وال‌استریت‌ژورنال: اسرائیل حمله به تاسیسات اتمی ایران را بررسی می‌کند

روزنامه وال‌استریت‌ژورنال نوشت بر اساس گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا که در اوایل دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تهیه شده، اسرائیل در حال بررسی طرح حمله به تاسیسات اتمی جمهوری اسلامی است. این نهادها پیشتر در دوران ریاست جمهوری جو بایدن نیز گزارش مشابهی منتشر کرده بودند.

وال استریت‌ژورنال چهارشنبه ۲۴ بهمن به نقل از منابع آگاهی که نامشان را منتشر نکرد، خبر داد مقام‌های ایالات متحده معتقدند با توجه به استحکامات و پیچیدگی‌های تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی، اسرائیل برای هدف قرار دادن آن‌ها به حمایت نظامی و تسلیحاتی آمریکا نیاز خواهد داشت.

در گزارشی دیگر از نهادهای اطلاعاتی آمریکا که در روزهای واپسین دولت جو بایدن تهیه شده بود، چنین نتیجه‌گیری شده بود که اسرائیل با اطلاع از تضعیف قابل توجه جمهوری اسلامی، طرح حمله به تاسیسات اتمی ایران در سال جاری میلادی را بررسی می‌کند.

این گزارش به تحلیل خطرات تداوم فعالیت‌های نظامی پرمخاطره در خاورمیانه پس از تضعیف توانایی‌های جمهوری اسلامی در ماه‌های اخیر پرداخته و اضافه کرده بود که اسرائیل نگران است فرصت جلوگیری از دستیابی تهران به سلاح هسته‌ای را از دست بدهد.

بر اساس گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا، اسرائیل باور دارد ترامپ برای مشارکت در حمله به مراکز هسته‌ای جمهوری اسلامی احتمالا بیش از بایدن حاضر به همکاری خواهد بود و به همین دلیل، اسرائیل قصد دارد دولت ترامپ را برای پشتیبانی از این حملات تحت فشار قرار دهد.

هم‌زمان با تشدید نگرانی جامعه جهانی از برنامه هسته‌ای حکومت ایران، روزنامه تلگراف ۲۰ بهمن به نقل از یک مقام آگاه ایرانی گزارش داد چند فرمانده ارشد سپاه پاسداران در ماه‌های اخیر و به‌ویژه پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، خواستار تولید بمب اتمی شده‌اند.

هرچند برخی امیدوار بودند آغاز گفت‌وگوها میان تهران و واشینگتن بتواند بن‌بست موجود در مسیر کنترل برنامه هسته‌ای حکومت ایران را بشکند، علی خامنه‌ای ۱۹ بهمن تاکید کرد مذاکره با آمریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه نیست» و «هیچ تاثیری» در حل مشکلات کشور نخواهد داشت.

در پی اظهارات خامنه‌ای، سایر مقام‌های جمهوری اسلامی نیز از مخالفت خود با مذاکره با آمریکا سخن گفته‌اند.

معادله پیچیده حمله به تاسیسات اتمی حکومت ایران

وال‌استریت‌ژورنال در ادامه گزارش خود نوشت جمهوری اسلامی پیش‌تر هشدار داده بود که در صورت حمله به تاسیسات هسته‌ای‌اش، تلافی خواهد کرد.

با این حال، پس از حملات چند ماه پیش اسرائیل به تاسیسات نظامی حکومت ایران و زیان‌های سنگینی که نیروهای نیابتی‌‌اش در منطقه، از جمله حزب‌الله و حماس، متحمل شدند، تهران اکنون به‌شدت تضعیف شده است.

جنگنده‌های ارتش اسرائیل بامداد پنجم آبان به ده‌ها هدف نظامی در ایران حمله کردند.

وب‌سایت اکسیوس ۲۵ آبان خبر داد در این عملیات یک مرکز تحقیقاتی فوق‌سری مرتبط با تسلیحات هسته‌ای جمهوری اسلامی در پارچین ویران شده است.

وال استریت ژورنال همچنین نوشت در دوران انتقال قدرت در ایالات متحده، برخی اعضای تیم ترامپ طرح حملات پیشگیرانه اسرائیل به مراکز اتمی جمهوری اسلامی را در نظر گرفتند و امکان حمایت ارتش آمریکا از حمله هوایی اسرائیل علیه این تاسیسات را مورد بررسی قرار دادند.

با این حال، ترامپ پس از آغاز به کار رسمی خود در کاخ سفید تاکید کرده ترجیح می‌دهد از راهی به‌جز حمله نظامی، مسئله هسته‌ای جمهوری اسلامی را حل کند.

دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری آمریکا، ۱۶ بهمن دستورالعمل سختگیرانه‌ای برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد تا تهران را برای متوقف کردن برنامه هسته‌ای خود تحت فشار بگذارد.

وال‌استریت‌ژورنال به نقل از تحلیل‌گران اسرائیلی نوشت هرگونه حمله اسرائیل به تاسیسات هسته‌ای ایران باید چندین سایت را هدف قرار دهد، آن‌ هم در شرایطی که برخی از آن‌ها در استحکامات زیرزمینی واقع شده‌اند.

تحلیل‌گران اسرائیلی همچنین هشدار دادند حمله احتمالی به مراکز اتمی جمهوری اسلامی باید به قدری جامع باشد که تهران نتواند آنچه را که ویران شده، به‌سرعت بازسازی کند.

یاکوف آمیدرور، مشاور پیشین امنیت ملی اسرائیل، در همین رابطه گفت برای اسرائیل بهتر این است که جمهوری اسلامی در چارچوب یک توافق‌، با از بین بردن برنامه هسته‌ای خود موافقت کند.

آمیدرور در عین حال تاکید کرد: «اگر توافق خوبی به دست نیاید، اسرائیل مجبور خواهد بود علیه پروژه هسته‌ای ایران اقدام کند.»

جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر تولید مواد شکافت‌پذیر را افزایش داده و احتمالا می‌تواند میزان اورانیوم غنی‌شده مورد نیاز برای یک بمب اتمی را در کمتر از یک هفته تولید کند.