همگرایی رهبران اروپایی در نشست پاریس برای افزایش هزینه‌های دفاعی قاره سبز

به گزارش رویترز، رهبران اروپایی که دوشنبه برای گفتگوهای اضطراری در پاریس گرد هم آمدند، در عین حالی‌که درباره افزایش هزینه‌ها برای تقویت توان دفاعی قاره توافق داشتند درباره ایده استقرار نیروهای حافظ صلح در اوکراین به‌منظور پشتیبانی از توافق احتمالی صلح، اختلاف‌نظرهای زیادی داشتند.

یک مقام اروپایی به رویترز گفت رهبران اروپایی توافق داشتند که برقراری یک آتش‌بس در اوکراین بدون دستیابی هم‌زمان به یک توافق صلح، خطرناک خواهد بود و اعلام کردند که آمادگی دارند «بسته به سطح حمایت آمریکا»، به اوکراین تضمین‌های امنیتی ارائه دهند.

این مقام که نخواست نامش فاش شود، به رویترز گفت: «ما بر سر رویکرد صلح از طریق قدرت با رییس‌جمهور ترامپ هم‌عقیده هستیم.»

این نشست در پاریس به دعوت امانوئل مکرون، رییس‌جمهور فرانسه، برگزار شد، پس از آن‌که دونالد ترامپ، رییس‌جمهور ایالات متحده، بدون حضور هم‌پیمانان اروپایی و اوکراین، مذاکرات دوجانبه صلح با روسیه را ترتیب داد. مذاکراتی که قرار است سه‌شنبه در عربستان سعودی آغاز شود.

مقام‌های هر دو کشور دوشنبه اعلام کردند مکرون پیش از این نشست‌ها با ترامپ گفت‌وگو کرده است. یک مقام کاخ سفید از آن به‌عنوان «تماسی دوستانه» یاد کرد که در آن درباره نشست پاریس و مذاکرات در عربستان سعودی گفتگو شد.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین نیز گفت تماس تلفنی «طولانی» با مکرون درباره تضمین‌های امنیتی داشته است. زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ما دیدگاهی مشترک داریم: تضمین‌های امنیتی باید مستحکم و قابل اتکا باشند.»

زلنسکی افزود: «هر تصمیم دیگری بدون چنین تضمین‌هایی، نظیر یک آتش‌بس شکننده، صرفا به‌منزله فریب دیگری از سوی روسیه و مقدمه‌ای برای جنگ جدید روسیه علیه اوکراین یا دیگر کشورهای اروپایی خواهد بود.»

ترامپ هفته گذشته وقتی اعلام کرد با ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، که مدت‌ها از سوی غرب طرد شده بود، تماس گرفته تا درباره پایان دادن به جنگ گفت‌وگو کند، بدون این‌که با اوکراین و متحدان اروپایی مشورت کرده باشد، موجب شگفتی آن‌ها شد که باید با واقعیت آینده‌ای با حمایت کمتر آمریکا روبه‌رو شوند.

این تصمیم ایالات متحده باعث شده است کشورهای اروپایی به این درک برسند که برای تضمین امنیت اوکراین باید اقدامات بیشتری انجام دهند.

کی‌یر استارمر، نخست‌وزیر بریتانیا، که پیش از این نشست گفته بود مایل است نیروهای حافظ صلح به اوکراین اعزام کند، دوشنبه اعلام کرد که برای استقرار نیروهای زمینی از سوی کشورهای اروپایی، باید تعهد امنیتی آمریکا وجود داشته باشد. او گفت که هنوز برای اعلام تعداد نیروهای بریتانیایی که حاضر است اعزام کند، زود است.

یک نیروی حافظ صلح نه‌تنها خطر رویارویی مستقیم با روسیه را افزایش می‌دهد، بلکه ارتش‌های اروپایی را نیز تحت فشار قرار می‌دهد، ارتش‌هایی که زرادخانه‌های آن‌ها بر اثر تامین تسلیحات برای اوکراین و دهه‌ها صلح نسبی، تضعیف شده است.

همچنین پرسش‌های دشواری وجود دارد درباره این‌که برخی کشورهای اروپایی که بودجه عمومی آن‌ها در مضیقه است، چگونه می‌خواهند هزینه تعهدات نظامی گسترده‌تر را تامین کنند.

کیت کلاگ، فرستاده ترامپ در امور اوکراین، گفت چهارشنبه به اوکراین خواهد رفت. او در پاسخ به این پرسش که آیا ایالات متحده تضمین امنیتی برای نیروهای حافظ صلح اروپایی ارائه خواهد کرد، گفت: «سیاست رییس‌جمهور ترامپ همواره این بوده است که هیچ گزینه‌ای را از روی میز حذف نکنیم.»

هزینه‌های دفاعی

به نظر می‌رسد درخواست استارمر برای اعزام نیروهای حافظ صلح، یک خط مرزبندی میان حاضران در پاریس ایجاد کرده است. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، و جورجیا ملونی، دونالد توسک و پدرو سانچز، نخست‌وزیران ایتالیا، لهستان و اسپانیا با این پیشنهاد موافق نیستند.

شولتس گفت که هیچ توافق صلحی بدون رضایت اوکراین نمی‌تواند وجود داشته باشد و صحبت از ماموریت حافظ صلح آلمان در اوکراین بدون در دست داشتن یک توافق صلح، «کاملا نامناسب» است.

با این حال، او و توسک هر دو گفتند باید قوانین سختگیرانه مالی اتحادیه اروپا تسهیل شود تا امکان افزایش هزینه‌های دفاعی فراهم گردد، بدون آن‌که کشورها مقررات مربوط به کسری بودجه اتحادیه را نقض کنند.

بنابر گفته منابع دفتر ملونی به رویترز، او نیز طرح نیروهای حافظ صلح را مورد پرسش قرار داد. او گفت: «امروز بحث درباره سناریوهای مختلف روی میز مفید بود. طرحی که استقرار سربازان اروپایی در اوکراین را پیش‌بینی می‌کند، از نظر من پیچیده‌ترین و شاید کم‌اثرترین گزینه است و در این مورد هم من تردیدهای ایتالیا را مطرح کردم.»

مت فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک، گفت او برای بحث در مورد اعزام نیرو آمادگی دارد و این‌که اروپا باید حمایت خود از اوکراین را افزایش دهد و هم‌زمان هزینه‌های دفاعی داخلی را نیز بالا ببرد. او به خبرنگاران گفت: «متاسفانه روسیه اکنون تمام اروپا را تهدید می‌کند.»

آمریکا و روسیه در عربستان سعودی دیدار می‌کنند

مقام‌های ارشد ایالات متحده و روسیه سه‌شنبه در عربستان سعودی دیدار می‌کنند. این گفت‌وگوهای حضوری در بالاترین سطح طی سال‌های اخیر میان دو کشور، قرار است مقدمه‌ای برای دیدار ترامپ و پوتین باشد.

محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، دوشنبه در ریاض با مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، و همچنین مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، و استیو ویتکاف، فرستاده آمریکا در امور خاورمیانه، که همگی بخشی از تیم مذاکره‌کنندهٔ آمریکا هستند، دیدار کرد.

کرملین اعلام کرد که از طرف روسیه، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه، و یوری اوشاکوف، مشاور سیاست خارجی کرملین، قرار است در این نشست شرکت کنند.

اما نشانه‌هایی از اختلاف در رویکرد وجود داشت. تامی بروس، سخنگوی روبیو، گفت این گفتگو تعیین خواهد کرد آیا روس‌ها درباره مذاکرات صلح جدی هستند یا خیر: «این گفت‌وگوها مشخص می‌کند آیا حتی آن گام نخست هم امکان‌پذیر هست یا نه.»

کرملین اعلام کرد محور این مذاکرات «بازگرداندن کل مجموعه روابط روسیه و آمریکا» خواهد بود و روسیه هرگونه واگذاری سرزمین را منتفی دانست.

به گزارش خبرگزاری دولتی ریانووستی روسیه، اوشاکوف هنگام ورود به ریاض گفت گفتگوها درباره اوکراین کاملا دوجانبه خواهد بود. ریانووستی از قول اوشاکوف نوشت: «ما برای مذاکره با همتایان آمریکایی آمدیم. هیچ گفت‌وگوی سه‌جانبه‌ای در ریاض نمی‌تواند وجود داشته باشد.»

به گفته یک منبع در ریاض، کیریل دیمیتریف، رییس صندوق سرمایه‌گذاری ملی روسیه، روز سه‌شنبه در عربستان سعودی با هیئتی آمریکایی دیدار خواهد کرد تا بر تقویت روابط و افزایش همکاری اقتصادی متمرکز شود.

شبکه سی‌ان‌ان از قول دیمیتریف نقل کرد که او پیش‌تر با چند نفر از اعضای تیم ترامپ در ریاض دیدار کرده و آن‌ها و ترامپ را «حل‌کنندگان عالی مشکلات» توصیف کرده است.

به نقل از او آمده است: «فکر می‌کنم این وعده مطرح است که: بیایید گفتگو کنیم و بهترین راه‌حل را برای کشورهایمان، دیگر کشورها و جامعه جهانی پیدا کنیم.»

بر اساس گزارش سی‌ان‌ان، دیمیتریف انکار کرد که هدف اصلی روسیه کاهش تحریم‌ها باشد و گفت که اقتصادهای ایالات متحده و روسیه هر دو می‌توانند از همکاری با یکدیگر سود ببرند. او گفت: «فکر می‌کنم پل‌سازی بسیار مهم است. معتقدم روابط آمریکا و روسیه برای جهان اهمیت دارد.»