ترامپ در واکنش به آزادی تنها ۳ گروگان حماس: اسرائیل باید درباره ضرب‌الاجل من تصمیم‌ بگیرد

دونالد ترامپ با اشاره به آزادی تنها سه گروگان حماس اعلام کرد اسرائیل باید درباره ضرب‌الاجلی که او برای رهایی همه گروگان‌های در بند این گروه تعیین کرده بود، تصمیم بگیرد. ساگی دکل خن، ساشا تروفانوف و یائیر هورن، صبح شنبه آزاد شدند. اسرائیل در مقابل ۳۶۹ زندانی فلسطینی را آزاد کرد.

شنبه ۲۷ بهمن و هم‌زمان با اجرای گام ششم توافق آتش‌بس غزه، سه گروگان از منطقه خان‌یونس غزه آزاد شدند که همگی غیرنظامیان اسرائیلی با ملیت‌های دوگانه اسرائیلی-آمریکایی، روسی و آرژانتینی هستند.

ترامپ: آمریکا از تصمیم اسرائیلی‌ها برای به‌پا کردن «جهنم» در غزه حمایت می‌کند

رییس‌جمهوری آمریکا در شبکه اجتماعی خود (تروث‌سوشال) نوشت حماس سه گروگان را از غزه آزاد کرده که یکی از آن‌ها شهروند ایالات متحده است.

ترامپ گفت این اقدام، با بیانیه هفته گذشته حماس که اعلام کرده بود هیچ گروگانی را آزاد نخواهد کرد، متفاوت است.

او تاکید کرد اکنون اسرائیل باید درباره مهلت تعیین‌شده تا ساعت ۱۲ امروز (ساعت هشت شب شنبه به وقت ایران) برای آزادی تمامی گروگان‌ها تصمیم بگیرد.

ترامپ افزود آمریکا از تصمیم اسرائیل در این زمینه حمایت خواهد کرد.

پیش‌تر در ۲۴ بهمن، رادیو ارتش اسرائیل در گزارشی نوشته بود بنیامین نتانیاهو و کابینه امنیتی‌ این کشور دقیقا متوجه منظور ترامپ از بیانیه‌اش مبنی بر اینکه حماس باید «تمامی گروگان‌ها» را تا شنبه ۲۷ بهمن آزاد کند، نشده‌اند.

حاضران در این جلسه نتوانستند متوجه شوند که آیا منظور ترامپ از «تمامی گروگان‌ها» شامل ۷۶ گروگان باقی‌مانده در غزه می‌شود، یا فقط گروگان‌هایی که قرار است در مرحله اول آزاد شوند.

ترامپ پیش‌تر هشدار داده بود اگر حماس در مهلت تعیین شده گروگان‌ها را آزاد نکند، در غزه «جهنم به پا خواهد شد».

از صبح ۲۷ بهمن، اسرائیل و حماس از پایبندی خود به توافق آتش‌بس که از جمله شامل «آزادی تدریجی و مرحله‌ای گروگان‌ها» می‌شود، سخن گفته‌اند.

دفتر نخست‌وزیری اسرائیل ظهر ۲۷ بهمن با انتشار بیانیه‌ای، ضمن خوش‌آمدگویی به سه گروگان آزاد شده پس از «روزهای طولانی و دردناک اسارت» گفت حماس در روزهای گذشته کوشید توافق را نقض و «بحرانی ساختگی با ادعاهای بی‌پایه و اساس» ایجاد کند.

این بیانیه تاکید کرد «به لطف استقرار نیروهای اسرائیلی در داخل و اطراف غزه و به دلیل بیانیه روشن و قاطع رییس‌جمهور دونالد ترامپ»، حماس عقب‌نشینی کرد و آزادی گروگان‌ها ادامه یافت.

دفتر نتانیاهو افزود: «ما در هماهنگی کامل با آمریکا برای نجات همه گروگان‌هایمان، هم زنده‌ها و هم کشته‌شده‌ها، با نهایت سرعت، در حال فعالیت هستیم و برای آنچه که در ادامه پیش خواهد آمد، در هر زمینه‌ای، کاملا آماده‌ایم.»

پیام‌های نمادین و متقابل اسرائیل و حماس

ساگی دکل خن، ساشا تروفانوف و یائیر هورن صبح شنبه با همراهی نیروهای نظامی از نوار غزه خارج شدند.

ویدیوهای منتشر شده از روند تحویل گروگان‌ها به صلیب سرخ نشان می‌داد صدها فلسطینی برای تماشای این آزادسازی تجمع کردند.

حماس در خان‌یونس، سکویی ویژه در نزدیک محلی بر پا کرد که آربل یهود و گادی موزس، دو گروگان اسرائیلی دیگر، پیش‌تر و در ۱۱ بهمن، در میان جمعیتی خشمگین، از آن‌جا عبور داده شده بودند.

در تصاویر دیده می‌شد که این بار، ده‌ها فرد مسلح وابسته به حماس در اطراف سکو حلقه امنیتی تشکیل دادند و به نظر می‌رسید روند تحویل، احتمالا تحت کنترل بیشتری است.

شماری از شبه‌نظامیان حماس با یونیفورم و جلیقه‌های نظامی ارتش اسرائیل و سلاح‌هایی که در روز هفتم اکتبر از اسرائیل دزدیده‌ شده‌اند، به محل آزادی گروگان‌ها آمدند.

پیش از انجام مبادله، یک منبع در گردان‌های عزالدین قسام، شاخه نظامی حماس، به الجزیره گفت که گروگان‌ها با یک خودروی دزدیده شده از اسرائیل به محل آورده خواهند شد.

سرویس زندان‌های اسرائیل در پاسخ به «نمایش‌های حماس» در آزادسازی گروگان‌ها، اقدامی متقابل انجام داد.

این سرویس گفت که در روز جاری، صدها زندانی فلسطینی را در پیراهن‌هایی که لوگوی این سرویس، یعنی «ستاره داوود» بر آن‌ها نقش بسته است، آزاد می‌کند.

روی این پیراهن همچنین جمله‌ای به زبان عربی با مضمون «ما فراموش نمی‌کنیم و نمی‌بخشیم»، دیده می‌شود.

برخی ساکنان غزه پس از دیدار با زندانیان، این پیراهن‌هایشان را آتش زدند.

توافق برای آزادی متقابل ۳۶۹ زندانی فلسطینی

اسرائیل امروز ۳۶۹ زندانی فلسطینی را در ازای سه گروگان غیرنظامی آزاد کرد.

کمیسیون امور زندانیان و باشگاه اسرای فلسطینی خبر داد ۲۴ نفر از زندانیان فلسطینی قرار است «تبعید شوند».

به گفته این گروه، ۳۳۳ نفر دیگر «زندانیانی از نوار غزه هستند که پس از هفتم اکتبر بازداشت شده‌اند».

از برجسته‌ترین افرادی که قرار است آزاد شوند، احمد برغوثی ۴۸ ساله، از دستیاران نزدیک مروان برغوثی، رهبر جنبش فتح و از چهره‌های «انتفاضه دوم» است که در سال ۲۰۰۲ همراه با مروان برغوثی بازداشت شد.

احمد برغوثی به دلیل انجام مجموعه‌ای از حملات در جریان انتفاضه دوم که به کشته شدن ۱۲ اسرائیلی منجر شد، به ۱۳ بار حبس ابد محکوم شده بود.

گفته می‌شود قرار است او از طریق مصر به خارج از غزه و کرانه باختری تبعید شود.

پس از ماه‌ها رایزنی‌های بین‌المللی و با میانجی‌گری قطر، مصر و آمریکا، اسرائیل و حماس ۲۶ دی برای برقراری یک آتش‌بس سه‌مرحله‌ای در غزه به توافق دست یافتند.

مرحله نخست این توافق که قرار است شش هفته به طول بینجامد از ۳۰ دی به اجرا درآمد و ۱۲ اسفند به پایان می‌رسد.

طی هفته‌های اخیر و تا امروز، ۱۹ گروگان اسرائیلی و پنج گروگان تایلندی آزاد شده‌اند.

طبق توافق آتش‌بس، اسرائیل نیز متعهد شده حدود دو هزار زندانی فلسطینی، از جمله صدها محکوم به حبس ابد را آزاد کند.

از میان ۲۵۱ گروگانی که حماس در حمله هفتم اکتبر ربود، ۷۰ نفر همچنان در غزه هستند اما ارتش اسرائیل بر این باور است که دست‌کم ۳۵ نفر از آن‌ها جان خود را از دست داده‌اند.