آمریکا: نحوه حکمرانی در اوکراین را قانون اساسی کشور و اراده مردم آن تعیین میکند
سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، پنجشنبه در واکنش به پیشنهاد ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، برای اداره اوکراین از سوی یک دولت موقت به منظور برگزاری انتخابات و امضای توافقنامههای پایان جنگ، گفت: «نحوه حکمرانی در اوکراین را قانون اساسی این کشور و اراده مردم آن تعیین میکند»
به گزارش رویترز، بر اساس آنچه، رسانههای روسیه منتشر کردهاند، ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، بامداد جمعه به وقت مسکو پیشنهاد داد که اوکراین تحت نوعی اداره موقت قرار گیرد تا شرایط برای برگزاری انتخابات جدید و امضای توافقنامههای کلیدی برای حلوفصل جنگ فراهم شود.
پوتین که در جریان سفری به بندر شمالی مورمانسک در روسیه سخن میگفت، این پیشنهاد را در حالی مطرح کرد که ایالات متحده تلاشهایی را برای پیشبرد روند صلح از طریق ازسرگیری ارتباطات با روسیه و گفتوگوهای جداگانه با مسکو و کییف آغاز کرده است.
پوتین گفت: «در اصل، میتوان تحت نظارت سازمان ملل، ایالات متحده، کشورهای اروپایی و شرکای ما نوعی اداره موقت را در اوکراین برقرار کرد. هدف این کار این خواهد بود که انتخابات دموکراتیک برگزار شود، دولتی توانمند و مورد اعتماد مردم روی کار آید و سپس مذاکرات برای پیمان صلح آغاز شود.»
او افزود تلاشهای ترامپ برای آغاز مذاکرات مستقیم با روسیه، برخلاف جو بایدن که از برقراری ارتباط خودداری میکرد، نشان میدهد که رییسجمهور جدید آمریکا واقعا خواهان پایان جنگ است.
اوکراین بلافاصله واکنشی رسمی به این اظهارات نشان نداد، اما رییسجمهور ولودیمیر زلنسکی پیشتر گفته بود برگزاری انتخابات در شرایط حکومت نظامی طبق قانون ممنوع است و برگزاری انتخابات در میانه جنگ عملا ممکن نیست.
پوتین مدعی شد که روسیه بهتدریج در حال پیشبرد اهداف خود در عملیات اوکراین است و گفت: «ما طرفدار راهحلهای مسالمتآمیز برای هر درگیری، از جمله این مورد هستیم، اما نه به بهای منافع ما. در تمام خط تماس نظامی، نیروهای ما ابتکار راهبردی را در دست دارند. شاید این پیشرویها بهسرعتی که برخی میخواهند نباشد، اما با ثبات، اعتمادبهنفس و بهطور مداوم در حال تحقق اهدافی هستیم که از ابتدا تعیین کرده بودیم.»
سه سال پس از آغاز تهاجم همهجانبه روسیه به اوکراین، نیروهای روسی اکنون حدود ۲۰ درصد از خاک اوکراین را در اختیار دارند.
مسکو مدعی الحاق چهار منطقه اوکراینی است و بخش زیادی از مناطقی را که در پی ضدحمله اوکراینیها در تابستان گذشته در منطقه کورسک غربی از دست داده بود، بازپس گرفته است.
پوتین در سخنان خود همچنین از تلاشهای گروه بریکس، که روسیه آن را بهعنوان جایگزینی برای ائتلافهای سنتی تبلیغ میکند، در یافتن راهحل برای پایان جنگ تمجید کرد و بهطور ویژه از چین و هند نام برد.
او افزود که روسیه آماده همکاری با کشورهای متعددی، از جمله کره شمالی است، تا به جنگ پایان دهد.
به گفته منابع غربی و اوکراینی، بیش از ۱۱ هزار نیروی کرهشمالی برای کمک به نیروهای روسیه به منطقه کورسک اعزام شدهاند، اگرچه مسکو این گزارشها را تایید نکرده است.
پوتین گفت که روسیه آماده همکاری با اروپا نیز هست، اما رفتار کشورهای اروپایی را «دوگانه» توصیف کرد: «اروپاییها سعی میکنند ما را دور بزنند، ولی اشکالی ندارد، به آن عادت کردهایم. امیدوارم دیگر بهخاطر اعتماد بیشازحد به این بهاصطلاح شرکا، اشتباهی مرتکب نشویم.»
رهبران اروپایی نیز پنجشنبه در نشستی در پاریس وعده دادند که به تقویت ارتش اوکراین ادامه دهند تا این کشور به پایه اصلی امنیت آینده خود تبدیل شود.
فرانسه و بریتانیا تلاش میکنند حمایت از نیروهای بینالمللی تضمینکننده صلح را در صورت برقراری آتشبس افزایش دهند، در حالیکه مسکو با هرگونه حضور نیروهای خارجی در خاک اوکراین مخالفت کرده است.
همزمان، دولت ترامپ بهدنبال توافقی گستردهتر با اوکراین در زمینه منابع معدنی است. به گفته منابع آگاه و طبق پیشنویس سندی که رویترز به آن دست یافته، ترامپ معتقد است که توافقی در حوزه مواد معدنی میتواند با ایجاد منافع مالی برای آمریکا، زمینهساز توافق صلح شود.