دور دیگری از مذاکرات هسته‌ای جمهوری اسلامی با سه کشور اروپایی در ژنو برگزار شد

کاظم غریب‌آبادی، معاون بین‌الملل وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، گفت که دیپلمات‌های جمهوری اسلامی و کشورهای بریتانیا، فرانسه و آلمان پنج‌شنبه هفت فروردین «گفت‌وگوهای فنی و تخصصی» در سطح کارشناسی درباره پرونده هسته‌ای در ژنو انجام دادند.

غریب‌آبادی جمعه هشتم فروردین در حساب ایکس خود نوشت که این گفت‌وگوها در چارچوب «تفاهم چهارمین دور مذاکرات» مقامات دیپلماتیک جمهوری اسلامی و سه کشور اروپایی برگزار شده است.

اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز با تایید این مذاکرات گفت که دور جدید این گفت‌وگوها با هدف «بحث و تبادل نظر در مورد ابعاد مختلف موضوع در هر دو حوزه رفع تحریم و هسته‌ای» برگزار شده است.

یک ماه پیش نیز غریب‌آبادی از گفت‌وگوهای خود با مدیران سیاسی سه کشور اروپایی درباره موضوع هسته‌ای خبر داده بود.

غریب‌آبادی، ششم اسفند در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که در حاشیه سفر عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی به ژنو برای شرکت در نشست عالی‌رتبه کنفرانس خلع سلاح و شورای حقوق بشر، دور جدیدی از «گفت‌وگوهای سازنده» با مدیران سیاسی سه کشور‌ اروپایی انجام شده است.

او گفت: «ما در خصوص موضوعات هسته‌ای و رفع تحریم به تبادل نظر پرداختیم.»

بیشتر بخوانید: تحریم‌های جدید آمریکا برای کاهش فروش نفت ایران

این مقام وزارت امور خارجه، از کشورهای اروپایی طرف گفت‌وگو با تهران نام نبرد. با این‌ حال، آلمان، بریتانیا، و‌ فرانسه درباره دیدار مدیران سیاسیشان با نمایندگان جمهوری اسلامی در ژنو در بیانیه‌ای نوشتند: «بر مواضع قاطع و اصولی خود و تعهدمان به یافتن راه‌حل دیپلماتیک تاکید کردیم و توافق شد که گفت‌وگوها ادامه یابد.»

پیش‌تر و در چهارم آذر، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، مذاکره با فرانسه، آلمان و بریتانیا درباره «مسائل دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی و نیز موضوع هسته‌ای» را تایید کرده بود.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، ۲۶ بهمن در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ به جامعه جهانی هشدار داد برای مهار برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، زمان زیادی باقی نمانده است و جامعه جهانی باید قبل از آن‌که دیر شود، با تهران به توافق برسد.

حکومت ایران تاکنون تلاش برای دست‌یابی به سلاح هسته‌ای را انکار کرده اما در ماه‌های اخیر، برخی مقام‌های جمهوری اسلامی خواستار تغییر دکترین هسته‌ای تهران و رفتن به سمت «ساخت سلاح هسته‌ای به منظور بازدارندگی» شده‌اند.

بر اساس برآوردهای آژانس، تهران در حال حاضر دارای اورانیوم غنی شده کافی برای ساخت بمب هسته‌ای است.

در حالی که اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد نمی‌تواند به عنوان ماده شکافت‌پذیر عمل کند، حکومت ایران می‌تواند آن را در عرض دو تا سه هفته به سطوح تسلیحاتی برساند.

از این موقعیت اغلب به عنوان وضعیت آستانه هسته‌ای یاد می‌شود و نشان می‌دهد اگر تهران دارای تخصص لازم برای ساخت یک بمب کاربردی باشد، می‌تواند به سرعت به یک قدرت هسته‌ای تبدیل شود.

وزارت خارجه آمریکا پیش از آغاز به کار دولت جدید دونالد ترامپ، اعلام کرده بود که این کشور در مذاکرات بین جمهوری اسلامی و سه قدرت اروپایی برای بحث در مورد مسائل هسته‌ای و منطقه‌ای در ژنو شرکت نخواهد کرد.