در آستانه نشست پاریس، کشورهای اروپایی بر سر اعزام نیروی نظامی به اوکراین دچار اختلاف شدند

در حالی که آمریکا اعلام کرده روند گفت‌وگوهای صلح اوکراین را با روسیه آغاز خواهد کرد، کشورهای اروپایی درباره اعزام احتمالی نیروی نظامی از سوی این کشورها به اوکراین در چارچوب یک قرارداد صلح دچار اختلاف شده‌اند.

اسپانیا دوشنبه، ۲۹ بهمن، به پیشنهاد بریتانیا برای اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین واکنش نشان داد و اعلام کرد: «در حال حاضر خیلی زود است که درباره اعزام نیرو به اوکراین صحبت کنیم زیرا در حال حاضر صلح وجود ندارد.»

خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، پیش از نشست اضطراری سران کشورهای اروپایی درباره جنگ اوکراین به خبرنگاران گفت که مذاکرات برای پایان دادن به جنگ سه ساله اوکراین نباید به پاداش دادن به روسیه برای تجاوزش به اوکراین ختم شود.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا هفته گذشته وقتی اعلام کرد با ولادیمیر پوتین، همتای روس خود تماس گرفته و روند صلح اوکراین را آغاز خواهد کرد، متحدان اروپایی واشینگتن و اوکراین را شگفت‌زده کرد.

بیشتر بخوانید: هم‌زمان با سفر هیات‌های عالی‌رتبه آمریکا و روسیه به عربستان سعودی، زلنسکی به امارات رفت

آلبارس همچنین در مصاحبه‌ای با یک شبکه رادیویی اسپانیا گفت: «جنگ تجاوزکارانه قابل پاداش نیست، ما نمی‌توانیم دیگران را به راه اندازی جنگ های تجاوزکارانه تشویق کنیم.»

وزیر امور خارجه اسپانیا گفت: «امروز متقاعد شده‌ام که پوتین به حمله و بمباران اوکراین ادامه خواهد داد. بنابراین در حال حاضر صلح را در افق نمی‌بینم.»

رهبران اروپایی دوشنبه برای توافق بر سر یک سیاست راهبردی یکپارچه از سوی اروپا در مورد اوکراین گرد هم آمدند.

پیش از این نشست، کی‌یر استارمر، نخست وزیر بریتانیا اعلام کرد که آماده اعزام نیروهای حافظ صلح برای حمایت از هرگونه توافق صلح برای اوکراین است.

رویترز نوشت که این اظهارات، نشان‌دهنده درک فزاینده‌ای در میان کشورهای اروپایی برای ایفای نقش بیشتر در تضمین امنیت اوکراین است.

پیشتر واشینگتن اعلام کرده بود که اروپا باید برای دفاع از خود به ایالات متحده اتکا نکند.

اما حضور یک نیروی حافظ صلح نه تنها خطر رویارویی مستقیم با روسیه را افزایش می‌دهد، بلکه هزینه ارتش‌های اروپایی را نیز بالا می‌برد.

آلمان روز دوشنبه اعلام کرد که از مشارکت در زمینه اعزام نیروهای زمینی به اوکراین در چارچوب مناسب «ابایی نخواهد داشت»، اما انتظار نمی‌رود که هیچ توافق مشخصی در پاریس در این زمینه به‌دست آید.

دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان، روز دوشنبه در مسیر سفر به پاریس برای شرکت در نشست اضطراری درباره اوکراین گفت: «لهستان به اوکراین نیرو اعزام نخواهد کرد.»

تاسک قبل از سوار شدن به هواپیما به خبرنگاران گفت: «لهستان همان‌طور که تاکنون انجام داده است از اوکراین حمایت خواهد کرد: از نظر سازمانی، مطابق با توانایی‌های مالی خود، از نظر کمک‌های بشردوستانه و نظامی.»

او تاکید کرد: «ما قصد نداریم سربازان لهستانی را به خاک اوکراین بفرستیم. ما از کشورهایی که احتمالا بخواهند چنین تضمین‌های فیزیکی را در آینده ارائه دهند، حمایت لجستیکی و سیاسی خواهیم کرد.»

نخست‌وزیر لهستان درباره ایجاد جایگزینی اروپایی برای ائتلاف نظامی ناتو گفت: «ما باید نشان دهیم که قادر به سرمایه‌گذاری بسیار بیشتر در قابلیت‌های دفاعی خود هستیم. من از رهبران اروپایی خواهم پرسید که آیا آنها آماده تصمیم‌گیری واقعی هستند یا خیر.»

خبرگزاری رویترز بر اساس یک سند که بیانیه‌ای دیپلماتیک از سوی آمریکاست، گزارش داد ایالات متحده از متحدان اروپایی‌اش خواسته که مطالبات خود را از واشینگتن درباره شیوه مشارکت در تامین امنیت اوکراین مطرح کنند.

بر اساس گزارش‌ها، پس از گفت‌وگوی ترامپ و پوتین، ایالات متحده سندی را به پایتخت‌های اروپایی ارسال کرده و از آن‌ها خواسته است میزان و نوع کمک‌های احتمالی خود را برای ارائه تضمین‌های امنیتی به اوکراین مشخص کنند.

اما متن کامل این سند که به رویت رویترز رسیده، نشان می‌دهد آمریکا همچنین از متحدان اروپایی خود خواسته مطالباتشان را از واشینگتن در این زمینه مطرح کنند.

بیشتر بخوانید: آمریکا درباره شیوه مشارکتش در تامین امنیت اوکراین از اروپا نظرخواهی کرد

رویترز نوشت این پرسش مورد استقبال بسیاری از دولت‌های اروپایی قرار خواهد گرفت.

دولت‌های اروپایی به صراحت اعلام کرده‌اند تنها با حمایت واشینگتن می‌توانند تضمین‌های امنیتی به اوکراین ارائه کنند.

با این حال، فرانسه، تنها قدرت هسته‌ای اتحادیه اروپا در همان دوره نخست ریاست‌جمهوری ترامپ خواستار ایجاد یک نیروی نظامی مشترک اروپایی شده بود تا وابسته اروپا به حمایت نظامی آمریکا کاسته شود.