انتقاد سناتورهای آمریکایی از رد مذاکرات هستهای از سوی رهبر جمهوری اسلامی
![سناتور ریک اسکات](https://i.iranintl.com/images/rdk9umy0/production/822a124b0993010afb56dbe42f94c8e777fdf1da-992x558.jpg?w=992&h=558&fit=crop&auto=format)
دو سناتور آمریکایی در گفتوگویی اختصاصی با ایراناینترنشنال تاکید کردند که رهبر جمهوری اسلامی با رد مذاکرات هستهای با واشینگتن تصمیم نادرستی گرفته است و ترامپ رویکردی قاطع در برابر تهران اتخاذ خواهد کرد.
ریک اسکات و کوین کرامر، دو سناتور جمهوریخواه از ایالتهای فلوریدا و داکوتای شمالی، روز سهشنبه ۲۳ بهمن، رد مذاکرات هستهای از سوی جمهوری اسلامی را اقدامی ناپخته خواندند و گفتند که اکنون با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، سیاستهای سختگیرانهتری در برابر حکومت ایران اتخاذ خواهد شد.
اسکات: برای مردم ایران متاسفیم
ریک اسکات، سناتور جمهوریخواه از فلوریدا، در واکنش به سخنان علی خامنهای که هرگونه مذاکره با واشینگتن بر سر برنامه هستهای جمهوری اسلامی را «غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه» خوانده بود، به ایراناینترنشنال گفت: «به نظر من او دارد اشتباه میکند.»
اسکات در حاشیه یک ضیافت ناهار دوحزبی در کنگره افزود: «اگر به تمام کارهایی که او سعی کرده انجام دهد نگاه کنید، میبینید که شکست خورده است.»
او با اشاره به شکستهای اخیر شبکه گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه بهدست اسرائیل، گفت که این روند حکومت ایران را در موضع ضعف قرار داده است.
به گفته ریک اسکات، کارزار نظامی ۱۵ ماهه اسرائیل باعث عقبنشینی بسیاری از گروههای مسلح وابسته به جمهوری اسلامی در فلسطین، لبنان، عراق و یمن شده است، گروههایی که تهران برای سالها از آنها حمایت مالی و نظامی کرده است.
اسرائیل در ماههای اخیر ضربات مهلکی به رهبری حزبالله در لبنان وارد و به سقوط رژیم اسد در سوریه، یکی از قدیمیترین متحدان عرب جمهوری اسلامی، کمک کرده است.
علاوه بر این حملات، یورش مستقیم به خاک ایران در ۲۶ اکتبر موجب تضعیف موقعیت جمهوری اسلامی شده و بحث در مورد برنامه هستهای ایران و توافق احتمالی برای حلوفصل آن را بیش از پیش در مرکز توجه قرار داده است.
ریک اسکات در ادامه گفتوگو با ایراناینترنشنال گفت: «همه ترجیح میدهند که حکومت ایران از ساخت سلاح هستهای منصرف شود و حمایت مالی از گروههای نیابتی خود را متوقف کند.»
او با ابراز همدردی با مردم ایران گفت: «ما برای مردم ایران متاسفیم، اما آنها باید خودشان اوضاع را در دست بگیرند و یک حکومت بهتر داشته باشند.»
رویکرد ترامپ: فشار حداکثری به جای جنگ مستقیم
ترامپ بارها تاکید کرده که ترجیح میدهد به جای حمله و درگیری نظامی توافقی بر سر برنامه هستهای ایران حاصل شود. با این حال، او در همان ابتدای دور دوم ریاستجمهوری خود تحریمهای شدیدی علیه جمهور اسلامی وضع کرد و سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را که در دوره بایدن کاهش یافته بود، بار دیگر به اجرا گذاشت.
این سیاست موجب خوشحالی جناحهای ضد حکومت ایران از جمله جمهوریخواهانی شده است که همواره دولت بایدن را به نرمش بیش از حد در قبال جمهوری اسلامی متهم میکردند.
در مقابل، دموکراتها نتوانستهاند مخالفت مؤثری با سیل فرمانهای اجرایی ترامپ که هدف آن کاهش اندازه دولت و محدود کردن اولویتهای سیاستی آنهاست، انجام دهند.
بخش عمدهای از انتقادات دموکراتها به سیاست خارجی ترامپ، مربوط به تصمیم او برای کاهش شدید بودجه آژانس توسعه بینالمللی آمریکا (USAID) بوده است، که بزرگترین سازمان کمکهای بشردوستانه در جهان محسوب میشود.
کرامر: دیگر رییسجمهوری ضعیف در کاخ سفید نیست
کوین کرامر، سناتور جمهوریخواه از داکوتای شمالی، نیز در مصاحبه با ایراناینترنشنال گفت: «ایران بیش از حد به حضور یک ربیسجمهوری ضعیف در کاخ سفید عادت کرده بود.»
او تأکید کرد که این شرایط اکنون تغییر کرده است و آمریکا باید قدرت خود را به نمایش بگذارد و در صورت لزوم، تهدیدهای خود را عملی کند.
کرامر افزود که واشینگتن نباید از اظهارات خامنهای شگفتزده شود، بلکه باید آن را نشانهای از ماهیت واقعی حکومت ایران بداند.
او همچنین گفت که هیچ نگرانیای درباره تمایل ترامپ برای مذاکره با حکومت ایران ندارد، چرا که معتقد است: «ترامپ در مذاکرات، طرف مقابل را در یک وضعیت دشوار قرار میدهد و دست بالا را خواهد داشت.»