سران کشورهای عربی برای بررسی اوضاع غزه و طرح‌های جایگزین طرح ترامپ، در ریاض گرد هم آمدند

دو هفته پیش از اجلاس اتحادیه عرب، رهبران کشورهای عربی در عربستان سعودی، درباره تحولات منطقه و به طور خاص غزه، رایزنی می‌کنند. کشورهای عربی به طرح دونالد ترامپ برای آینده غزه روی خوش نشان نداده‌اند و گزارش شده است ریاض تلاش‌ها را برای ارائه طرحی در مقابل طرح ترامپ، رهبری می‌کند.

سران برخی کشورهای عرب، جمعه سوم اسفند ماه در ریاض، پایتخت عربستان سعودی، در نشستی شرکت کردند تا طرحی برای بازسازی غزه تهیه کنند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده در رسانه‌های خبری، هدف از تهیه این طرح، مقابله با پیشنهاد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، برای کنترل نوار غزه و انتقال ساکنان آن است.

کشورهای عربی اختلاف نظرهایی با طرح ترامپ دارند؛ از جمله این‌که اداره منطقه غزه در آینده باید در دست چه کسانی باشد و تامین مالی برای بازسازی آن چگونه انجام شود.

آندریاس کریگ، کارشناس کینگ کالج لندن، در گفت‌وگو با خبرگزاری فرانسه، گفت: «ما در یک مقطع تاریخی بسیار مهم در مناقشه عربی-اسرائیلی یا اسرائیلی-فلسطینی قرار داریم ... جایی که ممکن است ایالات متحده تحت رهبری ترامپ، واقعیت‌های جدیدی را بر زمین تحمیل کند که غیرقابل بازگشت باشند.»

یک منبع نزدیک به دولت عربستان سعودی نیز به خبرگزاری فرانسه گفت که رهبران عرب در این نشست «برنامه‌ای برای بازسازی غزه به‌منظور مقابله با طرح ترامپ» مورد بحث قرار خواهند داد.

طرح تشکیلات خودگردان

تشکیلات خودگردان فلسطین که در حال حاضر کنترل منطقه «کرانه باختری» را در اختیار دارد، طرح خود را برای غزه ارائه داده است.

تشکیلات خودگردان، بندهای طرحی را اعلام کرده که قرار است محمود عباس، رییس این تشکیلات،‌ در نشست سران عربی آن را مطرح کند.

این تشکیلات در بیانیه‌ای اعلام کرد چشم‌اندازی که عباس قصد دارد مطرح کند، شامل عناصری است که «حقوق مشروع ملت فلسطین» را حفظ می‌کند. چشم‌اندازی که بر اساس این بیانیه، بر ممانعت از تلاش برای «کوچاندن مردم فلسطین و بازسازی غزه و کرانه باختری» تمرکز دارد.

تشکیلات خودگردان فلسطین در بیانیه خود تاکید کرد که خواستار اجرای قطع‌نامه‌های بین‌المللی و طرح صلح عربی و «تشکیل کشوری به نام فلسطین» در مرزهای ۱۹۶۷ خواهد بود.

این چشم‌انداز شامل «تضمین عقب‌نشینی کامل اسرائیل از نوار غزه» و تحویل تمام گذرگاه‌ها به «دولت فلسطین» است.

طرح ترامپ چیست؟

رییس‌جمهوری آمریکا، سه‌شنبه ۱۶ بهمن‌ مقابل دوربین‌ها حاضر شد و ضمن توصیف نوار غزه به‌عنوان «خرابه»، گفت که ایالات متحده نوار غزه را تصرف خواهد کرد، مسئولیت پاک‌سازی بمب‌ها و سایر تسلیحات خطرناک باقی‌مانده در این منطقه را بر عهده خواهد گرفت و آن را به‌ لحاظ اقتصادی توسعه خواهد داد. طرحی مشابه آن‌چه جراد کوشنر، داماد ترامپ که حدود یک‌سال قبل آن را مطرح کرده بود.

کوشنر، معمار طرح «پیمان ابراهیم» در دور اول ریاست‌جمهوری ترامپ خوانده می‌شود. طرحی که به‌طور بی‌سابقه، به عادی‌سازی روابط اسرائیل و برخی کشورهای عربی، برای اولین بار در تاریخ انجامید.

به دنبال مطرح شدن طرح ترامپ برای غزه، از همان ابتدا برخی کشورهای عربی با این طرح مخالفت کردند.

۲۶ بهمن‌، خبرگزاری رویترز در گزارشی به نقل از منابع مطلع خبر داده است که عربستان سعودی اقدامات فوری کشورهای عربی را برای تدوین طرحی درباره آینده غزه رهبری می‌کند تا با برنامه ترامپ، مقابله کند.

اسرائیل و حماس اکنون در شرایط آتش‌بسی شکننده به سر می‌برند.

سوم‌ اسفند، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در واکنش به تحویل داده شدن یک پیکر ناشناس از سوی حماس به اسرائیل به جای شیری بیباس، مادر کشته شده‌ای که پیکر کودکانش تحویل داده شد، اعلام کرد حماس بهای این اقدام را پرداخت خواهد کرد.

اسرائیل پس از حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ حماس به این کشور، بارها تاکید کرده است شرایط در منطقه غزه هرگز به قبل از هفت اکتبر باز نخواهد گشت و این کشور، اجازه تکرار حملات این‌چنینی را نخواهد داد.