آمریکا در اولین اقدام پس از فرمان اجرایی ترامپ، تحریمهای نفتی جدیدی علیه تهران وضع کرد
وزارت خزانهداری آمریکا اعلام کرد یک شبکه بینالمللی را به دلیل نقش آن در انتقال و فروش محمولههای نفتی جمهوری اسلامی، در فهرست تحریمهای خود قرار داده است. این نخستین اقدام واشینگتن پس از دستور اخیر دونالد ترامپ برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران است.
دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، پنجشنبه ۱۸ بهمن، در بیانیهای نوشت این شبکه بینالمللی، فرآیند انتقال نفت خام جمهوری اسلامی به چین را تسهیل میکرد و درآمدی بالغ بر صدها میلیون دلار برای حکومت ایران به همراه داشت.
این محمولهها به نمایندگی از ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی و یک شرکت پوششی تحت تحریم وابسته به آن با نام «سپهر انرژی جهاننمای پارس» منتقل میشدند.
در فهرست تحریمهای جدید ایالات متحده، نام چند کشتی، شخص و نهاد مستقر در کشورهای مختلف، از جمله در چین، هند و امارات متحده عربی، به چشم میخورد.
وزارت خزانهداری آمریکا افزود این اقدام در راستای فرمان اجرایی جدید ترامپ علیه تهران به اجرا در میآید.
ترامپ ۱۶ بهمن دستورالعملی «بسیار سختگیرانه» برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد و گفت جمهوری اسلامی دیگر نباید به کشورهای دیگر نفت بفروشد.
تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، نیز در بیانیهای مطبوعاتی درباره تحریمهای تازه گفت: «آمریکا رفتار مخرب و بیثباتکننده جمهوری اسلامی را تحمل نخواهد کرد و امروز یک شبکه بینالمللی را تحریم کرد که منابع مالی نیروهای نظامی حکومت ایران را از محل فروش غیرقانونی نفت تامین میکند.»
او در این بیانیه افزود:«این اقدامات بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۲۲۴ اصلاح شده، اختیارات تحریمهای ضدتروریسم، و فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ که با رایزنی با وزیر امور خارجه به وزیر خزانهداری این اختیار را میدهد که بخشهای کلیدی اقتصاد ایران را شناسایی و تحریم کند، اتخاذ شده است.»
ترامپ در دوره نخست حضور خود در کاخ سفید حضور خود بین سالهای ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفت. این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی جمهوری اسلامی همراه بود و اقتصاد ایران را بهشدت تحت تاثیر قرار داد.
با این حال پس از روی کار آمدن جو بایدن و پایان یافتن سیاست فشار حداکثری، درآمدهای نفتی ایران رشد قابل ملاحظهای داشت.
فایننشالتایمز ۳۰ فروردین گزارش داد صادرات نفت ایران به بالاترین میزان خود در شش سال اخیر رسیده و مشتری اصلی این محمولهها، چین بوده است.
ارتباط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با دلالان و شرکتهای پوششی
وزارت خزانهداری آمریکا در ادامه بیانیه خود درباره تحریمهای نفتی جدید علیه تهران نوشت جمهوری اسلامی سالانه میلیاردها دلار درآمد نفتی را برای «تامین مالی فعالیتهای بیثباتکننده خود در منطقه و حمایت از گروههای تروریستی مختلف، از جمله حماس، حوثیها و حزبالله» هزینه میکند.
این وزارتخانه افزود شبکههایی از شرکتهای پوششی و دلالان مستقر در خارج از کشور با ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی برای انتقال و فروش محمولههای نفتی همکاری میکنند.
جمشید اسحاقی، معاون طرح و برنامه ستاد کل نیروهای مسلح، بلندپایهترین مقام جمهوری اسلامی است که در دور جدید تحریمهای ایالات متحده هدف قرار گرفته است.
علاوه بر «سپهر انرژی جهاننمای پارس»، شرکتهای تابعه آن نظیر «سپهر انرژی همتا پارس»، «سپهر انرژی جهاننمای تابان» و «سپهر انرژی پایاگستر جهان» نیز از سوی آمریکا تحریم شدهاند.
پیشتر در آذرماه، خبرگزاری رویترز گزارش داد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صادرات نیمی از محمولههای نفتی ایران را در دست دارد.
بر اساس این گزارش، کنترل سپاه پاسداران بر نفت ایران شامل مدیریت ناوگان مخفی تانکرها، لجستیک و شرکتهای پوششی برای فروش نفت به مشتریانی عمدتا در چین میشود.
تاکید وزیر خزانهداری آمریکا بر مقابله با درآمدهای نفتی تهران
اسکات بِسِنت، وزیر خزانهداری آمریکا، ۱۸ بهمن، به نقش درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی در پیشبرد سیاستهای منطقهای آن پرداخت.
او گفت: «رژیم ایران همچنان بر استفاده از درآمدهای نفتی خود برای تامین مالی توسعه برنامه هستهای، تولید موشکهای بالستیک و پهپادهای مرگبار، و حمایت از گروههای نیابتی تروریستیاش در منطقه متمرکز است.»
بِسِنت تاکید کرد واشینگتن متعهد است که هر تلاشی از سوی جمهوری اسلامی برای تامین مالی این «فعالیتهای شرورانه» را قاطعانه هدف قرار دهد.
در چارچوب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ و لایجه بودجه سال ۱۴۰۴، تقریبا تمام بودجه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی بهصورت نفت خام و میعانات در اختیار آنان قرار گرفته است.