دولت سوئد: اتهامات مطرحشده علیه روزبه پارسی بسیار جدی هستند
دولت سوئد گزارشها درباره نقش روزبه پارسی، رییس بخش خاورمیانه موسسه امور بینالملل سوئد، در شبکه نفوذ جمهوری اسلامی را «بسیار جدی» خواند و خواستار پاسخگویی این موسسه شد.
ماریا مالمر استِنِرگارد، وزیر امور خارجه سوئد، پنجشنبه ۱۸ بهمن گفت: «ادعای مطرحشده [علیه پارسی] بسیار جدی هستند و بههمین دلیل، با موسسه امور بینالملل سوئد تماس گرفتهایم تا اطلاعات بیشتری کسب کنیم.»
او در پاسخ به پرسشی درباره واکنش دولت سوئد در صورت تایید شدن اتهامات پارسی تاکید کرد این موضوع در مقطع کنونی قابل پیشبینی نیست اما دولت سوئد باب گفتوگو درباره این موضوع را گشوده است.
استنرگارد افزود: «آنچه بهطور کلی میتوانم بگویم این است که ایران در حال انجام فعالیتهای اطلاعاتی علیه سوئد است و ما این موضوع را بسیار جدی میگیریم.»
«تلویزیون ۴»، یکی از دو شبکه بزرگ و سراسری سوئد، ۱۰ بهمن گزارش داد روزبه پارسی، برادر تریتا پارسی، رییس پیشین نایاک، با شبکهای از وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی که هدف آن تاثیرگذاری بر سیاستهای کشورهای غربی بوده، ارتباط داشته است.
در واکنش به این گزارش، موسسه امور بینالملل سوئد اعلام کرد به پارسی «اعتماد کامل» دارد.
ایراناینترنشنال و سمافور پیشتر در تحقیقاتی مشترک که مهرماه ۱۴۰۲ منتشر شد، درباره شبکه نفوذ جمهوری اسلامی در غرب افشاگری کردند.
بر اساس این گزارش تحقیقی که به ابعاد جنگ نرم تهران میپردازد، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در اواخر سال ۱۳۹۲ حلقهای از تحلیلگران و محققان خارج کشور را تحت عنوان «طرح کارشناسان ایران» تشکیل داد و برای سالهای متمادی از این شبکه بهمنظور گسترش قدرت نرم حکومت ایران و افزایش نفود آن در صحنه بینالمللی استفاده کرد.
فعالیتهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی در سوئد
وزیر امور خارجه سوئد در ادامه اظهارات خود درباره نقش روزبه پارسی در شبکه نفوذ جمهوری اسلامی، نسبت به فعالیتهای اطلاعاتی حکومت ایران در سوئد هشدار داد.
استنرگارد گفت جمهوری اسلامی در کنار روسیه و چین «فعالیتهای اطلاعاتی گستردهای در سوئد انجام میدهند و تهدیدی اطلاعاتی به شمار میروند».
همزمان، حزب «دموکراتهای سوئد»، بزرگترین حزب اپوزیسیون در این کشور، از دولت سوئد خواست درباره واکنش استکهلم به «تلاشهای رژیم ایران برای لابیگری» از طریق «طرح کارشناسان ایران» شفافسازی کند.
نیما غلامعلیپور، نماینده ایرانیتبار پارلمان سوئد، ۱۳ بهمن خواستار برکناری روزبه پارسی از موسسه امور بینالملل این کشور شد و وعده داد برای تحقق این موضوع، در پارلمان سوئد تلاش خواهد کرد.
سوفی لوونمارک، یادداشتنویس مستقل روزنامه اکسپرسن، ۱۲ بهمن پارسی را «سخنگوی غیررسمی ملاهای تهران» نامید و گفت او عضو «شبکه نفوذ یک دیکتاتوری خشن» است، حکومتی که تهدیدی برای سوئد، ایرانیان مقیم این کشور و همچنین یهودیان به شمار میآید.
پارسی ۱۳ بهمن همکاری خود با جمهوری اسلامی را انکار و تاکید کرد «نماینده هیچ طرفی» نیست.
ارتباط جمهوری اسلامی با افراد ایرانیتبار برای جمعآوری اطلاعات
سرویس امنیتی سوئد (سپو) در بیانیهای اعلام کرد از گزارشها درباره نقش پارسی در شبکه نفوذ جمهوری اسلامی مطلع است اما قادر به اظهار نظر درباره جزییات آن نیست.
سپو در این بیانیه، حکومت ایران را یکی از بزرگترین تهدیدات علیه سوئد خواند و نوشت فعالیتهای اطلاعاتی جمهوری اسلامی عمدتا مخالفان و ایرانیان مقیم خارج از کشور را هدف قرار میدهد.
سپو هشدر داد سازمانهای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی از «واسطهها» برای جمعآوری اطلاعات بهره میگیرند و در این مسیر میکوشند با افراد ایرانیتبار ارتباط برقرار کنند.
اولف کریسترسون، نخستوزیر سوئد، ۲۳ دیماه جمهوری اسلامی را به انجام «حملات ترکیبی» و «جنگ نیابتی» علیه این کشور متهم کرد و گفت استکهلم باید برای مقابله با این اقدامات از آمادگی لازم برخوردار باشد.