آمریکا برای اطلاعات درباره شبکه چینی انتقال فناوری به سپاه، ۱۵ میلیون دلار پاداش تعیین کرد
وزارت امور خارجه آمریکا چهار تبعه چین را به دست داشتن در انتقال غیرقانونی فناوری به سپاه پاسداران متهم کرد. این وزارتخانه در چارچوب برنامه «پاداش برای اطلاعات» اعلام کرد برای هرگونه اطلاعاتی که به اختلال در فعالیت این شبکه منجر شود، پاداشی تا سقف ۱۵ میلیون دلار در نظر گرفته است.
وزارت امور خارجه آمریکا، چهارشنبه ۲۹ اسفند، در بیانیهای اعلام کرد لیو بائوشیا (معروف به امیلی لیو)، لی یونگشین (اما لی)، یونگ یو وا (استفان یونگ) و ژونگ یانلای (سیدنی چونگ) متهم هستند که فناوریهایی با کاربرد دوگانه را بهصورت غیرقانونی تهیه و در اختیار حکومت ایران قرار دادهاند و بدین ترتیب، از تولید و فروش تسلیحات سپاه پاسداران حمایت کردهاند.
در این بیانیه آمده است که این فناوریها مشمول محدودیتهای صادراتی ایالات متحده هستند.
وزارت امور خارجه آمریکا همچنین با بیان اینکه سپاه پاسداران و نیروی قدس جزو سازمانهای تروریستی محسوب میشوند، افزود سپاه بخشی از هزینه فعالیتهای تروریستی خود را از طریق فروش تجهیزات نظامی، از جمله پهپادها، تامین میکند.
در هفتههای اخیر، آمریکا اقدامات خود برای محدود کردن برنامه هستهای و نفوذ منطقهای جمهوری اسلامی را تشدید کرده است.
دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، ۱۶ بهمن دستورالعملی را برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هستهای خود تحت فشار بگذارد.
او همچنین در روزهای گذشته بارها به جمهوری اسلامی هشدار داده اگر به پشتیبانی خود از حوثیهای یمن ادامه دهد، با عواقب جدی روبهرو خواهد شد.
اتباع چینی چگونه فناوریهای مورد نیاز سپاه را تامین میکردند؟
وزارت امور خارجه ایالات متحده در ادامه بیانیه خود نوشت چهار تبعه چینی متهم هستند که از سال ۲۰۰۷ با استفاده از شبکهای از شرکتهای صوری در چین، قطعات الکترونیکی دوکاربردی ساخت آمریکا را به شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران منتقل کردهاند.
این قطعات در تولید پهپادها، سامانههای موشکی بالستیک و دیگر تجهیزات نظامی مورد استفاده قرار گرفتهاند.
بر اساس این بیانیه، چهار تبعه چینی درباره مقصد نهایی و کاربران واقعی قطعات الکترونیکی، اطلاعات نادرست ارائه دادند و با این روش، شرکتهای آمریکایی را به صادرات این تجهیزات به شرکتهای پوششی مستقر در چین ترغیب کردند، در حالی که مقصد واقعی آنها ایران بود.
در نتیجه فعالیت این شبکه، حجم زیادی از قطعات دوکاربردی آمریکایی با قابلیتهای نظامی، برخلاف تحریمها و قوانین کنترل صادرات ایالات متحده، به شرکتهای وابسته به سپاه پاسداران از جمله صنایع الکترونیک شیراز، رایان رشد افزار و شرکتهای تابعه آنها ارسال شد.
وزارت امور خارجه آمریکا یادآور شد سپاه پاسداران و حامیان آن با ایجاد و مدیریت شرکتهای پوششی، میلیونها دلار را در سراسر جهان جابهجا میکنند و با دستیابی به فناوریهای پیشرفته میکوشند تحریمها و محدودیتهای تجاری را دور بزنند.
بنا بر اعلام این وزارتخانه، سپاه و وزارت دفاع جمهوری اسلامی از فناوری و قطعات آمریکایی برای توسعه و تولید تسلیحات استفاده کرده و سپس آنها را به دولتها و گروههای همپیمان تهران در یمن، روسیه و سودان فروختهاند.
پیشتر در ژانویه ۲۰۲۴، وزارت دادگستری آمریکا این چهار شهروند چین را به چند جرم فدرال، از جمله دست داشتن در صادرات و قاچاق غیرقانونی هزاران قطعه الکترونیکی ساخت آمریکا با کاربردهای نظامی از ایالات متحده به ایران، متهم کرده بود.
جمهوری اسلامی یکی از متحدان اصلی روسیه در جنگ اوکراین به شمار میرود و با ارائه حمایتهای موشکی و پهپادی نقش مهمی در این کارزار ایفا میکند.
عبدالباسط البحر، سخنگوی ارتش یمن، ۱۵ دی اعلام کرد جمهوری اسلامی پس از تضعیف گروههای نیابتی خود در منطقه، ارسال تسلیحات بیشتر به حوثیها را در دستور کار قرار داده است.