شکایت اوقاف از دستاندرکاران یک فیلم طنز به اتهام «توهین به اصالت امامزادهها»
![پژمان جمشیدی و بیژن بنفشهخواه، دو بازیگر اصلی فیلم](https://i.iranintl.com/images/rdk9umy0/production/a4a95d7c84deb1e784b44e90fe92d26ffb0c224f-1000x667.jpg?rect=0,10,1000,563&w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
سازمان اوقاف و امور خیریه نمایش فیلمی کمدی به نام «آنتیک» را در جشنواره فیلم فجر «توهین به اصالت امامزادگان» در فضای مجازی و رسانهای توصیف کرد و گفت که از دستاندرکاران این فیلم شکایت کرده و موضوع را پیگیری قضایی میکند.
این سازمان سهشنبه ۲۳ بهمن با صدور بیانیهای، ساخت و نمایش آنتیک به کارگردانی هادی نائیجی را محکوم کرد و نوشت: «جای تاسف است که فیلمی تا این حد سطحی و بیارزش ساخته میشود که با برهم زدن جو هنری و فرهنگی جامعه باعث ریزش مخاطبان سینما میشود.»
فیلم با بازی پژمان جمشیدی در نقش اِبی و بیژن بنفشهخواه در نقش وَلی، درباره دو آنتیکباز قبل از انقلاب هستند که پس از انقلاب به «دلهدزدی» افتادهاند و پس از اینکه گذرشان به یک امامزاده میافتد، تصمیم میگیرند با تاسیس امامزادهای قلابی، پولی به جیب بزنند.
سازمان اوقاف و امور خیریه این فیلم را با عباراتی چون «شانه تخممرغی، پر از لودگی، دارای فقر طنز، با داستانی تقلیدی و کاملا بیارزش و ملغمهای از سخافت و رکاکت» توصیف کرد.
کمدی «شونه تخممرغی»، زمانی در ایران مصطلح شد که جواد رضویان در برنامه «هفت» گفت این فیلمها را میسازد تا وقتی مردم در سوپرمارکتها تخم مرغ میخرند در کنار آن این فیلم ها را بخرند و زیر شانه تخممرغی که خریدهاند به خانه ببرند.
این بیانیه گفت امامزادهها بین مردم «محبوبیت و مرجعیت» دارند و آمارهای اقداماتشان در زمینه «امداد و دستگیری از فقرا و کمک به حادثهدیدگان سیل و کرونا» از «از فرط فراوانی» قابل شمارش نیست.
پیشتر و در جریان نشست خبری آنتیک در دومین روز جشنواره فیلم فجر، شماری از خبرنگاران از عوامل فیلم درباره «توهین این اثر به مقدسات» سوال پرسیده بودند.
نائیجی ۱۴ بهمن و در همان نشست گفته بود فیلمش به نقد خرافات در جامعه پرداخته و هیچگونه توهینی به «مقدسات و ارزشهای دینی» در آن وجود ندارد.
یکی از خبرنگاران هم درباره احتمال توهین این فیلم به جمهوری اسلامی سوال کرد که محمود بابایی، تهیهکننده آنتیک، آن را رد کرد و گفت روحالله خمینی هم در وصیتنامه خود «بارها درباره خرافات و لزوم مبارزه با آن» صحبت کرده است.
بابایی «شایعه شکایت سازمان اوقاف از فیلم» را هم به «شیطنت برخی رسانهها» نسبت داد و گفت وقتی اولین نمایش فیلم در جشنواره فجر انجام شده، چطور ممکن است کسی که کار را ندیده، از آن شکایت کند؟
حدود یک هفته پس از این اظهارنظر، سازمان اوقاف و امور خیریه در بیانیهای گفت ضمن محکوم کردن «محتوای موهن آنتیک» حق پیگیری قضایی و شکایت از سازندگان این فیلم را برای خود محفوظ میداند.
تهیهکننده فیلم پیشتر گفته بود در صورت چنین شکایتی، تیم حقوقی آنها «آماده پاسخگویی» است.
در همین زمینه تماشا کنید: امامزادههای ایران زیر ذرهبین