جنجال بر سر خلیج آمریکا؛ آسوشیتدپرس کاخ سفید را به نقض متمم اول قانون اساسی متهم کرد

خبرگزاری آسوشیتدپرس کاخ سفید را متهم کرد که با جلوگیری از حضور خبرنگاران این خبرگزاری در دو رویداد مطبوعاتی، متمم اول قانون اساسی ایالات متحده را نقض کرده است. این اقدام پس از آن صورت گرفت که با وجود صدور فرمان اجرایی، آسوشیتدپرس حاضر نشد «خلیج مکزیک» را «خلیج آمریکا» بنامد.

جولی پیس، سردبیر اجرایی آسوشیتدپرس، در نامه‌ای خطاب به سوزان وایلز، رییس کارکنان کاخ سفید، گفت که کاخ سفید سه‌شنبه ۲۳ بهمن از حضور خبرنگاران آسوشیتدپرس در دو رویداد مطبوعاتی با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا در هنگام امضای فرمانی اجرایی در دفتر کار او و یک رویداد مطبوعاتی عصرانه در اتاق دیپلماتیک جلوگیری کرده است.

او در این نامه نوشت که این اقدام تلاشی آشکار برای «تنبیه» آسوشیتدپرس به‌دلیل محتوای پوشش خبری آن به شمار می‌رود.

جولی پیش در نامه خود افزود که کارولین نیویت، سخنگوی کاخ سفید، پیشتر به یکی از خبرنگاران این خبرگزاری اطلاع داده بود که دسترسی آسوشیتدپرس به دفتر کار رییس‌جمهوری آمریکا، مشهور به اتاق بیضی، محدود خواهد شد مگر آنکه این خبرگزاری در اخبار و گزارش‌های خود، خلیج مکزیک را «خلیج آمریکا» بنامد.

دونالد ترامپ در اولین روز ریاست جمهوری خود دستور تغییر نام خلیج مکزیک به خلیج آمریکا را صادر کرد و از مقامات ایالات متحده این تغییر نام را در نقشه‌ها و مکاتبات و اسناد رسمی اعمال کنند.

سردبیر اجرایی خبرگزاری آسوشیتدپرس در نامه خود به رییس کارکنان کاخ سفید که از همراهان نزدیک دونالد ترامپ است، نوشت: «اقدامات کاخ سفید آشکارا با قصد تنبیه آسوشیتدپرس به‌خاطر محتوای بیان شده از سوی این خبرگزاری انجام شده است. از اصول بنیادی متمم اول قانون اساسی این است که دولت نباید به‌خاطر اظهارات مردم یا مطبوعات، اقدامی تلافی‌جویانه انجام دهد. این اقدام تبعیض نظری بر اساس انتخاب‌های تحریریه‌ای یک نهاد خبری و نقض آشکار متمم اول است.»

او افزود که آسوشیتدپرس آماده است تا به‌طور قاطع از حقوق قانونی خود دفاع کند.

در همین حال، آسوشیتدپرس در راهنمایی تحریریه‌ای خود درباره تغییر نام جغرافیایی اعلام کرد که به‌دلیل اینکه فرمان اجرایی ترامپ تنها در داخل ایالات متحده معتبر است و از سوی مکزیک به رسمیت شناخته نشده، همچنان از نام خلیج مکزیک استفاده خواهد کرد.

با این حال، آسوشیتدپرس در همان زمان اعلام کرد که قله دِنالی در آلاسکا را از این پس کوه مک‌کینلی خواهد نامید. نام این کوه نیز در همان فرمان اجرایی ترامپ تغییر کرده و به نام مک کینلی، رییس‌جمهوری پیشین ایالات متحده نامگذاری شده بود.

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید در کنفرانس مطبوعاتی خود در روز چهارشنبه ۲۴ بهمن، بر تعهد دولت به متمم اول قانون اساسی تاکید کرد اما گفت که کاخ سفید حق دارد تصمیم بگیرد چه کسانی اجازه ورود به اتاق بیضی، دفتر کار رییس‌جمهوری، را داشته باشند.

او افزود: «پوشش خبری از کاخ سفید یک امتیاز است و هیچ کس حق ورود به دفتر رییس‌جمهوری و پرسیدن سوال از او را ندارد.»

لیویت همچنین به این نکته اشاره کرد که برخی از خبرنگارانی که مجوز دسترسی ندارند، جزو گروه مطبوعاتی در نظر گرفته نمی‌شوند.

او به این پرسش که آیا چنین اقداماتی درباره نهادهایی خبری صورت می‌گیرد که از نام «خلیج آمریکا» استفاده نمی‌کنند، پاسخ نداد اما اگفت: «اگر ما احساس کنیم برخی از رسانه‌ها در این اتاق دروغ می‌گویند، آنها را برای درغگویی خود پاسخگو خواهیم کرد.»

لیویت تاکید کرد که «خلیج آمریکا» نام صحیح این منطقه است و نمی‌فهمد چرا برخی رسانه‌ها از آن استفاده نمی‌کنند.

حامیان متمم اول قانون اساسی ایالات متحده و گروه‌های دفاع از آزادی مطبوعات به‌شدت با اقدامات دولت ترامپ مخالفت کرده‌اند.

تیموتی ریچاردسون، مدیر برنامه روزنامه‌نگاری و ضد اطلاعات نادرست در «انجمن قلم آمریکا»(PEN America)، که یک سازمان غیرانتفاعی برای حمایت از آزادی بیان است، این اقدامات را «تنبیه، ساده و بدون پیچیدگی، و تلاشی شرم‌آور برای زورگویی به مطبوعات به‌منظور تبعیت ایدئولوژیک» دانست.

همچنین یوجین دنیلز، رییس انجمن خبرنگاران کاخ سفید، در بیانیه‌ای اعلام کرد که «کاخ سفید نمی‌تواند دستور دهد که رسانه‌ها چگونه خبرها را گزارش کنند و نباید به‌خاطر نارضایتی از تصمیمات تحریریه‌ای، خبرنگاران را مجازات کند.»