وزارت اقتصاد در واکنش به انتقادها از کمک به حزب‌الله: مالیات‌ مردم در خارج هزینه نمی‌شود

هم‌زمان با وخامت اوضاع اقتصادی در ایران و انتقادات گسترده مردمی از ادامه کمک‌های حکومت به حزب‌الله لبنان، وزارت امور اقتصادی و دارایی اعلام کرد درآمدهای مالیاتی دولت جمهوری اسلامی برای «پروژه‌های خارج از کشور» هزینه نمی‌شود.

محمدهادی سبحانیان، رییس سازمان امور مالیاتی و معاون عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، دوشنبه ششم اسفند گزارش‌ها درباره خرج درآمدهای مالیاتی دولت را در خارج از کشور تکذیب کرد.

سبحانیان در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا گفت: «به هیچ وجه بحث پرداخت مالیات برای پروژه‌های خارج از کشور مطرح نیست و این گونه نیست که مردم مالیاتی را پرداخت کنند و این مالیات در خارج از کشور هزینه شود.»

او از اجرای طرح موسوم به «نشان‌دار کردن مالیات» خبر داد و افزود شهروندان می‌توانند در قالب این طرح، محل هزینه‌کرد مالیات خود را انتخاب کنند.

سبحانیان تاکید کرد امکان انتخاب «پروژه‌ای خارج از کشور» در طرح نشان‌دار کردن مالیات وجود ندارد.

این اظهارات پس از آن مطرح می‌شود که انتشار خبر ادامه کمک‌های مالی جمهوری اسلامی به حزب‌الله لبنان در روزهای اخیر، واکنش‌های گسترده مردم ایران را به دنبال داشته است.

صرف‌نظر از منابع کمک‌های جمهوری اسلامی به حزب‌الله که به نظر می‌رسد غالبا از طریق درآمدهای نفتی است، تخصیص این مبالغ به گروه‌های نیابتی در منطقه و بی‌توجهی حکومت به نیازهای مردم در ایران، نارضایتی عمومی را در پی داشته است.

از سوی دیگر، در سال‌های گذشته مواردی وجود داشته که دولت با اعلام رسانه‌ای، مبالغی را از حقوق کارمندان برای کمک‌ به فلسطین یا لبنان یا موارد دیگر، کسر کرده است.

پیش‌تر و در ۱۵ آذر، نعیم قاسم، دبیرکل حزب‌الله، از اختصاص ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار به هر خانوار لبنانی از سوی جمهوری اسلامی خبر داد.

این مبلغ در حالی به هر خانواده هوادار حزب‌الله وعده داده شده که فقیرترین خانوارهای ایرانی که در سه دهک اول قرار می‌گیرند، به‌طور متوسط با فرض سه نفره بودن، چیزی حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان، یعنی حدود ۱۲ دلار در ماه، یارانه دریافت می‌کنند.

مردم معتقدند در شرایطی که شهروندان در ایران با مشکلات شدید اقتصادی دست ‌و پنجه نرم می‌کنند، اختصاص چنین مبالغی برای کمک به حزب‌الله و طرفداران آن غیرقابل توجیه است.

در پی مخالفت علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با مذاکره با آمریکا، نرخ ارز در ایران سیر صعودی به خود گرفته و تورم افسارگسیخته زندگی شهروندان، به‌ویژه اقشار کم‌درآمد را به‌شدت تحت تاثیر قرار داده است.

در ادامه افزایش قیمت ارزهای خارجی در ایران، چهارم اسفند بهای دلار در بازار آزاد از ۹۵ هزار تومان عبور کرد. پوند بریتانیا نیز با قیمتی بیش از ۱۲۰ هزار تومان معامله شد.

این در حالی است که قیمت کالاهای اساسی نیز در کشور با جهشی بی‌سابقه روبه‌رو شده.

در پی افزایش قیمت سیب‌زمینی و حبوبات در هفته‌های اخیر و ناتوانی مقام‌های جمهوری اسلامی در کنترل آن، وزارت جهاد کشاورزی صادرات سیب‌زمینی و انواع حبوبات را به‌مدت دو ماه با هدف «تنظیم بازار داخلی» ممنوع اعلام کرد.

گرانی و کمبود دارو از دیگر معضلاتی است که در هفته‌های اخیر گریبان مردم ایران را گرفته است.

آمار نشان می‌دهد میزان کمک‌های مالی جمهوری اسلامی به خانواده‌های لبنانی آسیب‌دیده در جنگ اخیر با اسرائیل، از کل بدهی دولت ایران به داروخانه‌های کشور بیشتر است.