایمیل، قطع شد و وب‌سایت خبری صدای آمریکا از آن زمان به‌روزرسانی نشده است.

کاری لیک، مشاور ویژه‌ای که دولت برای ریاست آژانس نامزد کرده است، گفته او در حال بررسی است تا مشخص کند حداقل تعداد کارکنانی که طبق قانون باید برای اداره برخی از این رسانه‌ها باقی بمانند، چقدر است.

لیک به شبکه وان آمریکن نیوز گفت برخی کارکنان به کار بازگردانده شده‌اند و دست‌کم یکی از سرویس‌ها، رادیو مارتی در کوبا، به پخش بازگشته است.

او گفت: «ما حتما با شکایت‌هایی مواجه خواهیم شد. این روند معمول است. ما قربانی شده‌ایم، رییس‌جمهور ترامپ و خود من، قربانی جنگ حقوقی شده‌ایم. همان گروهی که تلاش می‌کنند در مسیر هر قدم دولت ترامپ مین‌گذاری کنند، حالا هم فعال شده‌اند تا ما را متوقف کنند.»

لیک، در تکرار انتقادهای کاخ سفید، افزود: «ما می‌خواهیم مطمئن شویم که این نهادها هم‌راستا با ارزش‌های آمریکایی ما هستند. ما در حال روایت داستان آمریکا هستیم، نه داستان دشمنان‌مان. ما اجازه نخواهیم داد که مزخرفات ضدآمریکایی منتشر شود.»