«دلار ترامپ» چیست و چه قدر سود داشته است؟

میم کوین، معروف به «دلار ترامپ»، هفدهم ماه ژانویه ۲۰۲۵ از سوی رییس‌جمهوری جدید آمریکا به بازار رمزارزها عرضه شد و به سرعت رشد کرد. این سکه در مدت کوتاهی در بازار به جمع ۱۵ ارز دیجیتال برتر صعود و بیش از نیم میلیون خریدار جذب کرد.

۱۹ ژانویه، یک روز قبل از مراسم تحلیف دونالد ترامپ به عنوان چهل‌وهفتمین رییس‌جمهوری آمریکا، این رمزارز به ارزش جهانی بیش از ۱۴.۵ میلیارد دلار رسید؛ هر چند که از آن زمان، ارزش آن به میزان دو-سوم کاهش یافته است.

میم کوین چه‌قدر سود داشته است؟

سه شرکت داده‌های رمزنگاری، از جمله مرکل ساینس (Merkle Science) و چینالیسیس (Chainalysis)، تخمین زدند که رمزارز ترامپ تا ۳۰ ژانویه بین ۸۶ تا ۱۰۰ میلیون دلار کارمزد تراکنش ایجاد کرده است.

بر اساس برآوردهای این سه شرکت، نهادهای پشتیبان میم کوین ترامپ، در این مدت کمتر از دو هفته کارمزد تراکنش این رمزارز را جمع‌آوری کرده‌اند.

این تخمین‌ها بسیار فراتر از آن چیزی است که قبلا ارزیابی شده بود.

یکی از نهادهای پشت این ارز دیجیتال، شرکتی به نام سی‌آی‌سی دیجیتال متعلق به ترامپ است.

وب‌سایت رسمی دلار گزارش داده که سی‌آی‌سی دیجیتال درآمد حاصل از فعالیت‌های معاملاتی میم کوین را دریافت خواهد کرد.

خبرگزاری رویترز گزارش داد که قادر به تعیین مقدار هزینه‌های جمع‌آوری‌شده تاکنون نیست.

بر اساس تجزیه و تحلیل بلاک چین، سازندگان میم کوین، سهمی از کارمزد معاملات را از متاورا (Meteora)، یک صرافی کمتر شناخته شده ارزهای رمزنگاری شده، دریافت می‌کنند که برای اولین بار رمزارزهای ترامپ در آن فروخته شد.

طبق گزارش چینالیسیس، دست‌کم ۵۰ نفر از بزرگ‌ترین سرمایه‌گذاران، هر کدام بیش از ۱۰ میلیون دلار در رمزارز ترامپ سود به دست آورده‌اند.

به گفته این سازمان، حدود ۲۰۰ هزار کیف پول ارزهای دیجیتال که اکثر آن‌ها دارای دارایی‌های کوچک هستند، در صرافی رمزارز ترامپ ضرر کرده‌اند.

ترامپ متعهد شده است دارایی‌های خود را در زمانی که به قدرت می‌رسد، در صندوقی قرار دهد که به وسیله فرزندانش اداره می‌شود.

تصویری از خانواده ترامپ
تصویری از خانواده ترامپ

پسر او، اریک ترامپ، از طرف سازمان ترامپ، به رویترز گفت: «به آنچه در حوزه ارزهای دیجیتال انجام می‌دهیم، افتخار می‌کنیم. دلار ترامپ در حال حاضر داغ‌ترین ارز دیجیتال در جهان است.»

او افزود: «ما تازه شروع کرده‌ایم.»

کاخ سفید به سوالات مربوط به کارمزد معاملات رمزارزها پاسخ نداده است.

ترامپ قول داده است اولین رییس‌جمهوری ارزهای دیجیتال شود و با اصلاح قوانین و تشویق مالکیت دارایی‌های دیجیتال، آمریکا را به پایتخت ارزهای دیجیتال جهان تبدیل کند.

منتقدان ترامپ

چندین چهره کلیدی در کابینه و محافل نزدیک به ترامپ، دارای سرمایه‌های ارزهای دیجیتال هستند یا با صنعت رمزارزها ارتباط دارند.

ترکیب مقادیر زیاد و ماهیت مبهم آن‌ها، انتقاد کارشناسان و مخالفان سیاسی ترامپ از جمله در حزب دموکرات را برانگیخته است.

ریچارد بریفول، استاد حقوق در دانشگاه کلمبیا، می‌گوید: «این واقعیت که او قدرت تنظیم شرکت خود را دارد، یک مشکل اخلاقی ایجاد می‌کند.»

رویترز نوشت که قادر نیست تعیین کند چه مقدار از ثروت ترامپ از سرمایه‌گذاری جدید ارزهای دیجیتال به دست می‌آید، زیرا جزییات دقیق مالکیت آن علنی نشده است.

موضوع تضاد منافع نیز از موارد مطرح در این زمینه است.

دلار ترامپ چیست؟

دلار ترامپ، ارز الکترونیکی جدید، یک «میم کوین» است؛ یک ارز رمزنگاری شده که برای سرمایه‌گذاری بر روی شور و شوق عمومی پیرامون یک شخصیت، یک جنبش یا یک پدیده در اینترنت طراحی می‌شود.

میم کوین‌ها در سال ۲۰۱۳ با راه‌اندازی دوج‌کوین محبوب شدند. سازندگان آن به عنوان یک شوخی قصد داشتند بسیاری از ارزهای دیجیتال به ظاهر بی‌فایده دیگر را که در آن زمان ظاهر می‌شدند، دست بیندازند.

میم کوین هرگز قرار نبود یک سرمایه‌گذاری محبوب باشد و سازندگانش حتی سعی کردند آن را تا حد امکان نامطلوب جلوه دهند.

میم‌ کوین معمولا سود اقتصادی یا معاملاتی ندارد و اغلب به عنوان یک دارایی صرفا سفته‌بازی شناخته می‌شود.

تنها چند ساعت پس از ورود ارز دیجیتال ترامپ، ارز دیجیتال بانوی اول آمریکا، ملانیا نیز وارد بازار شد.

میم کوین‌ها به دلیل ارزش‌گذاری‌های اغلب بسیار پرنوسان خود شناخته می‌شوند و سقوط قیمت آن‌ها غیرعادی نیست.

در روزهای اخیر، رسانه‌های مختلف ادعا کردند که میم کوین «ثروت خالص» ترامپ را افزایش داده و او را به یک «میلیاردر دنیای ارزهای دیجیتال» تبدیل کرده است. با این حال به نوشته رویترز، درست است که ترامپ از میم کوین و دیگر سرمایه‌گذاری‌های رمزنگاری‌اش سود فراوانی می‌برد اما ادعاهایی که می‌گویند ترامپ میلیاردها دلار از آن درآمد دارد، «بیش از حد و اغراق‌شده» است.

معکوس شدن روند در جهان رمزارزها

وال استریت ژورنال گزارش داد که استقبال دولت جدید آمریکا از ارزهای دیجیتال، نشان‌دهنده معکوس شدن سیاست دولت آمریکاست.

برایان آرمسترانگ، مدیر اجرایی صرافی رمزارز کوین بیس (Coinbase)، به این روزنامه در داووس سوئیس گفت: «احساس می‌کردیم چکمه از گلوی ما برداشته شده است».

کریس لاسیویتا، یکی از مدیران ستاد انتخاباتی ترامپ در انتخابات گذشته و کیرستن سینما، سناتور سابق آریزونا، در ژانویه به شورای مشورتی جهانی کوین بیس (Coinbase’s Global Advisory Council) پیوستند.

سینما گفت: «می‌دانم که شما شاهد دولتی خواهید بود که بر گرد هم آوردن مردم برای تصویب قانون کریپتو متمرکز است. این یک اولویت برای دولت قبلی نبود.»

ماه گذشته ترامپ یک فرمان اجرایی را امضا کرد که به اولویت‌های صنعت رمزارزها از جمله یک جدول زمانی شش ماهه برای ایجاد چارچوب نظارتی، دسترسی آسان‌تر به حساب‌های بانکی و ذخیره بالقوه ارزهای دیجیتال فدرال می‌پرداخت.

ترامپ همچنین دیوید ساکس، سرمایه‌گذار دنیای فن‌آوری را برای ایفای نقش جدید به‌عنوان مسئول هوش مصنوعی کاخ سفید و تزار ارز دیجیتال منصوب کرد.

ترامپ در فرمان اجرایی خود خواستار تشکیل یک گارگروه ارزهای دیجیتال شد که وظیفه آن پیشنهاد یک چارچوب نظارتی جدید برای دارایی‌های دیجیتال و بررسی ایجاد یک بانک ارز دیجیتال است.

این گارگروه که از مدت‌ها پیش انتظار تشکیل آن می‌رفت همچنین وظیفه دارد مکانیسم‌هایی طراحی کند تا از خدمات بانکی برای شرکت‌های رمزنگاری محافظت شود و بانک مرکزی آمریکا از ایجاد ارزهای دیجیتال که می‌توانند با ارزهای موجود رقابت کنند، منع شود.

این رویکرد با ترتیبات قانونی دولت دموکرات بایدن در تضاد کامل است که در تلاش برای محافظت از آمریکایی‌ها در برابر کلاه‌برداری و پول‌شویی، با شرکت‌های رمزارز برخورد کرده‌اند و صرافی‌های کوین بیس، بایننس، کراکن و ده‌ها مورد دیگر را در دادگاه فدرال به دلیل نقض قوانین ایالات متحده به محکمه کشاندند.

کارگروه جدید چیست؟

گروه کاری تازه، متشکل از وزیر خزانه‌داری، دادستان کل و روسای کمیسیون بورس و اوراق بهادار و «کمیسیون معاملات آتی کالاهای اساسی»، همراه با روسای دیگر آژانس‌ها خواهد بود.

از جمله وظایف این گروه، طراحی و تنظیم مقررات لازم برای دارایی‌های دیجیتال است؛ از جمله در مورد استیبل‌کوین‌ها، نوعی رمزارز که معمولا به دلار ایالات متحده متصل است.

این گروه همچنین قرار است «پتانسیل ایجاد و نگهداری ذخایر ملی از دارایی‌های دیجیتال را ارزیابی کند که احتمالا شامل رمزارزهایی خواهد بود که دولت فدرال در جریان تلاش‌هایش برای اجرای قانون، مصادره کرده است».

آیا ترامپ همیشه حامی رمزارزها بوده؟

ترامپ همیشه حامی رمزارزها نبوده است و در سال ۲۰۱۹ در جایگاه رییس‌جمهوری ایالات متحده گفته بود رمز‌ارزها پول نیستند و او طرفدار آن‌ها نیست.

در آن زمان ترامپ اعتقاد داشت رمز‌ارزها بی‌ثبات هستند و در واقع «روی هوا» هستند.

او جایی دیگر هم گفته بود: «ما در ایالات متحده فقط یک ارز داریم، ارز حاکم بر جهان و نام آن دلار است.»

ترامپ که در سال ۱۴۰۰ هم در یک گفت‌وگو با فاکس بیزینس تاکید کرد بیت‌کوین یک کلاه‌برداری است، آذر ۱۴۰۱ از یک کلکسیون ان‌اف‌تی مربوط به خودش رونمایی کرد. او بعدها گفت که این مجموعه را فقط به این دلیل راه‌اندازی کرد که به نظرش «تا حدی جالب» بود.

اسفند ماه ۱۴۰۲ در گفت‌وگویی با سی‌ان‌بی‌سی، او درباره رمز‌ارزها به عنوان «ارزهای جدید عجیب و غریب» صحبت کرد و گفت با آن‌ها پول در می‌آورد و از آن لذت می‌برد.

ترامپ در اردیبهشت ۱۴۰۳ گفت با رمزارزها مشکلی ندارد و دولت بایدن و دموکرات‌ها را به‌دلیل مخالفت با رمز‌ارزها محکوم کرد.

او در کنفرانس بیت‌کوین ۲۰۲۴ به‌صراحت به حضار قول داد یک ذخیره استراتژیک بیت‌کوین برای آمریکا ایجاد خواهد کرد و برنامه خود را برای تبدیل آمریکا به «پایتخت رمز‌ارز جهان» اعلام کرد.