آینده روابط جمهوری اسلامی و ونزوئلا در دوران ترامپ چگونه خواهد بود؟

تحولات اخیر در روابط آمریکا و ونزوئلا توجه رسانه‌های بین‌المللی را به خود جلب کرده و این پرسش را به وجود آورده است که با توجه به وابستگی تهران و کاراکاس به یکدیگر، سیاست‌های دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، چه تاثیری بر این وابستگی خواهد گذاشت.

شبکه خبری آلمانی دویچه‌وله سه‌شنبه هفتم اسفند، در گزارشی درباره روابط جمهوری اسلامی و ونزوئلا نوشت که در سال‌ها و ماه‌های اخیر، سطح روابط بین تهران و کاراکاس همواره بالا بوده است.

به نوشته این رسانه، بالا بودن این سطح به حدی بوده که دولت نیکولاس مادورو، به رهبران جمهوری اسلامی پیشنهاد داده است در صورت وقوع تغییر در ایران، به ونزوئلا پناهنده شوند.

دویچه‌وله سندی برای این ادعا منتشر نکرده، اما نوشته چنین پیشنهادی که در ماه نوامبر گذشته مطرح شده، نشان‌دهنده روابط در سطح عالی میان تهران و کاراکاس است.

این رسانه به نقل از یک روزنامه شیلیایی (La Tercera) افزود که رهبران جمهوری اسلامی از قبل در ونزوئلا املاک و مستغلاتی تهیه کرده‌اند. این در حالی است که هر دو کشور به دلیل وضع تحریم‌های بین‌المللی به ویژه از سوی آمریکا، با فشار اقتصادی بالایی مواجه هستند.

این تحریم‌ها از جمله به دلیل نقض گسترده حقوق بشر و حقوق شهروندی در ونزوئلا و در ایران است. جمهوری اسلامی به دلیل برنامه‌های هسته‌ای، موشکی، پهپادی و «حمایت از تروریسم» نیز تحت تحریم قرار گرفته است.

علاوه بر این، هر دو کشور در منطقه خود منزوی هستند.

با این حال، جمهوری اسلامی و دولت مادورو با گسترش همکاری‌های اقتصادی و نظامی، تلاش می‌کنند تحریم‌ها علیه خود را دور بزنند.

بیشتر بخوانید: افشای شبکه قاچاق طلای جمهوری اسلامی و حزب‌االله لبنان در آمریکای جنوبی

به گزارش دویچه‌وله، از آن جا که ونزوئلا نمی‌تواند به دلیل نبود زیرساخت‌ها، نفت خام خود را پالایش کند، جمهوری اسلامی فرآورده‌های نفتی پالایش شده را به ونزوئلا صادر می‌کند و سلاح‌هایی مثل پهپادها را به ونزوئلا می‌‌فرستد.

ونزوئلا نیز محصولات کشاورزی مثل کاکائو و میوه‌های استوایی به ایران صادر می‌کند و هزینه خدمات فنی جمهوری اسلامی را با طلا می‌پردازد.

دویچه‌وله نوشت که با این حال مشخص نیست در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ در آمریکا، روابط ایران و ونزوئلا چگونه خواهد بود.

این رسانه با توجه به فشارهای جدید دولت ترامپ بر جمهوری اسلامی، افزود که رییس‌جمهوری آمریکا می‌خواهد تهران را از جاه‌طلبی‌های هسته‌ای خود منصرف کند و در غیر این صورت، خطر حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران افزایش می‌یابد.

دویچه‌وله به نقل از سارا بازوبندی از موسسه‌ سیاست امنیتی دانشگاه کیل نوشت که اگر تهران این شرط آمریکا را بپذیرد، احتمالا تحریم‌ها کاهش می‌یابند و فرصت‌های بیشتری برای ورود ایران به بازار اقتصاد جهانی باز می‌شود که در این صورت، ونزوئلا ممکن است دیگر شریک جذابی برای ایران نباشد.

بیشتر بخوانید: سرنوشت سمند، فروشگاه ارتش و بانک جمهوری اسلامی در ونزوئلا چه خواهد شد؟

بر اساس این گزارش، اگر جمهوری اسلامی تصمیم به رد شرط آمریکا برای مذاکره و ادامه برنامه هسته‌ای خود بگیرد، کشورهایی مانند ونزوئلا می‌توانند از نظر اقتصادی برای تهران اهمیت بیشتری پیدا کنند.

اواسط بهمن‌ ماه، در سفر ریچارد گرنل، فرستاده ترامپ برای ماموریت‌های ویژه به کاراکاس، شش آمریکایی از ونزوئلا آزاد شدند. سپس مادورو خواستار آغاز دوباره روابط با آمریکا شد و خطاب به ترامپ گفت: «ما اولین گام را برداشتیم و امیدواریم که این روند حفظ شود.»

دولت ونزوئلا تحریم‌ها و وضعیت مهاجران ونزوئلایی در آمریکا را از جمله موضوعات مورد گفت‌و‌گو در دیدار گرنل و مادورو ذکر کرد.

آمریکا سومین دوره ریاست‌جمهوری مادورو را به رسمیت نشناخته و کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، تاکید کرد سفر گرنل به ونزوئلا به معنای به رسمیت شناختن ریاست‌جمهوری مادورو نیست.