رویترز: ترامپ قصد دارد اروپا را وادار به خرید تسلیحات آمریکایی برای اوکراین کند
![](https://i.iranintl.com/images/rdk9umy0/production/960900bf18641b9e9faa7b5b330242c5cc6dbdc9-960x610.jpg?rect=0,35,960,540&w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
خبرگزاری رویترز به نقل از دو منبع مطلع از برنامههای دولت ترامپ که نامشان را اعلام نکرد، گزارش داد که کاخ سفید قصد دارد متحدان اروپایی خود را برای خرید تسلیحات آمریکایی و ارسال آنها به اوکراین تحت فشار بگذارد.
این اقدام، در صورت اجرایی شدن، میتواند تا حدودی نگرانی رهبران اوکراینی از قطع کمکهای ایالات متحده از سوی دونالد ترامپ را کاهش دهد. در ماههای اخیر، ارتش اوکراین در برابر حملات شدید روسیه در شرق این کشور، بهتدریج زمینهای بیشتری را از دست داده است.
بهگزارش رویترز، این اقدام میتواند موقعیت اوکراین را در مذاکرات صلح احتمالی با مسکو تقویت کند.
کشورهای اروپایی پیشتر نیز در دوران ریاستجمهوری جو بایدن، تسلیحات آمریکایی برای اوکراین خریداری کرده بودند.
مذاکرات تسلیحاتی در کنفرانس امنیتی مونیخ
رویترز به نقل از منابع آگاه خود همچنین گزارش داده که ژنرال بازنشسته کیت کلاگ، فرستاده ویژه ترامپ در امور اوکراین، این هفته همراه با مقامهای آمریکایی در کنفرانس امنیتی مونیخ با همتایان اروپایی خود درباره امکان خرید تسلیحات آمریکایی از سوی اروپا گفتوگو خواهد کرد.
بهگزارش رویترز، این یکی از چندین گزینهای است که دولت ترامپ برای ادامه ارسال تسلیحات به اوکراین، بدون استفاده از سرمایه ایالات متحده، بررسی میکند.
کیت کلاگ در مصاحبهای با رویترز از تأیید این برنامه خودداری کرد، اما گفت: «آمریکا همواره از فروش تسلیحات تولید داخلی حمایت میکند، زیرا این کار اقتصاد ما را تقویت میکند.»
او افزود: «گزینههای زیادی روی میز است. در حال حاضر، همه چیز قابل بررسی است.»
با این حال، کلاگ تاکید کرد که ارسال محمولههای تسلیحاتی که پیشتر در دوره جو بایدن تصویب شده، همچنان ادامه دارد و تغییری فوری در سیاست ایالات متحده ضروری نیست.
تمرکز ترامپ بر کاهش هزینههای آمریکا در جنگ اوکراین
در روزهای اخیر، برخی مقامات آمریکایی اعلام کردهاند که دولت ترامپ قصد دارد میلیاردها دلاری را که واشینگتن در جنگ اوکراین هزینه کرده، جبران کند و بر این باور است که اروپا باید سهم بیشتری در تامین مالی این جنگ داشته باشد.
مایک والتز، مشاور امنیت ملی ترامپ، در مصاحبهای با شبکه انبیسی گفت: «اروپاییها باید مسئولیت بیشتری در این جنگ بر عهده بگیرند.»
سفارت اوکراین در واشینگتن هنوز به این گزارشها واکنشی نشان نداده است.
جزییات نامشخص درباره نحوه خرید تسلیحات از سوی اروپا
رویترز در ادامه گزارش خود نوشت که هنوز مشخص نیست که آیا ایالات متحده از کشورهای اروپایی خواهد خواست که تسلیحات آمریکایی را از طریق قراردادهای تجاری خریداری کنند یا اینکه این خریدها بهطور مستقیم از ذخایر نظامی ایالات متحده انجام خواهد شد. برخی قراردادهای تجاری ممکن است سالها طول بکشد تا نهایی شوند.
با این همه، در هفتههای اخیر، بحثهای زیادی در دولت ترامپ درباره ادامه ارسال تسلیحات به اوکراین و نحوه اجرای آن جریان داشته است.
ترامپ در دوران کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که تمام کمکهای ایالات متحده به اوکراین را قطع خواهد کرد، اما برخی مشاوران او پشت پرده استدلال کردهاند که واشینگتن باید به حمایت نظامی از کییف ادامه دهد، بهویژه اگر مذاکرات صلح تا پایان سال جاری به تعویق بیفتد.
مخالفت احتمالی جمهوریخواهان با تامین مالی مستقیم اوکراین
جو بایدن در دوران ریاستجمهوری خود بیش از ۶۵ میلیارد دلار کمک امنیتی به اوکراین اختصاص داد. این کمک شامل میلیاردها دلاری نیز میشود که در ماههای پایانی دولت او به اوکراین اختصاص یافت.
اما رهبران اوکراین، از جمله ولودیمیر زلنسکی، تأکید کردهاند که پیش از ورود به مذاکرات صلح با مسکو، به تضمینهای امنیتی بیشتری نیاز دارند.
در داخل ایالات متحده، در صورت درخواست بودجه جدید برای اوکراین، احتمالا برخی جمهوریخواهان با این تصمیم مخالفت خواهند کرد.
در این شرایط، دولت ترامپ خرید تسلیحات از سوی اروپا را بهعنوان راهکاری جایگزین بررسی میکند، چراکه در این صورت، ایالات متحده میتواند بدون استفاده از مالیاتهای شهروندان آمریکایی، از اوکراین حمایت کند. ماه گذشته، مارک روته، دبیرکل ناتو، اعلام کرد که اروپا حاضر است برای خرید تسلیحات آمریکایی به اوکراین هزینه کند.
تضاد روایتهای آمریکا و روسیه درباره مذاکرات صلح
واشینگتن و مسکو روایتهای متفاوتی درباره احتمال برگزاری مذاکرات صلح ارائه دادهاند و همین مسئله باعث افزایش گمانهزنیها درباره توانایی دولت ترامپ در متقاعد کردن اوکراین و روسیه برای حضور در پشت میز مذاکره شده است.
ترامپ یکشنبه، ۲۱ بهمن، اعلام کرد که با ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، در تماس بوده و معتقد است که ایالات متحده در مذاکرات برای پایان دادن به جنگ اوکراین و روسیه پیشرفتهایی داشته است.
پس از این اظهارات، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه، به خبرنگاران گفت که روابط مسکو و واشینگتن «در آستانه فروپاشی» قرار دارد و تاکید کرد که برای توافق صلح، اوکراین باید از پیوستن به ناتو صرفنظر کند و از مناطق اشغالی توسط روسیه خارج شود.
منابع دولتی اعلام کردهاند که کاخ سفید هنوز چندین ماه تا نهایی کردن طرح صلح برای پایان جنگ فاصله دارد و همچنان باید چندین مسئله دیگر را بررسی کند پیش از آنکه مذاکرات را به سرانجام برساند.
این هفته، چندین مقام آمریکایی در اروپا حضور دارند تا مقدمات مذاکرات صلح میان اوکراین و روسیه را فراهم کنند.
ژنرال کلاگ در کنفرانس امنیتی مونیخ درباره افزایش کمکها به اوکراین گفت: «نمیتوان گفت که در ابتدای فرآیند برنامهریزی صلح هستیم، زیرا مدتهاست که روی آن کار میکنیم.»
او همچنین تاکید کرد که مقامهای آمریکایی این هفته با همتایان اروپایی خود دیدار خواهند کرد تا «انتظارات خود از متحدان» را به آنها منتقل کنند.
او افزود: «مهمتر از همه، ما میخواهیم نظر آنها را بشنویم.»
توافق احتمالی آمریکا و اوکراین بر سر ذخایر معدنی
مقامات آمریکایی همچنین امیدوارند که توافقی درباره ذخایر معدنی اوکراین به امضا برسد که به ایالات متحده در ازای ادامه کمکها امکان دسترسی به منابع غنی این کشور را فراهم کند.
جزییات این توافق هنوز بهصورت عمومی منتشر نشده است. توسعه این ذخایر ممکن است سالها طول بکشد و آمریکا بهسرعت از آن سودی نبرد، اما دولت ترامپ این توافق را بخش مهمی از سیاست خود در قبال اوکراین میداند.