نقش پایانه‌های خصوصی در بنادر چین برای دور زدن تحریم‌های نفتی جمهوری اسلامی و روسیه

پایگاه خبری بلومبرگ به نقل از منابع آگاه گزارش داد برخی پایانه‌های خصوصی در بنادر چین، دریافت محموله‌های نفتی ایران و روسیه را از سر‌گرفته‌اند.

بر اساس این گزارش که سه‌شنبه ۳۰ بهمن منتشر شد، شهر دونجینگ در استان شاندونگ در شرق چین به یکی از بنادر اصلی دریافت محموله‌های نفتی ایران و روسیه تبدیل شده است.

بلومبرگ نوشت نفتکش «سی هه» (Si He) که در فهرست تحریم‌های آمریکا قرار دارد، هفته گذشته بیش از ۷۴۴ هزار بشکه نفت خام روسیه را در بندر دونجینگ تخلیه کرده است.

اسکله مستقل یانگشان در جنوب شانگهای و یک پایانه در بندر هویژو در جنوب چین نیز در ماه گذشته میلادی محموله‌هایی از نفت ایران را دریافت کردند.

نشریه واشینگتن فری‌بیکن مهر ماه گزارش داد درآمدهای نفتی غیرقانونی جمهوری اسلامی در دولت جو بایدن به ۲۰۰ میلیارد دلار افزایش یافت.

در پی انتقادات فراوان از رویکرد بایدن در قبال جمهوری اسلامی، دولت او در آخرین هفته‌های حضور خود در قدرت، ده‌ها شرکت و کشتی را به دلیل نقش آن‌ها در نقل و انتقال نفت ایران تحریم کرد.

در پی این اقدام و همچنین نگرانی پکن از احتمال تشدید تحریم‌ها پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ، گروه بندر شاندونگ چین، وابسته به حکومت این کشور، ۱۸ دی ورود کشتی‌های تحریمی حامل نفت ایران و روسیه را به بنادر استان شاندونگ ممنوع اعلام کرد.

شاندونگ در سال‌های گذشته مقصد اصلی محموله‌های نفتی ایران بوده است.

یافته‌های وب‌سایت انگلیسی ایران‌اینترنشنال نشان می‌دهد این تصمیم تبعات سنگینی برای جمهوری اسلامی به همراه داشته و فروش نفت خام ایران به چین در ژانویه به‌شدت کاهش یافته است. با این حال، پکن، تهران و مسکو، به تلاش‌های خود برای دور زدن تحریم‌های واشینگتن ادامه می‌دهند.

رونق پایانه‌های خصوصی در چین برای ادامه دسترسی به نفت ارزان‌ ایران و روسیه

بر اساس داده‌های رسمی گمرکی، یک‌چهارم از مجموع واردات چین در سال ۲۰۲۴ به خرید نفت خام از ایران و روسیه اختصاص یافته است.

بلومبرگ در ادامه گزارش خود نوشت تشدید تحریم‌های واشینگتن در چند ماه گذشته، وضعیت را برای چین «پیچیده» کرده و خریداران نفت ایران و روسیه ناچار شده‌اند برای دسترسی به نفت ارزان‌‌تر، «خلاقانه» عمل کنند.

این رسانه افزود پس از اعلام ممنوعیت صادرات نفت ایران و روسیه به شاندونگ، فعالیت پایانه‌های خصوصی در بنادر این منطقه افزایش یافته است.

با این روش، پایانه‌های کوچک‌تر در چین همچنان می‌توانند به خرید نفت ارزان‌قیمت ادامه دهند و هم‌زمان، پالایشگاه‌های نفتی بزرگ و شرکت‌های لجستیکی برجسته این کشور که حمل و نقل محموله‌ها و کانتینرها را مدیریت می‌کنند، از اتهام دور زدن تحریم‌های بین‌المللی علیه تهران و مسکو در امان خواهند بود.

نماینده مجلس: برای دور زدن تحریم‌های نفتی و جذب مشتری، تخفیف می‌دهیم

محمد بهرامی، نایب‌رییس دوم کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، ۳۰ بهمن اذعان کرد حکومت ایران با هدف «جذب مشتریان»، نفت خود را با تخفیف عرضه می‌کند.

بهرامی گفت: «ممکن است فشارهایی اعمال شود اما موفق نخواهند شد فروش نفت ایران را متوقف کنند. نفت ما همچنان به فروش می‌رسد؛ اگرچه ممکن است با قیمت پایین‌تر یا از طریق بازارهای جدیدتری عرضه شود.»

او افزود: «محدودیت‌ها از طریق واسطه‌ها و برخی کشورها مانند چین که استثناهایی برای خود قائل هستند، دور زده می‌شود.»

ترامپ ۱۶ بهمن دستورالعملی برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای خود تحت فشار بگذارد.

در نخستین اقدام پس از صدور این فرمان، وزارت خزانه‌داری ایالات متحده ۱۸ بهمن یک شبکه بین‌المللی را به دلیل نقش آن در انتقال و فروش محموله‌های نفتی جمهوری اسلامی، در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

خبرگزاری رویترز ۲۴ بهمن به نقل از منابع تجاری و تحلیل‌گران نوشت با تشدید تحریم‌های آمریکا، تعداد نفتکش‌های در دسترس برای حمل محموله‌های نفتی جمهوری اسلامی و روسیه کاهش یافته و همچنین، تمایل مشتریان برای خرید این محموله‌ها کمتر شده است.

به گزارش رویترز، حجم نفت ذخیره‌شده جمهوری اسلامی در نفتکش‌ها به بالاترین سطح خود در ماه‌های اخیر رسیده و برخی از این محموله‌ها در دریا شناور مانده‌اند.