اسقاط شدن چند کشتی حمل کننده نفت ایران و تحریم شده از سوی آمریکا

پایگاه خبری بلومبرگ از اسقاط شدن کشتی نولان، یکی از چند کشتی هندی تحریم شده از سوی آمریکا به دلیل حمل نفت ایران خبر داد. این کشتی که سال ۱۹۹۸ میلادی ساخته شده، سال ۲۰۱۹ تحریم شده بود.

طبق داده‌های بلومبرگ، نولان در یک سال گذشته هیچ محموله‌ای را حمل نکرده بود.

بر اساس این گزارش که جمعه ۱۰ اسفند منتشر شد، تحریم‌های آمریکا باعث شده است کشتی‌های دیگری از جمله بلوفینز و آمور، امکان حمل کالا را پیدا نکنند و صاحبان آن‌ها به فکر اسقاط کردنشان افتاده‌اند تا حداقل درآمدی از ضایعات آن‌ها کسب کنند.

این کشتی‌ها بسیار قدیمی‌تر از ناوگان معمولی هستند اما به دلیل تقاضای بالا برای حمل نفت روسیه و ایران، همچنان فعالیت می‌کردند.

بلومبرگ نوشت که شرکت‌های فعال در صنعت اوراق کشتی نیز نگران تبعات اوراق کردن این کشتی‌های تحریم شده هستند و برخی از آن‌ها در هفته‌های اخیر از آمریکا در این باره سوال کرده‌اند اما پاسخ روشنی نگرفته‌اند.

وزارت خزانه‌داری آمریکا و وزارت خارجه این کشور، ششم اسفند در چارچوب سیاست فشار حداکثری دولت دونالد ترامپ، دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه بیش از ۳۰ شخص و نفتکش، از جمله چهار شرکت هندی به دلیل نقش داشتن در واسطه‌گری برای فروش و حمل و نقل فرآورده‌های نفتی ایران، اعلام کردند.

۱۸ بهمن نیز وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد یک شبکه بین‌المللی را به دلیل نقش آن در انتقال و فروش محموله‌های نفتی جمهوری اسلامی، در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است.

این نخستین اقدام واشینگتن پس از دستور اخیر ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران بود.

گرچه تحریم نفتکش‌های مرتبط با ایران از اکتبر سال گذشته آغاز شده‌ اما در ماه‌های اخیر شدت و هدفمندی آن افزایش یافته است.

از دسامبر ۲۰۲۴، وزارت خزانه‌داری ایالات متحده تمرکز ویژه‌ای بر هدف‌گیری ناوگان پنهان نفتکش‌های فوق بزرگ حمل نفت خام (VLCC) ایران داشته است.

این نفتکش‌ها با ظرفیت ۳۰۰ هزار تن معادل دو میلیون بشکه نفت خام، نقشی کلیدی در صادرات نفت ایران ایفا می‌کنند.

بر اساس داده‌های حاصل از سامانه‌های ردیابی نفتکش‌ها، در پی آخرین دور تحریم‌های آمریکا که در ۲۴ فوریه اعمال شد، حدود ۶۲ درصد از مجموع ۱۲۶ نفتکش VLCC فعال در زمینه انتقال نفت ایران در فهرست سیاه قرار گرفته‌اند.

در این میان، شماری از این نفتکش‌های بزرگ به تازگی بازار ایران را ترک کرده و به سمت حمل نفت روسیه رفته‌اند.

علت اصلی این تغییر مسیر، افزایش قابل توجه نرخ کرایه حمل نفت خام روسیه بوده است.

به گزارش بلومبرگ و به نقل از موسسه تحلیلی کپلر، جمهوری اسلامی برای خارج کردن محموله‌های نفت خود از کشور و تلاش برای فروش آن‌‌ها، ممکن است با موانع چشمگیری روبه‌رو شود، زیرا رقابت برای اجاره و در اختیار گرفتن نفتکش‌های غیرتحریمی بین روسیه، ونزوئلا و ایران شدت گرفته است.