آمریکا ۷ مقام بلندپایه حوثی‌های یمن را تحریم کرد

تظاهرات حوثی‌های یمن در حمایت از فلسطین، صنعا، ۲۶ بهمن
تظاهرات حوثی‌های یمن در حمایت از فلسطین، صنعا، ۲۶ بهمن

وزارت خزانه‌داری ایالات متحده تحریم‌های جدیدی علیه هفت مقام بلندپایه حوثی‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی اعمال کرد.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا چهارشنبه، ۱۵ اسفند، در بیانیه‌ای اعلام کرد این افراد در قاچاق ادوات نظامی و سیستم‌های تسلیحاتی به مناطق تحت کنترل حوثی‌ها در یمن و همچنین در مذاکرات جهت تامین سلاح از روسیه برای این گروه نقش داشتند.

اسکات بِسِنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، در همین رابطه گفت: «رهبران حوثی‌ها با تلاش برای تامین سلاح از طیف گسترده‌ای از منابع بین‌المللی، عزم خود را برای ادامه اقدامات بی‌پروا و بی‌ثبات‌کننده در منطقه دریای سرخ به نمایش گذاشته‌اند.»

او افزود: «ایالات متحده از تمام ابزارهای موجود برای مختل کردن فعالیت‌های تروریستی حوثی‌ها و تضعیف توانایی آن‌ها در تهدید کارکنان آمریکایی، شرکای منطقه‌ای ما و تجارت جهانی دریایی استفاده خواهد کرد.»

مدت کوتاهی پس از آغاز مناقشه حماس و اسرائیل، حوثی‌ها حملات خود را به کشتی‌های بین‌المللی در دریای سرخ، تنگه باب‌المندب و خلیج عدن آغاز کردند و امنیت دریانوردی را در منطقه در طول ماه‎های گذشته به خطر انداختند. دامنه این حملات حتی به اقیانوس هند نیز کشیده شد.

این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی همچنین بارها کوشید خاک اسرائیل را هدف قرار دهد.

ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا، سنتکام، ۲۸ بهمن اعلام کرد دولت قانونی یمن موفق شده محموله‌ای از تسلیحات ساخت ایران را که قرار بود به دست حوثی‌ها برسد، توقیف کند.

عبدالباسط البحر، سخنگوی ارتش یمن، ۱۵ دی اعلام کرد جمهوری اسلامی پس از تضعیف گروه‌های نیابتی خود در منطقه، ارسال تسلیحات بیشتر به حوثی‌ها را در دستور کار قرار داده است.

همکاری‌های نظامی حوثی‌های یمن و روسیه

در میان هفت مقام حوثی‌های یمن که در فهرست تحریم‌های جدید واشینگتن قرار گرفته‌اند، نام محمد عبدالسلام، یکی از سخنگوهای این گروه، به چشم می‌خورد.

بنا بر اعلام دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا، عبدالسلام که در عمان مستقر است، «نقشی کلیدی» در مدیریت شبکه مالی حوثی‌ها در داخل و خارج از یمن ایفا کرده است.

این نهاد افزود عبدالسلام همچنین با سفر به مسکو علاوه بر دیدار با مقام‌های وزارت امور خارجه روسیه، هماهنگی‌های لازم را با نیروهای نظامی این کشور به عمل آورده تا زمینه حضور هیات‌های بیشتری از حوثی‌ها در روسیه را فراهم کند.

پیش از این چندین گزارش درباره همکاری‌های نظامی حوثی‌ها و مسکو منتشر شده بود.

روزنامه وال‌استریت‌ ژورنال آبان‌ماه خبر داد روسیه از طریق سپاه پاسداران، داده‌های اطلاعاتی ماهوا‌ره‌ای را برای هدف‌ قرار دادن کشتی‌های غربی در دریای سرخ در اختیار حوثی‌ها قرار داده است.

خبرگزاری رویترز هم مهرماه گزارش داد جمهوری اسلامی در حال میانجی‌گری میان مسکو و حوثی‌ها است تا بتواند روسیه را برای ارسال موشک‌های ضد کشتی به یمن مجاب کند.

نیروهای حوثی‌های یمن در صنعا، ۲۶ بهمن
نیروهای حوثی‌های یمن در صنعا، ۲۶ بهمن

نقش‌ حوثی‌ها در جذب شهروندان یمنی برای جنگ اوکراین

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا همچنین یکی از عوامل مرتبط با حوثی‌ها و شرکت تحت مدیریت او را تحریم کرد.

این نهاد در بیانیه خود نوشت عبدالولی عبده حسن الجابری که در مراتب نظامی حوثی‌ها با رتبه «سرتیپ» معرفی می‌شود، در جذب غیرنظامیان یمنی برای جنگیدن به نیابت از روسیه در مناقشه اوکراین دست داشته است.

به گفته وزارت خزانه‌داری ایالات متحده، این اقدام جابری برای حوثی‌های یمن درآمدزایی داشته و به استمرار فعالیت‌های نظامی این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی کمک کرده است.

این نخستین بار نیست که موضوع به‌کارگیری شهروندان خارجی از سوی روسیه در جنگ اوکراین مطرح می‌شود.

در ماه‌های اخیر، اعزام سربازان کره شمالی به روسیه برای کمک به ارتش این کشور در مناقشه اوکراین خبرساز شده بود. برخی گزارش‌ها از اعزام حدود ۱۱ هزار سرباز کره شمالی به روسیه حکایت داشتند.

روسیه عملیات نظامی خود را علیه اوکراین اسفند ۱۴۰۰ کلید زد و از آن زمان تاکنون، درگیری‌های مرگبار میان دو کشور ادامه داشته است. از زمان آغاز جنگ کنونی، روسیه حدود یک پنجم از خاک اوکراین را به تصرف خود درآورده است.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، پس از ورود مجدد به کاخ سفید کوشیده است مسکو و کی‌یف را برای پایان دادن به این مناقشه تحت فشار بگذارد.