ارتش اسرائیل: جمهوری اسلامی با پروازهای غیرنظامی به‌صورت قاچاق پول به حزب‌الله می‌رساند

اسرائیل شعبات بانک قرض الحسن و بسیاری از مراکز مالی حزب‌‍‌الله را ویران کرد
اسرائیل شعبات بانک قرض الحسن و بسیاری از مراکز مالی حزب‌‍‌الله را ویران کرد

افیخای ادرعی، سخنگوی ارتش اسرائیل به زبان عربی گفت نیروی قدس سپاه پاسداران در هفته‌های اخیر از طریق فرودگاه بین‌المللی بیروت، در حال قاچاق وجوه نقد به گروه حزب‌الله در لبنان بوده و با وجود همه تلاش‌ها در مواردی موفق بوده است.

او چهارشنبه، ۲۴ بهمن، در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که این وجوه از طریق پروازهای غیرنظامی به حزب‌الله قاچاق شده است.

افیخای ادرعی افزود: «این پول برای بازسازی گروه تروریستی حزب‌الله مورد استفاده قرار می‌گیرد.»

او گفت که ارتش اسرائیل در تماس با کمیته‌ای به رهبری آمریکاست که نظارت بر آتش‌بس بین اسرائیل و حزب‌الله را بر عهده دارد.

ادرعی افزود که اسرائیل به‌طور منظم اطلاعات مرتبط را به این کمیته ارائه می‌دهد تا از انتقال پول از سوی جمهوری اسلامی به حزب‌الله جلوگیری شود.

شکایت به کمیته ناظر بر آتش‌بس

دو هفته پیش، روزنامه وال‌استریت ژورنال پنج‌شنبه ۱۱ بهمن در گزارشی به نقل از یک مقام دفاعی که از سوی کمیته ناظر بر آتش‌بس در لبنان سخن می‌گفت، خبر داد که اسرائیل به این کمیته شکایت کرده است که دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ده‌ها میلیون دلار پول نقد را برای بازسازی و احیای حزب‌الله، در اختیار این گروه می‌گذارند.

این روزنامه ، به نقل از این مقام دفاعی که نامش را اعلام نکرد و نیز چند منبع مطلع دیگر نوشت: «در شکایات اسرائیل آمده است که نمایندگان جمهوری اسلامی با پرواز از تهران به فرودگاه بین‌المللی بیروت، چمدان‌هایی پر از دلار آمریکا را با خود حمل می‌کنند.»

اسرائیل در عین حال شکایت کرده است که شهروندان ترکیه‌ای نیز در انتقال پول از استانبول به بیروت از طریق هوایی نقش دارند.

کمیته آتش‌بس، که تحت رهبری آمریکا عمل می‌حکند و وظیفه بررسی تخلفات را بر عهده ندارد، این شکایات را به دولت لبنان منتقل کرده است. این کمیته شامل نمایندگانی از اسرائیل، لبنان، ایالات متحده، فرانسه و سازمان ملل است.

به‌نوشته وال‌استریت‌ژورنال، برخی از مقامات کشورهای حاضر در این کمیته گفته‌اند که از استفاده جمهوری اسلامی از فرودگاه بیروت برای قاچاق پول آگاه هستند یا ادعاهای اسرائیل را معتبر می‌دانند.

طبق توافق آتش‌بس، لبنان موظف است گذرگاه‌های ورودی خود را تحت کنترل داشته باشد و از انتقال سلاح و تجهیزات مرتبط به گروه‌هایی مانند حزب‌الله، که از سوی آمریکا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، جلوگیری کند. اما این توافق به‌طور خاص اشاره‌ای به انتقال پول نقد اشاره‌ای نکرده است.

افیخای ادرعی در پست چهارشنبه ۲۴ بهمن خود در شبکه اجتماعی ایکس گفت: «با وجود تلاش‌های انجام شده، بر این باوریم که انتقال پول در مواردی به‌طور موفقیت‌آمیز صورت گرفته‌ است.»

سخنگوی عربی‌زبان ارتش اسرائیل تاکید کرد: «ارتش اسرائیل اجازه نخواهد داد که این سازمان تقویت شود و از تمامی ابزارهای در اختیار خود برای اجرای مفاد توافق آتش‌بس، به نفع امنیت شهروندان و دولت اسرائیل استفاده خواهد کرد.»

چالش‌های مالی حزب‌الله پس از جنگ اخیر

به گفته مقامات لبنانی و افراد آگاه، حزب‌الله در تلاش است تا پس از درگیری‌های اخیر، خود را احیا کند، چرا که این جنگ تعداد زیادی از نیروهای این گروه را کشته یا زخمی کرده و خسارات گسترده‌ای به پایگاه‌های آن در جنوب لبنان و حومه جنوبی بیروت وارد ساخته است.

حزب‌الله که علاوه بر شاخه نظامی، یک حزب سیاسی و سازمان اجتماعی نیز دارد، برای پرداخت حقوق نیروها، حمایت از خانواده‌های آسیب‌دیده، جبران خسارات حامیانش و اجرای برنامه‌های اجتماعی، به پول نیاز دارد. اسرائیل با هدف کاهش توان حزب‌الله در جنگ و کند کردن روند بازسازی آن، منابع مالی این گروه را هدف قرار داده است.

در یک سال گذشته، اسرائیل چهره‌های کلیدی در حزب‌الله و ایران را که مسئول تأمین مالی این گروه بودند، کشته است. همچنین، در جریان حملات هوایی پاییز گذشته، چندین مکان که به گفته اسرائیل، حزب‌الله در آنجا پول نقد و طلا نگه‌داری می‎کرد، نابود شدند. چندین شعبه بانک «القرض الحسن» که تحت تحریم‌های آمریکا به‌عنوان یک مرکز مالی برای حزب‌الله شناخته شده، از جمله مراکز مالی حزب‌الله بودند که به‌طور کامل ویران شدند.

چالش‌های ایران در تامین مالی حزب‌الله

به نوشته وال‌استریت‌ژورنال، جمهوری اسلامی در حال حاضر با بحران اقتصادی ناشی از تحریم‌ها مواجه است. با این حال، همچنان حزب‌الله را یک متحد استراتژیک و ابزاری بازدارنده در برابر اسرائیل می‌داند و قصد ندارد اجازه دهد این گروه تضعیف شود.

برخی گزارش‌ها حاکی از آن است که حزب‌الله در تامین تعهدات مالی خود با مشکلاتی مواجه شده است. رئیس یک موسسه خیریه لبنانی که به آوارگان جنگی در جنوب لبنان کمک می‌کند، گفته است که کارشناسان منصوب شده از سوی حزب‌الله برای برآورد هزینه‌های بازسازی، میزان خسارات وارده را کمتر از آنچه هست تخمین می‌زنند..

وال‌استریت‌ژورنال به نقل از یک منبع آگاه از وضعیت مالی حزب‌الله نوشت که این گروه دچار بحران نقدینگی نشده و همچنان به پرداخت غرامت برای املاک تخریب‌شده ادامه می‌دهد.

به گفته این منبع، میزان غرامت سالانه برای اجاره خانه بین ۱۲ تا ۱۴ هزار دلار است و مبالغی اضافی نیز برای خرید لوازم منزل پرداخت می‌شود.

از زمان اجرای آتش‌بس در اواخر نوامبر، بانک «القرض الحسن» ۲۸ شعبه جدید باز کرده است. حزب‌الله از این بانک برای صدور چک‌هایی به ارزش ۵۰۰ میلیون دلار استفاده کرده است. این مسئله به گفته منابع مطلع، نشان می‌دهد که این گروه با مشکل پول نقد مواجه نیست.

کنترل بیشتر بر مسیرهای تامین مالی حزب‌الله

تا پیش از این، سوریه مسیر اصلی قاچاق پول و تسلیحات جمهوری اسلامی به حزب‌الله بود. اما با سقوط رژیم اسد در اواخر سال گذشته، این مسیر تا حد زیادی از بین رفته است و به همین دلیل، مسیر فرودگاه بیروت اهمیت بیشتری یافته است.

مقامات لبنانی تاکید کرده‌اند که طبق توافق آتش‌بس، فرودگاه بیروت تحت کنترل شدید ارتش لبنان قرار دارد تا از ورود منابع مالی و تسلیحات برای حزب‌الله جلوگیری شود. با این حال، یک مقام ارشد امنیتی لبنانی اذعان کرده که احتمال دارد کالاهایی ارزشمند مانند جواهرات و الماس از کنترل‌های امنیتی عبور کنند.

وال‌استریت‌ژورنال در پایان گزارش خود نوشته است که برخی مقامات آمریکایی که اخیرا از دولت خارج شده‌اند، ابراز نگرانی کرده‌اند که نفوذ حزب‌الله بر نیروهای امنیتی لبنان ممکن است به جمهوری اسلامی امکان دهد که محموله‌های نقدی خود را از بازرسی‌های سخت‌گیرانه فرودگاه بیروت عبور دهد.