دیدار سفیر بریتانیا در ایران با دو تبعه زندانی این کشور در کرمان

دادگستری کرمان شامگاه چهارشنبه ۲۴ بهمن از ملاقات هوگو شورتر، سفیر بریتانیا، با دو شهروند بریتانیایی زندانی در این استان خبر داد و اعلام کرد که این افراد «متهم به جرایم امنیتی» هستند.

گفته می‌شود که این دیدار در محل دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان کرمان برگزار شده و مهدی بخشی، دادستان کرمان و رحمان جلالی، معاون امنیتی-انتظامی استانداری کرمان نیز در این ملاقات حضور داشته‌اند.

در این گزارش به نام و جزییات دستگیری این دو شهروند بریتانیا اشاره نشده است.

تعدادی از شهروندان اروپایی در ایران زندانی هستند و تعداد دیگری از زندانیان خارجی یا دوتابعیتی، با شهروندان ایرانی بازداشت‌شده و زندانی در آمریکا یا اروپا مبادله شده‌اند.

در آخرین مورد، چچیلیا سالا، روزنامه‌نگار ایتالیایی که به ایران سفر کرده بود، ۱۹ دی و پس از ۲۰ روز بازداشت آزاد شد و چهار روز پس از آن کارلو نوردیو، وزیر دادگستری ایتالیا، دستور آزادی فوری محمد عابدینی نجف‌آبادی، ایرانی بازداشت‌شده در ایتالیا را صادر کرد.

دو روز پیش از آزادی سالا، روزنامه ال‌جورناله، رسانه نزدیک به دولت ایتالیا، خبر داده بود که جورجیا ملونی، نخست‌وزیر این کشور، در دیدار با دونالد ترامپ در روز۱۵ دی، موافقت او را برای «تعلیق» روند استرداد عابدینی به آمریکا به دست آورده است.

این اقدام جمهوری اسلامی که به دادن امتیازی به ایتالیا هم‌زمان با به قدرت رسیدن ترامپ تعبیر شد، در آستانه مذاکرات با کشورهای اروپایی در ژنو برای رسیدن به توافق اتمی جدید بود.

روزنامه اسپانیایی ال پائیس در گزارشی با اشاره به استفاده تهران از گروگان‌گیری شهروندان اروپایی برای آزادی دارایی‌های مسدود شده و ایرانیان زندانی در اروپا، نوشت هدف از آزادی سالا و عدم آزادی شهروندان فرانسوی، تفرقه انداختن بین کشورهای اروپایی بود.

پنج روز پس از آزادی سالا، ناهید تقوی، شهروند ایرانی-آلمانی، پس از تحمل چهار سال حبس در زندان‌های جمهوری اسلامی، آزاد شد و به آلمان بازگشت.

از جمله اروپایی‌هایی که اکنون در ایران زندانی هستند می‌توان به سسیل کوهلر، معلم فرانسوی و شریک زندگی‌اش ژاک پاریس، و اولیویه گروندو، جهانگرد ۳۴ ساله فرانسوی اشاره کرد.

دیوید ریگولت رز، کارشناس مسائل ایران و پژوهش‌گر موسسه فرانسوی امور بین‌الملل و استراتژیک (ایریس)، آزاد نشدن این سه فرانسوی را با خشم جمهوری اسلامی از «تهدید فرانسه در موضوع مکانیسم ماشه» مرتبط دانسته است.

امانوئل مکرون، رییس‌جمهوری فرانسه، دوشنبه ۱۷ دی، خواستار گفت‌وگوی راهبردی کشورهای اروپایی با ترامپ درباره جمهوری اسلامی شد.

او از احتمال تصمیم‌گیری درباره اجرای مکانیسم ماشه سخن گفت.