منع فرود پروازهای لبنان در تهران و اعتراض هواداران حزب‌الله به لغو پروازهای ماهان به بیروت

تهران اعلام کرد با درخواست لبنان در مورد پرواز هواپیماهایش به ایران موافقت نمی‌کند چون پروازهای بین دو کشور باید دو طرفه باشد. پس از لغو دو پرواز هواپیمایی ماهان به فرودگاه بیروت، هواداران حزب‌الله در لبنان اقدام به مسدود کردن راه‌های منتهی به این فرودگاه و آتش زدن لاستیک کردند.

در ایران نیز هواداران حکومت به این ماجرا معترض‌اند و خواهان برنامه‌ریزی برای انجام ده‌ها پرواز به بیروت به منظور شرکت در مراسم تشییع جنازه حسن نصرالله، دبیر‌کل کشته شده حزب‌الله لبنان هستند. این مراسم قرار است یک‌شنبه پنجم اسفند (۲۳ فوریه) برگزار شود.

مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی در بیروت گفت که تعدادی از ایرانیان قصد دارند در مراسم تشییع جنازه نصرالله شرکت کنند.
او تاکید کرد: «به‌شرطی با درخواست پرواز خطوط هوایی لبنانی به ایران موافقت می‌کنیم که در پرواز هواپیماهای ایرانی مانع‌گذاری نشود.»

به گفته امانی، جمهوری اسلامی نمی‌تواند بپذیرد که پرواز ایرانی به بیروت لغو شود اما پرواز لبنانی به تهران برقرار شود.

هم‌زمان ابراهیم الموسوی، نماینده‌ حزب‌الله در پارلمان لبنان، خواستار محکومیت «نقض حاکمیت و استقلال لبنان از سوی اسرائیل» از سوی همه لبنانی‌ها شد.

بر اساس دستور وزارت حمل و نقل لبنان، فرودگاه رفیق حریری بیروت به هواپیمایی ماهان اعلام کرد که نمی‌تواند پذیرای دو پرواز این شرکت در روزهای پنج‌شنبه و جمعه باشد.

شبکه ال‌بی‌سی‌آی لبنان نیز خبر داد مقام‌های هوانوردی این کشور به شرکت ماهان گفته‌اند اجازه فرود پروازهایش را در بیروت نمی‌دهند.

یک روز پیش از این تصمیم، افیخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل به زبان عربی، گفته بود نیروی قدس سپاه پاسداران در هفته‌های اخیر از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت، در حال قاچاق وجوه نقد به گروه حزب‌الله بوده و با وجود همه تلاش‌ها، در مواردی موفق شده است.

مقابله به مثل در بیروت و تهران

سعید چلندری، مدیرعامل شهر فرودگاهی «امام خمینی»، اعلام کرد که با درخواست لبنان برای پرواز هواپیماهایش به تهران موافقت نمی‌شود زیرا اگر قرار است پروازی بین دو کشور باشد، باید دو طرفه باشد.

هم‌زمان، وزارت خارجه لبنان اعلام کرد در تلاش است از طریق راه‌حلی سیاسی، مسئله ممانعت جمهوری اسلامی از فرود دو هواپیمای لبنانی در تهران را برطرف کند.

به گفته این وزارتخانه، سفارت لبنان در تهران برای بازگشت شهروندان لبنانی به بیروت در حال رایزنی است.

به گزارش رسانه‌های لبنانی، پس از تصمیم لبنان برای اعزام هواپیما به تهران به منظور انتقال شهروندان لبنانی بلاتکلیف در فرودگاه خمینی، سازمان هواپیمایی کشوری ایران اعلام کرده که درخواست هواپیمایی خاورمیانه برای فرود دو هواپیما در فرودگاه تهران باید از طریق وزارت خارجه لبنان ارسال شود.

سفیر لبنان در تهران گفت که هماهنگی از طریق او انجام خواهد شد اما تاکید کرد که تعطیلی رسمی روز جمعه در ایران ممکن است روند صدور مجوز را به تاخیر بیندازد.

این مسافران به دلیل ممنوعیت پروازهای ایرانی به بیروت، امکان بازگشت نیافته‌اند.

انتقال پول برای حزب‌الله

روزنامه وال‌استریت ژورنال پنج‌شنبه ۱۱ بهمن در گزارشی به نقل از یک مقام دفاعی که از سوی کمیته ناظر بر آتش‌بس در لبنان سخن می‌گفت، خبر داد اسرائیل به این کمیته شکایت کرده است که دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ده‌ها میلیون دلار پول نقد را برای بازسازی و احیای حزب‌الله، در اختیار این گروه می‌گذارند.

کمیته آتش‌بس که تحت رهبری آمریکا عمل می‌کند و وظیفه بررسی تخلفات را بر عهده ندارد، این شکایات را به دولت لبنان منتقل کرده است. این کمیته شامل نمایندگانی از اسرائیل، لبنان، ایالات متحده، فرانسه و سازمان ملل است.

در همین حال مقامات امنیتی فرودگاه بیروت شامگاه پنج‌شنبه ۱۳ دی برای دومین بار در یک هفته، هواپیما و مسافران یک پرواز متعلق به شرکت ماهان‌ را که در بیروت فرود آمده بود، مورد بازرسی قرار دادند.

این اقدام پس از آن صورت گرفت که یک شبکه خبری سعودی گزارش داد این پرواز برای انتقال پول به حزب‌الله مورد استفاده قرار گرفته است.

در جریان این بازرسی‌ها، گزارش‌های ضد ونقیضی از تفتیش کیف‌های یک دیپلمات جمهوری اسلامی منتشر شد و در نهایت، وزارت خارجه لبنان اعلام کرد پول‌های موجود در این کیف برای هزینه سفارت بوده و اجازه ورود آن را داده است.

از سوی دیگر اسرائیل شکایت کرده است که شهروندان ترکیه‌ نیز در انتقال پول از استانبول به بیروت از طریق هوایی نقش دارند.

هم‌زمان، رسانه‌های عربی دوشنبه ۲۲ بهمن خبر دادند که مقامات لبنان تصمیم گرفته‌اند با تفتیش دقیق پروازهای ورودی از عراق به این کشور، اجازه ندهند پول نقد جمهوری اسلامی از طریق گروه‌های نیابتی‌اش در عراق برای حزب‌الله فرستاده شود.