خطر طوفان‌های گرد و غبار دریاچه نمک قم سلامت ۲۰ میلیون نفر را تهدید می‌کند

علی طهماسبی، دبیر ستاد ملی مدیریت گرد و غبار، درباره خطر تبدیل دریاچه نمک قم به کانون غبارخیز هشدار داد و گفت طوفان‌های آن می‌تواند سلامت ۲۰ میلیون نفر را در ایران تهدید کند.

طهماسبی چهارشنبه یکم اسفند در همایش ملی راهبردهای تبیین پایداری اکوسیستم دریاچه نمک و کنترل گرد و غبار در قم، گفت وضعیت منطقه سراجه در مجاورت این دریاچه به مرحله بحرانی رسیده است.

به گفته او، هر تصمیم نادرستی در مدیریت این دریاچه می‌تواند یک‌چهارم از جمعیت کشور را در معرض طوفان‌های گرد و غبار قرار دهد.

در سال‌های گذشته شماری از فعالان و مسئولان محیط‌زیست هشدار داده بودند اگر حقابه دریاچه نمک قم تامین نشود، این دریاچه به کانون مهمی برای آلودگی تبدیل می‌شود.

کارشناسان می‌گویند غبارهای نمکی به دلیل فلزات سنگینی که دارند، می‌توانند مشکلاتی بسیار جدی در پی داشته باشند.

طهماسبی گفت دریاچه نمک قم اکنون «منشا اصلی گرد و غبار نیست» اما اجرای طرح‌هایی مانند برداشت نمک و عناصر معدنی از آن، می‌تواند تعادل اکوسیستم را به هم زده و دریاچه قم را به یکی از خطرناک‌ترین کانون‌های غبارخیز کشور تبدیل کند.

دریاچه ارومیه
دریاچه ارومیه

به گفته این مقام مسئول، قطع حقابه‌های طبیعی و مدیریت نادرست منابع آبی، بیابان‌زایی را در این منطقه تشدید کرده و اکنون ۵۰ میلیون هکتار از عرصه‌های کشور مستعد تولید گرد و غبار است.

بر اساس داده‌های رسمی، در هفت سال گذشته، وسعت مناطق غبارخیز ایران ۴۷ درصد افزایش یافته و ۶۵ درصد از تالاب‌های ایران نابود شده است.

طهماسبی یادآوری کرد در گذشته گرد و غبار تنها چند روستای محدود را تحت تاثیر قرار می‌داد اما امروز کلانشهرهایی مانند تهران، اصفهان و اهواز نیز به کانون‌های بحران تبدیل شده‌اند.

اواسط بهمن سال گذشته، شماری از روزنامه‌ها در ایران به مناسبت دوم فوریه، روز جهانی تالاب‌ها، به مشکلات خشکسالی، از بین رفتن آبگیرها و بی‌توجهی سازمان محیط زیست و سایر ارگان‌ها به این موضوع پرداختند.

بر اساس گزارش اطلس بحران آب جهانی، ایران یکی از بدترین کشورها در زمینه آبی است؛ به‌طوری‌ که سطح آب‌های زیرزمینی به شدت افت کرده و با خشک شدن دریاچه‌ها و رودخانه‌های اصلی، به خشکسالی کامل نزدیک شده است.

در همین زمینه بخوانید: دریاچه ارومیه به دلیل سیاست‌های غلط خشک شد