قدردانی تایپه از تغییر موضع آمریکا درباره استقلال تایوان

دولت تایوان از اقدام وزارت خارجه آمریکا در حذف مطلبی مبنی بر این که واشینگتن از استقلال تایوان حمایت نمی‌کند، استقبال کرد و آن را نشانه‌ «روابط مثبت و مستحکم تایپه با آمریکا» خواند.

وزارت دفاع تایوان دوشنبه ۲۹ بهمن، در بیانیه‌ای تاکید کرد هرگونه تلاش عمدی چین برای ایجاد تنش، «تهدیدی واقعی برای امنیت جهانی» خواهد بود.

در این بیانیه تاکید شد صلح و ثبات در این تنگه، نگرانی مشترک کشورهای آزاد و دموکراتیک در سراسر جهان است.

رسانه‌ها یک‌شنبه ۲۸ دی خبر دادند وزارت خارجه آمریکا موضع این کشور را مبنی بر این که از استقلال تایوان حمایت نمی‌کند، از وب‌سایت خود حذف کرده و به نوعی سیاست واشینگتن در قبال «چین واحد» را تغییر داده است.

وزارت خارجه آمریکا، اردیبهشت ۱۴۰۱ نیز عبارت‌های مربوط به عدم حمایت از استقلال تایوان و تایید موضع پکن را مبنی بر این که تایوان بخشی از چین است، از تارنمای خود حذف کرد که این اقدام با خشم پکن روبه‌رو شد. این وزارتخانه، حدود یک ماه بعد این عبارات را بازگرداند.

در تارنمای وزارت خارجه آمریکا همچنین به همکاری تایوان با پروژه توسعه فن‌آوری نیمه‌هادی پنتاگون اشاره شده است.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، پنجشنبه تایوان را به «تصاحب صنعت نیمه‌هادی‌ها» متهم و تهدید کرده بود توافقات دوران بایدن را لغو خواهد کرد.

ترامپ هم‌چنین هزینه‌های دفاعی تایوان را ناکافی دانسته بود.

یک روز بعد، تایوان اعلام کرد درباره نگرانی‌های ترامپ در مورد صنعت نیمه‌هادی‌ها و هزینه‌های دفاعی و همچنین افزایش سرمایه‌گذاری در آمریکا مذاکره می‌کند.

تی‌اس‌ام‌سی، یک شرکت صنایع نیمه‌رسانای چندملیتی تایوانی، بزرگ‌ترین تولیدکننده تراشه جهان و تامین‌کننده اصلی شرکت‌هایی مانند اپل و انویدیا، از دوران نخست ریاست‌جمهوری ترامپ، ۶۵ میلیارد دلار در کارخانه‌های جدید خود در آریزونا سرمایه‌گذاری کرده است.

تحرکات نظامی در منطقه

هفته گذشته و برای اولین بار پس از روی کار آمدن دوباره ترامپ، کشتی‌های نیروی دریایی آمریکا از تنگه تایوان عبور کردند.

این حرکت آمریکا خشم چین را در پی داشت.

پکن، تایوان را که به‌طور دموکراتیک اداره می‌شود، بخشی از سرزمین خود می‌داند.

لای چینگ‌-ته، رییس‌جمهوری تایوان، در کنفرانس خبری خود در روز اول سال نو میلادی، تمایل خود را برای گفت‌و‌گو با چین اعلام کرد.

او در عین حال در پیام تبریک خود، چین، ایران، کره شمالی و روسیه را «حکومت‌های خودکامه» خواند که در حال «اتحاد و تهدید نظم قانون‌مند جهانی» هستند.

پس از این سخنان، چین رزمایش تازه‌ای را در آب‌های نزدیک تایوان آغاز کرد.

وزارت دفاع تایوان جمعه ۲۳ آذر در بیانیه‌ای اعلام کرد از سال ۲۰۲۲ تهدید چین علیه تایوان از طریق رزمایش‌های نظامی روندی فزاینده داشته و اقدام چین در تجمع گسترده نیروی دریایی‌اش در اطراف تایوان، گواه این وضعیت است.