پوتین: مذاکرات صلح با اوکراین به میانجی نیاز ندارد

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در اولین اظهار نظر پس از دیدار وزیران امور خارجه آمریکا و روسیه در عربستان سعودی برای آغاز مذاکرات صلح اوکراین، نتایج این دیدار را قابل تقدیر دانست و در عین حال گفت که مذاکرات صلح با اوکراین نیاز به میانجی ندارد.

پوتین چهارشنبه، اول اسفند، گفت:«هدف از این گفت‌وگوها افزایش اعتماد بود اما ما به میانجی نیاز نداریم.»

پوتین گفت: «ترامپ به من گفت که اوکراین در مذاکرات شرکت خواهد کرد. روسیه برای بازگشت به مذاکرات درباره اوکراین آماده است.»

رییس‌جمهوری روسیه افزود: «هیئت نمایندگی آمریکا بدون جانبداری یا پیش‌داوری عمل کرد و هیئت‌های روسیه و آمریکا باید راه‌حل‌های مورد قبول دو طرف را آماده کنند.»

او همچنین با اشاره به گفت‌وگوی تلفنی خود با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، گفت که از دیدار با ترامپ استقبال می‌کند، اما این دیدار نیازمند هماهنگی و آمادگی قبلی است.

ولادیمیر پوتین تاکید کرد که هنوز آماده نیست بگوید چه زمانی می‌تواند با دونالد ترامپ دیدار کند.

ساعاتی پیش از سخنرانی پوتین، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، گفت که روابط این کشور با آمریکا که در دولت جو بایدن به وضعیت بحرانی رسیده بود، اکنون در حال خروج از بحران است.

لاوروف چهارشنبه اول اسفند، نام بردن دونالد ترامپ از ناتو (سازمان نظامی پیمان آتلانتیک شمالی) به‌عنوان عامل اصلی درگیری در اوکراین را نشانه‌ای از «درک موضع روسیه از سوی رییس‌جمهوری آمریکا» خواند.

ترامپ چهارشنبه هفته گذشته و پس از گفت‌وگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در تماس با ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، ضمن اشاره به این‌که هر دو طرف خواستار صلح هستند، برای اولین بار و به‌طور علنی گفت انتظار بازگشت اوکراین به مرزهای سال ۲۰۱۴ یا پیوستن این کشور به ناتو در هر توافقی، «غیر واقع‌بینانه» است.

دونالد ترامپ پس از گفت‌وگوی تلفنی خود با رییس‌جمهوری روسیه گفت که احتمالا با ولادیمیر پوتین در عربستان سعودی و با حضور محمد بن سلمان، ولیعهد این کشور، دیدار خواهد کرد.

پوتین در این مورد گفت که مذاکرات درباره حوزه انرژی بین رهبران روسیه، آمریکا و عربستان سعودی لازم است.

رییس‌جمهوری روسیه خبر داد که در روزهای آینده با محمد بن سلمان تلفنی گفت‌وگو خواهد کرد.

پوتین همچنین با اشاره به حمله پهپادی اوکراین به ایستگاه پمپاژ کنسرسیوم خط لوله خزر (CPC) در جنوب روسیه گفت ممکن است این حمله با اروپا هماهنگ شده باشد.

او گفت: «امیدوارم چنین نباشد اما اوکراین نمی توانست به تنهایی چنین حمله‌ای را سازماندهی کند و احتمالا کشورهای اروپایی اطلاعات لازم را در اختیار اوکراین قرار داده‌اند.»

پوتین تاکید کرد که ترمیم سریع آسیب‌های ناشی از این حمله پهپادی ممکن نیست.

همکاری روسیه و آمریکا در خاورمیانه

پوتین همچنین گفت که روسیه اولین گام را برای از سرگیری همکاری با آمریکا در زمینه‌های مختلف مورد علاقه از جمله خاورمیانه، برداشته است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین،سه‌شنبه ۳۰ بهمن، به ایرنا گفت آغاز مذاکرات بین آمریکا و روسیه، بر همکاری این کشور با جمهوری اسلامی تاثیر نخواهد داشت.

او تاکید کرد روسیه در روند حل و فصل مسائل مربوط به پرونده هسته‌ای، به جمهوری اسلامی کمک خواهد کرد.

پسکوف افزود: «مسکو برای روابط خوب با ایران اهمیت زیادی قائل است و قصد دارد این روابط را به‌صورت همه‌جانبه توسعه دهد، از جمله در ارتباط با ارائه کمک در حل مسائل اصلی، به‌ویژه برنامه هسته‌ای.»