وزیر خارجه آمریکا در اولین سفر به اسرائیل: حکومت ایران از حمایت مردم برخوردار نیست

وزیر خارجه آمریکا و نخست وزیر اسرائیل در نشست خبری مشترک بر منع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای تاکید کردند و مارکو روبیو گفت «در ایران حکومتی برقرار است که مردم از آن حمایت نمی‌کنند.»

مارکو روبیو، وزیر خارجه آمریکا، در این نشست که یکشنبه ۲۸ بهمن برگزار شد، جمهوری اسلامی را منبع اصلی بی‌ثباتی در خاورمیانه خواند و افزود که «نمی‌توان به ایران اجازه داد هسته‌ای شود.»

او همچنین بر نابودی کامل حماس به عنوان یک نیروی نظامی و اداره‌‌‌کننده غزه تاکید کرد و گفت: «کاملا روشن است که حماس نمی‌تواند به‌عنوان یک دولت یا نیروی نظامی به کار خود ادامه دهد و تا زمانی که این گروه به‌عنوان نیرویی که می‌تواند حکومت کند باقی بماند، صلح غیرممکن خواهد بود.» او گفت: «حماس باید ریشه‌کن شود، باید از بین برود.»

روبیو همچنین گفت که یک دولت قدرتمند در لبنان می‌تواند حزب الله را خلع سلاح کند.

نتانیاهو نیز گفت‌وگوی خود با وزیر خارجه آمریکا را بسیار سازنده‌ خواند و افزود که مهم‌ترین موضوع گفت‌و‌گوها جمهوری اسلامی بود.

بنیامین نتانیاهو در نشست خبری مشترک با وزیر خارجه آمریکا گفت که اسرائیل اجازه دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح هسته‌ای را نمی‌دهد.

او با بیان این که اسرائیل و آمریکا برای مقابله با تهدیدات ایران شانه به شانه کنار هم ایستاده‌اند، گفت: «ما توافق کردیم که آیت‌الله‌ها نباید بمب اتم داشته باشند. همچنین توافق کردیم که تجاوزگری حکومت ایران در منطقه باید متوقف شود.»

او همچنین اعلام کرد که اسرائیل اجازه نخواهد داد جمهوری اسلامی از سوریه به‌عنوان پایگاهی برای «عملیات خصمانه» استفاده کند و اسرائیل جلوی هر تهدیدی که در جنوب غربی سوریه و مرزهای ما ظهور پیدا کند را می‌گیرد.

همزمان با سفر وزیر خارجه آمریکا به تل‌آویو و دیدار او با نخست‌وزیر و رییس جمهور اسرائیل، هرزی هالوی، رییس ستاد مشترک ارتش اسرائیل در آخرین سفر کاری خود به آمریکا سفر و با مقامات پنتاگون دیدار می‌کند.

این آخرین سفر هالوی به آمریکا به عنوان رییس ستاد ارتش است.

هرزی هالوی، رییس ستاد کل ارتش اسرائیل، روز ۱۶ اسفند، از مقام خود کناره‌گیری می‌کند. او در استعفانامه خود مسئولیت خود در نقص امنیتی گسترده در جریان حمله حماس در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳ را بر عهده گرفته بود.

هم‌زمان با این سفر محموله‌های حاوی ۱۸۰۰ بمب سنگین آمریکایی که دولت جو بایدن ارسال آن را به اسرائیل متوقف کرده بود، به اسرائیل رسید.

یک مقام وزارت خارجه آمریکا هفته گذشته گفت که روبیو در این سفر درباره غزه و پیامدهای حمله حماس به اسرائیل گفت‌وگو خواهد کرد و رویکرد ترامپ در مورد منطقه را دنبال خواهد کرد.

ترامپ پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل در واشینگتن پیشنهاد کرد، آمریکا کنترل غزه را به دست بگیرد و مصر و اردن فلسطینیان را از غزه بپذیرند. این پیشنهاد با مخالفت این دو کشور مواجه شده است.

همزمان با این سفر، نتانیاهو شنبه از ترامپ به خاطر «حمایت کامل» او از اسرائیل قدردانی کرد.

این اقدام نتانیاهو پس از پایان ششمین دور تبادل گروگان‌های اسرائیلی و زندانیان فلسطینی در چارچوب توافق آتش‌بس غزه صورت گرفت.

شنبه سه گروگان اسرائیلی که در غزه به سر می‌بردند با ۳۶۹ زندانی فلسطینی که در زندان‌های اسرائیل نگهداری می شدند مبادله شدند.

سفر روبیو به اسرائیل در شرایطی است که جمعه المانیتور به نقل از یک منبع دیپلماتیک ارشد اسرائیلی گزارش داد دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو در مورد جمهوری اسلامی به «تفاهم کامل» رسیده‌اند. به گفته این منبع، اگر توافق هسته‌ای با ایران به دست نیاید دروازه‌های جهنم به روی ایران باز می‌شود.

این منبع دیپلماتیک ارشد اسرائیلی که نامش فاش نشده است، افزود که این تفاهم شامل گام‌هایی بعدی علیه جمهوری اسلامی در صورت رد توافق هسته‌ای سخت‌گیرانه‌تر از برجام است.

ترامپ هفته گذشته در حضور نتانیاهو گفت که دستور بازگشت به سیاست «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی شامل تحریم‌های سخت‌گیرانه‌ دوره اول ریاست جمهوری‌اش را صادر کرده و در هر صورت، دولت او اجازه نخواهد داد ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد.

هنگامی که از نتانیاهو خواسته شد در این مورد اظهارنظر کند، او گفت آنچه اهمیت دارد، تاکید آشکار ترامپ بر اجازه ندادن به ایران برای دستیابی به قابلیت‌های هسته‌ای است.

به نوشته المانیتور، ناکامی ترامپ در صحبت علنی درباره گزینه نظامی برای جلوگیری از تسلیحات هسته‌ای ایران در ابتدا از سوی اسرائیلی‌ها به منزله رد درخواست نتانیاهو برای چنین تعهدی تلقی شد.

بر اساس گزارش این رسانه، اما اظهارات بعدی ترامپ ممکن است نشان دهد که او دست‌کم بر آسیب‌پذیری کنونی جمهوری اسلامی متمرکز شده که احتمال موفقیت هر حمله‌ای را افزایش می‌دهد.