اعمال تعرفه‌های آمریکا علیه مکزیک و کانادا یک ماه تعلیق شد، تعرفه‌های چین اجرایی شد

دونالد ترامپ، رییس‌جمهور آمریکا، دوشنبه تهدید خود مبنی بر اعمال تعرفه‌های سنگین بر مکزیک و کانادا را در ازای تعهداتی از این دو کشور برای تشدید نظارت مرزی و مبارزه با جرم و جنایت، برای ۳۰ روز تعلیق کرد اما تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای چینی قرار است طی چند ساعت آینده اجرایی شوند.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا و کلودیا شین‌بام، رییس‌جمهور مکزیک، هر دو به طور جداگانه اعلام کردند در پاسخ به خواسته ترامپ برای برخورد شدیدتر با مهاجرت غیرقانونی و قاچاق مواد مخدر، متعهد شده‌اند کشورهایشان نظارت‌های مرزی را در مرز خود با ایالات متحده تقویت کنند.

تعهدی که باعث شده تعرفه‌های ۲۵ درصدی بر کالاهای وارداتی از این دو کشور که قرار بود از بامداد سه‌شنبه اعمال شوند، به مدت ۳۰ روز به تعویق بیفتند.

بر اساس گزارش‌های منتشر شده، کانادا موافقت کرده است که فناوری‌ها و نیروهای جدیدی را در مرز خود با ایالات متحده مستقر کرده و همچنین تلاش‌های مشترکی را با آمریکا برای مبارزه با جرایم سازمان‌یافته، قاچاق فنتانیل و پولشویی آغاز کند.

مکزیک نیز موافقت کرده برای مهار مهاجرت غیرقانونی از این کشور به ایالات متحده و قاچاق مواد مخدر به این کشور، ۱۰ هزار نیروی گارد ملی خود را در مرز شمالی با آمریکا مستقر کند.

به گفته شین‌بام، رییس‌جمهور مکزیک، ایالات متحده نیز متعهد شده است تا از قاچاق سلاح‌های پرقدرت به مکزیک جلوگیری کند.

ترامپ در مطلبی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد، گفت: «به‌عنوان رییس‌جمهور، من مسئولیت تضمین ایمنی همه آمریکایی‌ها را بر عهده دارم و دقیقا همین کار را انجام می‌دهم و از این نتیجه اولیه بسیار راضی هستم.»

این توافق‌های دوجانبه، فعلا از بروز یک جنگ تجاری جلوگیری بین این کشورها جلوگیری می‌کند، جنگی که به گفته اقتصاددانان می‌توانست به اقتصاد همه طرف‌های درگیر لطمه بزند و قیمت‌ها را برای مصرف‌کنندگان بالا ببرد.

پس از گفت‌وگوی تلفنی با هر دو رهبر، ترامپ اعلام کرد که قصد دارد در ماه آینده برای دستیابی به توافق‌های اقتصادی تازه با این دو شریک تجاری بزرگ آمریکا تلاش کند.

اقتصاد مکزیک و کانادا از زمان توافق تاریخی تجارت آزاد در دهه ۱۹۹۰، به‌صورت گسترده‌ای با ایالات متحده درهم تنیده است.

تاثیر فوری بر بازارهای مالی

تعلیق اعمال تعرفه‌های گمرکی بر کالاهای وارداتی از کانادا و مکزیک موجب شد ارزش دلار کانادا، پس از رسیدن به پایین‌ترین سطح خود در بیش از دو دهه، افزایش ناگهانی یابد. این خبر، همچنین پس از یک روز افت در بازار وال‌استریت، به شاخص‌های آتی سهام در آمریکا رونق بخشید.
گروه‌های صنعتی که نگران اختلال در زنجیره تامین هستند، از این تعلیق موقت استقبال کردند.

کریس دیویسون، رییس یک گروه تجاری تولیدکنندگان کانولای کانادایی گفت «این خبر بسیار دلگرم‌کننده است. ما یک صنعت به‌شدت یکپارچه داریم که برای هر دو کشور سودمند است.»

تعرفه‌های چین همچنان در دستور کار

با وجود اعلام توافق با دو کشور کانادا و مکزیک، هیچ توافق مشابهی با چین به دست نیامده است و این کشور همچنان با تعرفه‌های ۱۰ درصدی همه‌جانبه بر کالاهای صادراتی خود به آرمیکا روبه‌روست که قرار است، تعرفه‌هایی که اعمال آن از ساعت ۰۰:۰۱ بامداد سه‌شنبه ۴ فوریه به وقت شرقی آمریکا آغاز شد.

در همین حال، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد ترامپ تا اواخر هفته با شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، گفت‌وگو نخواهد کرد که به معنی ادامه اجرای سیاست تعرفه‌ای مقابل چین در روزهای پیش‌رو خواهد بود.

ترامپ هشدار داد که ممکن است تعرفه‌ها بر پکن را حتی بیش از پیش افزایش دهد. او گفت: «امیدوارم چین ارسال فنتانیل به ما را متوقف کند و اگر این کار را نکند، تعرفه‌ها به‌طور قابل‌توجهی بالاتر خواهند رفت.»

چین، در واکنش به درخواست‌های ترامپ، فنتانیل را مشکل داخلی آمریکا خوانده و اعلام کرده این تعرفه‌ها را در سازمان تجارت جهانی به چالش خواهد کشید و همچنین اقدامات متقابل دیگری انجام خواهد داد، هرچند درِ مذاکره را نیز باز گذاشته است.

اتحادیه اروپا؛ هدف بعدی؟

ترامپ یکشنبه اعلام کرد اتحادیه اروپا با ۲۷ عضو ممکن است هدف بعدی سیاست‌های تعرفه‌ای او باشند اگرچه او زمانی برای این اقدام مشخص نکرد.

ترامپ با وجود تهدید به اعمال تعرفه علیه کالاهای اروپایی، گفت بریتانیا که در سال ۲۰۲۰ از اتحادیه اروپا خارج شد، ممکن است از این اعمال تعرفه‌ها معاف بماند.

در دیگر سو، رهبران اتحادیه اروپا در یک نشست غیررسمی که دوشنبه در بروکسل برگزار شد، اعلام کردند اگر ایالات متحده بر کالاهای صادارتی اروپا تعرفه‌ ببندد، اروپا آماده پاسخ خواهد بود.

رهبران اروپایی با وجود آمادگی برای اقدام متقابل، خواستار رفتار منطقی و مذاکره با ایالات متحده شدند که بزرگ‌ترین شریک تجاری و سرمایه‌گذاری اتحادیه اروپا است.

پیامدهای احتمالی جنگ تعرفه‌ها بر اقتصاد آمریکا و همسایگان

ترامپ آخر هفته اذعان کرد که تعرفه‌های او می‌تواند باعث دردسرهای کوتاه‌مدت برای مصرف‌کنندگان آمریکایی شود، اما تاکید کرد این اقدام برای مهار مهاجرت، قاچاق مواد مخدر و تحریک صنایع داخلی ضروری است.

به گزارش رویترز، بر اساس برنامه اولیه، این تعرفه‌ها تقریبا نیمی از کل واردات ایالات متحده را در بر می‌گرفت و مستلزم آن بود که آمریکا تولید صنعتی خود را بیش از دو برابر کند تا شکاف ایجادشده را پر کند، امری که در کوتاه‌مدت غیرممکن است.

بر اساس این گزارش، تحلیل‌گران هشدار داده‌اند که این تعرفه‌ها می‌توانند کانادا و مکزیک را به رکود بکشانند و در داخل آمریکا نیز منجر به «رکود تورمی» (تورم بالا، رشد راکد و بیکاری فزاینده) شود.