حماس معترضان فلسطینی را به همکاری با اسرائیل متهم و آنها را تهدید به مجازات کرد

شبه‌نظامیان فلسطینی مسلط بر نوار غزه از جمله گروه حماس در واکنش به اعتراضات فلسطینیان در این منطقه تهدید کردند کسانی که با اهداف اسرائیل «هم‌دستی» می‌کنند و به این کشور کمک می‌کنند، مجازات خواهند شد. هم‌زمان گزارش شده که سخنگوی حماس بامداد پنج‌شنبه در حمله اسرائیل کشته شده است.

گروه‌های شبه‌نظامی فلسطینی پنج‌شنبه، هفت فروردین، در بیانیه‌ای هشدار دادند که رهبران این «جنبش مشکوک» مجازات خواهند شد.

«جنبش مشکوک» اشاره به تظاهرات خیابانی فلسطینیان در غزه است که نخستین اعتراضات گسترده علیه جنگ و حماس در این منطقه به شمار می‌رود.

حماس نزدیک به دو دهه است که بر نوارغزه مسلط است و جنگش با اسرائیل موجب شده که این منطقه به ویرانه تبدیل شود.

در روزهای اخیر، صدها فلسطینی در شمال و مرکز غزه تظاهرات کرده‌اند و برخی از معترضان شعار «حماس برو بیرون» سر داده‌اند، که نشان‌دهنده اعتراض نادر علیه این گروه است.

حمله حماس به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ باعث آغاز حمله گسترده اسرائیل به غزه شد و مقامات فلسطینی می‌گویند که تاکنون بیش از ۵۰ هزار فلسطینی در حملات اسرائیل کشته شده‌اند.

در ۷ اکتبر ۲۰۲۳نیز ۱۲۰۰ اسرائیلی کشته و ۲۵۱ نفر گروگان گرفته شدند.

اکنون بخش‌های زیادی از نوار غزه ویران شده و صدها هزار نفر در چادرها یا ساختمان‌های ویران‌شده پناه گرفته‌اند.

در بیانیه گروه‌های موسوم به گروه‌های «مقاومت» که شامل حماس نیز می‌شود، آمده است: «آن‌ها همچنان مقاومت را مقصر می‌دانند و اشغالگران را تبرئه می‌کنند، در حالی که ماشین کشتار صهیونیستی همچنان بدون توقف فعالیت می‌کند.»

این بیانیه می‌افزاید: «بنابراین، این افراد مشکوک به اندازه اشغالگران مسئول خونریزی مردم ما هستند و با آن‌ها برخورد خواهد شد.»

مقامات حماس اعلام کرده‌اند که مردم حق دارند اعتراض کنند، اما این اعتراضات نباید برای اهداف سیاسی یا تبرئه اسرائیل از مسئولیت جنگ و اشغالگری استفاده شوند.

«ما علیه جنگ هستیم، نه علیه مقاومت»

اما برخی معترضان که با رویترز صحبت کرده‌اند، گفته‌اند که برای اعتراض به ادامه جنگ به خیابان‌ها آمده‌اند و از کمبود شدید مواد غذایی و آب رنج می‌برند.

یکی از ساکنان محله شجاعیه در شهر غزه که روز چهارشنبه شاهد اعتراضات بود، گفت: «ما ضد مقاومت نیستیم. ما ضد جنگ هستیم. دیگر بس است، ما خسته شده‌ایم.»

او افزود: «نمی‌توان به کسانی که علیه جنگ صحبت می‌کنند و خواهان زندگی بدون بمباران و گرسنگی هستند، برچسب همکاری با دشمن زد.»

ویدیوهایی که روز چهارشنبه منتشر شد، نشان داد که اعتراضات از شجاعیه در شمال به مناطق دیرالبلح در مرکز غزه نیز کشیده شده است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل که وعده نابودی کامل حماس را داده، گفت که این اعتراضات نشان‌دهنده موفقیت عملیات نظامی اسرائیل در غزه است.

پلیس حماس، که مجری قوانین این گروه در غزه است، دیگر در خیابان‌ها حضور ندارد.

اسرائیل ساکنان غزه را به ادامه اعتراضات تشویق کرد و یسرائیل کاتز، وزیر دفاع این کشور، در شبکه اجتماعی ایکسنوشت: «از ساکنان بیت‌لاهیا بیاموزید. درست مانند آن‌ها، خواستار برکناری حماس از غزه و آزادی فوری تمام گروگان‌های اسرائیلی شوید – این تنها راه برای پایان دادن به جنگ است.»

یکی از مقامات یک گروه شبه‌نظامی متحد حماس به رویترز گفت که اعتراضات مجاز است، اما همکاری با اسرائیل غیرقابل‌قبول است.

او افزود: «برخی چهره‌های مشکوک تلاش می‌کنند اعتراضات مشروع را برای توقف مقاومت بهره‌برداری کنند، که همان هدف اسرائیل است. ما مردم خود را تهدید نمی‌کنیم، بلکه به فداکاری‌های آن‌ها افتخار می‌کنیم. اما برخی افراد مشکوک با اشغالگران همکاری کرده و می‌خواهند مقاومت را بدنام کنند.»

کشته شدن سخنگوی حماس

رسانه‌های وابسته به حماس پنجشنبه اعلام کردند که عبداللطیف القانوع، سخنگوی این گروه، بامداد پنجشنبه در حمله هوایی اسرائیل در شمال غزه کشته شد.

طبق گزارش شبکه تلویزیونی الاقصی، که تحت مدیریت حماس است، القانوع هنگامی که چادر محل اقامتش در جبالیا هدف قرار گرفت، کشته شد. در این حمله چندین نفر دیگر نیز زخمی شدند. در حملات جداگانه‌ای نیز حداقل شش نفر در شهر غزه و یک نفر در خان‌یونس در جنوب غزه کشته شدند.

ارتش اسرائیل در بیانیه‌ای تایید کرد که القانوع را کشته و اعلام کرد که «او یکی از چهره‌های کلیدی تحریک‌کننده حماس بود.»

این تازه‌ترین مورد از کشته شدن مقامات حماس از زمان ازسرگیری عملیات نظامی اسرائیل در این منطقه است.

اوایل این هفته، اسرائیل اسماعیل برهوم، یکی از اعضای دفتر سیاسی حماس، و صلاح البردویل، یکی از رهبران ارشد این گروه، را نیز به قتل رساند.

هر دو آن‌ها عضو دفتر سیاسی حماس بودند که نقشی کلیدی در تصمیم‌گیری‌های این گروه دارد. از زمان آغاز جنگ غزه، ۱۱ نفر از این گروه ۲۰نفره کشته شده‌اند.

پایان آتش‌بس و افزایش حملات اسرائیل

هفته گذشته، اسرائیل پس از دو ماه آتش‌بس، حملات هوایی و عملیات زمینی خود را از سر گرفت و فشار را بر حماس افزایش داد تا گروگان‌های باقی‌مانده را آزاد کند.

طبق اعلام وزارت بهداشت غزه، از زمان ازسرگیری حملات گسترده اسرائیل در ۱۸ مارس، حداقل ۸۵۵ نفر کشته شده‌اند که بیش از نیمی از آن‌ها کودک و زن بوده‌اند.

پنجشنبه، حملات هوایی اسرائیل در مناطق مختلف غزه منجر به کشته شدن حداقل ۳۰ نفر شد.

منابع امنیتی روز پنج‌شنبه به رویترز گفتند که مصر، از میانجی‌گران مذاکرات آتش‌بس غزه، نشانه‌های مثبتی از اسرائیل درباره یک پیشنهاد جدید آتش‌بس دریافت کرده که شامل یک مرحله انتقالی خواهد بود.

طبق این پیشنهاد، حماس هر هفته پنج گروگان اسرائیلی را آزاد خواهد کرد.

شبکه دولتی «القاهرة نیوز» مصر پنجشنبه گزارش داد که یک هیئت امنیتی مصری برای مذاکرات به قطر رفته است.

بر اساس گزارش این شبکه، این مذاکرات شامل افزایش کمک‌های بشردوستانه به غزه و آزادی باقی‌مانده گروگان‌ها خواهد بود.