استاد اقتصاد: دلار بالای ۱۰۰ هزار تومان خوراک براندازی است

حسین راغفر، استاد اقتصاد که در دولت‌های اصلاح‌طلب سمت‌هایی داشته است، با تبدیل نرخ ارز متناسب با قیمت سکه، پیش‌بینی کرد قیمت دلار به بالای ۱۰۰ هزار تومان خواهد رسید؛ او تاکید کرد این شرایط «خوراک براندازی» است.

راغفر در گفت‌وگو با وب‌سایت دیده‌بان ایران، درباره التهابات اخیر بازار ارز در ایران، با رد احتمال سوداگری و نوسان‌گیری دولت در بازار ارز تاکید کرد: «دولت در حال حاضر ارزی ندارد که بخواهد ارزپاشی کند[...] دولت کاره‌ای نیست»

او با بیان اینکه ارزپاشی‌ها را قبلا انجام داده‌اند، خاطر نشان کرد:« منافع ملی قربانی منافع الیگارش‌ها و مافیاها شده است.»

سخنان راغفر در حالی بیان می‌شود که حدود دو هفته قبل، سران سه قوه، با وجود انتقادات گسترده و مخالفت صریح شورای رقابت، با واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به مجموعه‌ای تحت مالکیت دو خانواده محکوم اقتصادی موافقت کردند؛ پیشتر هم شخص علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی پس از گفت‌وگو با حمید کشاورز توچائی، متهم فساد اقتصادی، خواهان واگذاری مدیریت ایران‌خودرو به خانواده کروز شده بود.

راغفر که به حلقه موسسه دین و اقتصاد (مربوط به حامیان میرحسین موسوی و برخی مدیران اقتصادی در دولت‌های اصلاح‌طلب) نزدیک است، در ادامه با بیان اینکه ادامه این وضع، پایه‌های سیاسی کشور را تخریب خواهد کرد، گفت: «پایه‌های اقتصادی و اجتماعی را هم مدت‌ها است تخریب کرده و از اینجا به بعد باید انتظار داشته باشیم پایه‌های سیاسی بیشتر از آن چیزی که تاکنون آسیب خورده، آسیب بخورد.»

۱۸ بهمن‌ماه نیز، حسن روحانی، رییس پیشین دولت در جمهوری اسلامی، در آخرین نشست دوره‌ای با وزیران دولت خود، هشدارهایی درباره مواجهه با دونالد ترامپ و خطرات ناشی از تصمیم‌گیری‌های اشتباه مطرح کرده بود.

او گفت که جمهوری اسلامی ایران در وضعیت حساسی قرار دارد و تنها یک خطا می‌تواند همه چیز را از بین ببرد.

راغفر، استاد اقتصاد در دانشگاه الزهرا، با اشاره به اینکه قیمت ارز (دلار) به صد هزار تومان و بیشتر از آن هم می‌رسد، بیان کرد: «شواهدی برای این اتفاق وجود دارد. در حال حاضر چهار میلیارد دلار طلایی را که از خارج وارد کرده‌اند، با نرخ دلار ۱۱۰ و ۱۲۰ هزار تومان می‌فروشند.»

او تاکید کرد «وقتی این طلا را به سکه تبدیل می‌کنیم، نرخ دلار تقریبا ۱۱۰ هزار تومان محاسبه می‌شود.»

قیمت دلار در بازار آزاد ایران، ۲۱ بهمن‌ماه، به رقم تاریخی ۹۴ هزار تومان رسید.

راغفر در پایان، اوضاع کشور را «فاجعه» توصیف و تاکید کرد: «به نظر من این‌ها خوراک براندازی است و عناصر خارجی هم به‌شدت در این حوزه فعال هستند. عناصر و مزدوران‌شان چه در رسانه‌ها و چه در کانون‌های دانشگاهی و مراکز تصمیم‌گیری کشور قویا فعال هستند.»

این سخنان راغفر درحالی بیان می‌شود که چالش دیگر پیش روی دولت پزشکیان، افزایش قیمت بنزین است.

از سال ۱۳۶۹ و پس از آغاز رهبری خامنه‌ای، دولت‌ها تا سال ۱۳۹۸، به‌طور متوسط هر دو سال یک‌بار در ۱۵ مقطع، قیمت بنزین را افزایش داده‌اند. بلندترین فاصله زمانی که در این مدت قیمت بنزین تغییری نکرده است، مربوط به سال‌های ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۴، سپس از ۱۳۸۹ تا ۱۳۹۳ و در نهایت از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۸ بوده است. اکنون بیش از پنج سال است که پس از آبان ۹۸، قیمت بنزین ثابت مانده است.

شواهد و اظهار نظرها نشان می‌دهد مجموعه دولت و مجلس شورای اسلامی قصد دارند در نوروز ۱۴۰۴، دست‌کم نحوه اختصاص سهمیه بنزین را تغییر دهند.

موضوعی که ۱۹ بهمن‌ماه، رحمانی فضلی، در یک برنامه تلویزیونی، با هشدار نسبت به آن، گفت: «شرایط امروز به مراتب نگران کننده‌تر از سال ۹۸ است.» او با بیان اینکه «دولت از تجربیات سال ۹۸ استفاده کند»، تاکید کرد: «امروز موضوع بنزین دیگر اقتصادی نیست، بلکه سیاسی، اجتماعی و امنیتی است.» وزیر کشور دولت روحانی در سال ۹۸، افزود: «اگر از من بپرسند بستر برای افزایش قیمت بنزین آماده است یا خیر، می‌گویم خیلی نگران کننده‌تر از ۹۸ است چرا که انباشت نارضایتی بسیار بیشتر است.»