وزیر خارجه روسیه: روابط با آمریکا در حال خروج از بحران است

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، گفت که روابط این کشور با آمریکا که در دولت جو بایدن به وضعیت بحرانی رسیده بود، اکنون در حال خروج از بحران است.

لاوروف چهارشنبه اول اسفند، نام بردن دونالد ترامپ از ناتو (سازمان نظامی پیمان آتلانتیک شمالی) به‌عنوان عامل اصلی درگیری در اوکراین را نشانه‌ای از «درک موضع روسیه از سوی رییس‌جمهوری آمریکا» خواند.

ترامپ چهارشنبه هفته گذشته و پس از گفت‌وگوی تلفنی با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، در تماس با ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهوری اوکراین، ضمن اشاره به این‌که هر دو طرف خواستار صلح هستند، برای اولین بار و به‌طور علنی گفت انتظار بازگشت اوکراین به مرزهای سال ۲۰۱۴ یا پیوستن این کشور به ناتو در هر توافقی، «غیر واقع‌بینانه» است.

پیت هگست، وزیر دفاع آمریکا نیز پس از او همین موضع را تکرار کرد و گفت که بازگشت روسیه به مرزهای پیش از ۲۰۱۴ و عضویت اوکراین در ناتو، بعید است.

با این حال جان کوئل، معاون نماینده ترامپ در اوکراین، گفت آمریکا عضویت بالقوه اوکراین در ناتو و بازگشت به مرزهای ۲۰۱۴ را نفی نکرده است.

ورود فرستاده ترامپ به کی‌یف

کیت کلوگ، فرستاده ترامپ، چهارشنبه اول اسفند وارد کی‌یف شد تا با زلنسکی دیدار کند.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین نیز گفت که پوتین و ترامپ ممکن است در این ماه (فوریه) با یکدیگر ملاقات کنند.

او نشست میان مقام‌های آمریکا و روسیه در عربستان سعودی را «یک گام بسیار بسیار مهم برای دست‌یابی به توافق در مورد اوکراین» خواند و در عین حال افزود: «اما این اولین قدم است و اصلاح همه چیز در یک روز یا یک هفته، غیرممکن است.»

مذاکرات واشینگتن و مسکو درباره اوکراین، سه‌‌شنبه در ریاض برگزار شد.

ترامپ در همین روز به خبرنگاران گفت از این‌که اوکراین «از نداشتن کرسی» در مذاکرات ریاض ناراضی بوده، بسیار سرخورده شده است.

زلنسکی گفت که پیش از برگزاری این مذاکرات، کسی او را در جریان قرار نداده است.

با این حال ترامپ کنار گذاشته شدن اوکراین از این مذاکرات را رد کرد و گفت که کی‌یف باید سه سال پیش با روسیه به توافق می‌رسید.

او تاکید کرد که باید در اوکراین انتخابات برگزار شود تا توافق صلحی با روسیه به دست آید.

ترامپ میزان محبوبیت زلنسکی را چهار درصد ذکر کرد اما نتایج نظرسنجی موسسه بین‌المللی جامعه‌شناسی کی‌یف، این رقم را ۵۲ درصد عنوان کرده است.

آماده‌سازی شانزدهمین بسته تحریمی اروپا علیه روسیه

با وجود نزدیک شدن مواضع آمریکا و روسیه درباره اوکراین، اورسولا فون در لاین، رییس کمیسیون اروپا، از تصمیم این اتحادیه برای حفظ فشار بر کرملین و آماده‌سازی شانزدهمین بسته تحریمی علیه مسکو خبر داد.

ممنوعیت واردات آلومینیوم روسیه و محدودیت صادرات نفت این کشور دوشنبه هفته آینده به صورت رسمی تصویب خواهد شد.

چهارشنبه همچنین نشست اتحادیه اروپا در پاریس با حضور برخی کشورها، با دعوت امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، برگزار می‌شود.

گفته شده کشورهایی که به نشست غیر‌رسمی دوشنبه برخی سران اروپا و ناتو دعوت نشده بودند و همچنین کانادا، در این نشست حضور خواهند داشت.

پس از مذاکرات وزرای خارجه آمریکا و روسیه در عربستان سعودی، کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و وزرای خارجه فرانسه، بریتانیا، آلمان و ایتالیا، با وزیر خارجه آمریکا تلفنی گفت‌وگو کردند.

یک روز پیش از آن، سران هفت کشور اروپایی در نشست پاریس نتوانستند بر سر اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین به توافق برسند.

با این حال، فون در لاین اعلام کرد اتحادیه اروپا می‌خواهد برای صلح «عادلانه و پایدار» در اوکراین، با ایالات متحده شریک شود.