تلاش چین برای شکایت حقوقی از وضع تعرفه‌های ترامپ

چین شکایتی را علیه تعرفه ۱۰ درصدی جدید دولت دونالد ترامپ برای ورود کالاهایش به ایالات متحده، در سازمان تجارت جهانی ثبت کرده است.

ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا، دوشنبه ۱۵ بهمن‌، تهدید خود را مبنی بر اعمال تعرفه‌ بر کالاهای چینی عملی کرد. اقدامی که پیش‌بینی می‌شود علاوه بر اقتصاد، در حوزه سیاست هم تاثیرگذار باشد.

با وجود این، شکایت چین حتی در صورت به نتیجه رسیدن، با توجه به نمایشی شدن نهاد استیناف سازمان تجارت جهانی، عملا نتیجه‌ عملی خاصی در پی نخواهد داشت.

در پی جنگ تعرفه‌ها میان چین و آمریکا، اعلام شد که بسته‌های پستی با ارزش کمتر از ۸۰۰ دلار که پیش‌تر بدون تشریفات گمرکی ترخیص می‌شدند، حالا باید تشریفات گمرکی را طی کنند اما ساعاتی پس از اعلام این تصمیم، نهاد خدمات پستی آمریکا دستور تعلیق بسته‌های پستی ورودی از چین را یک روز پس از اجرای آن متوقف کرد.

این دستور که تجارت آمریکا و چین را با خطر اختلال جدی مواجه کرده بود، در پی فرمان ترامپ برای اعمال تعرفه بر واردات از چین صادر شده بود.

دولت ترامپ این بسته‌ها را منشا ورود ماده مخدر فنتانیل و مواد شیمیایی پیش‌ساز آن به آمریکا می‌داند. موضوعی که گزارش‌های اخیر خبرگزاری رویترز آن را تایید می‌کنند.

در روز اول اجرای مقررات جدید تعرفه‌های چین، شرکت‌های فروش اینترنتی مانند آمازون به دردسر افتادند. بسته‌های پرشماری که از پیش سفارش داده شده بودند، در گمرک‌ها تلنبار شدند.

شرکت خدمات پستی یواس‌پی‌اس (USPS) در بیانیه‌ای اعلام کرد در حال همکاری با اداره گمرک و حفاظت از مرزهای آمریکاست تا یک مکانیزم کارآمد را برای دریافت تعرفه‌های جدید چین پیاده‌سازی کند و کمترین اختلال در تحویل بسته‌ها ایجاد شود.

قوانین مربوط به معافیت بسته‌های کمتر از ۸۰۰ دلار، در گذشته برای سهولت تجارت وضع شده بودند اما با گسترش فروشگاه‌های اینترنتی عملا مهم‌ترین راه ارسال کالا از سوی این فروشگاه‌ها شده است.

اکنون چین در شکایت خود استدلال کرده است ادعای ترامپ درباره استفاده قاچاقچیان از مقررات بسته‌های زیر ۸۰۰ دلار، «بی‌اساس و نادرست» است و از طرفی تاکید کرده که این تعرفه‌ها «تبعیض‌آمیز بوده و فقط کالاهای با منشا چینی را هدف قرار می‌دهند» که این امر با تعهدات آمریکا در سازمان تجارت جهانی سازگار نیست.

ثبت این شکایت، اولین مرحله از یک فرآیند حل اختلاف است که می‌تواند منجر به حکمی شود که تعرفه‌های ترامپ را نقض قوانین تجاری بداند؛ همان‌طور که در سال ۲۰۲۰ و پایان دور اول ریاست‌جمهوری او رخ داد.

خبرگزاری رویترز نوشته است حتی در صورت پیروزی چین در این دعوای حقوقی، بعید است که این موضوع به کاهش تعرفه‌ها منجر شود زیرا نهاد استیناف سازمان تجارت جهانی عملا از کار افتاده است.

آمریکا سال‌هاست انتصاب قضات این نهاد را به دلیل آنچه «زیاده‌روی قضایی» خوانده است، مسدود کرده و این امر مانع از صدور حکم نهایی در پرونده‌های مشابه شده است.