طراح زن حمله انتحاری مرگبار اورشلیم در آستانه اخراج از اردن

دیدار احلام تمیمی، عامل حمله انتحاری اورشلیم، با خالد مشعل، مقام ارشد حماس، پس از آزادی از زندان اسرائیل، سال ۲۰۱۱
دیدار احلام تمیمی، عامل حمله انتحاری اورشلیم، با خالد مشعل، مقام ارشد حماس، پس از آزادی از زندان اسرائیل، سال ۲۰۱۱

روزنامه العربی الجدید گزارش داد اردن به گروه حماس اطلاع داده است که قصد دارد احلام تمیمی، طراح اصلی حمله انتحاری مرگبار به یک پیتزافروشی در مرکز اورشلیم در سال ۲۰۰۱ را از این کشور اخراج کند.

این حادثه مرگبار ۱۶ کشته و بیش از ۱۳۰ مجروح بر جای گذاشت.

تمیمی نقشی محوری در این رویداد بر عهده داشت و پس از شناسایی مکان پیتزافروشی، عامل حمله را که کمربند انفجاری به خود بسته بود، به محل مورد نظر هدایت کرد.

دادگاهی در اسرائیل در سال ۲۰۰۳ تمیمی را به دلیل نقشش در برنامه‌ریزی این حمله انتحاری مجرم شناخت و او را به ۱۶ بار حبس ابد محکوم کرد.

او در نهایت در سال ۲۰۱۱، در ازای آزادی گیلعاد شالیط، سرباز اسرائیلی اسیر در نوار غزه، از زندان آزاد شد و به اردن رفت.

وزارت دادگستری ایالات متحده در سال ۲۰۱۷ با استناد به تقاضای خانواده مالکی راث، شهروند اسرائیلی-آمریکایی و یکی از قربانیان حمله انتحاری به پیتزافروشی اورشلیم، از اردن خواست تمیمی را به واشینگتن تحویل دهد.

امان در آن مقطع زمانی درخواست استرداد تمیمی را نپذیرفت.

حمله انتحاری به یک پیتزافروشی در اورشلیم، آگوست ۲۰۰۱
حمله انتحاری به یک پیتزافروشی در اورشلیم، آگوست ۲۰۰۱

العربی الجدید گزارش داد مقام‌های اطلاعاتی اردن یک‌شنبه ۱۴ بهمن به حماس اطلاع دادند در صورتی که کشوری ثالث حاضر به پذیرش تمیمی نباشد، او را به آمریکا تحویل خواهند داد.

هنوز هیچ مقام رسمی از اردن یا حماس گزارش این روزنامه را تایید نکرده است.

وب‌سایت خبری تایمز اسرائیل ۱۵ بهمن نوشت تمیمی که در اردن به دنیا آمده، آزادانه در این کشور زندگی می‌کند، مجری یک برنامه تلویزیونی است و در سخنرانی‌های مختلف، حمله انتحاری سال ۲۰۰۱ را ستایش می‌کند.

تمیمی سال ۲۰۱۷ در مصاحبه با خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت فلسطینی‌ها حق دارند از هر وسیله‌ای برای «مقاومت در برابر اسرائیل» استفاده کنند.

دیدار پادشاه اردن با ترامپ

ملک عبدالله، پادشاه اردن، قرار است ۲۳ بهمن با دونالد ترامپ، رییس‌جمهوری ایالات متحده، در کاخ سفید دیدار کند و ممکن است موضوع استرداد تمیمی هم در این دیدار مطرح شود.

هر چند اردن به‌طور رسمی مخالفت خود را با طرح ترامپ برای جابه‌جایی فلسطینی‌ها از نوار غزه اعلام کرده اما در عین حال می‌کوشد روابط دوستانه‌ای با دولت جدید آمریکا برقرار سازد.

ترامپ ششم بهمن از اردن و مصر خواست تعداد بیشتری از فلسطینیان ساکن در غزه را در سرزمین‌های خود بپذیرند.

هنگامی که خبرنگاران از رییس‌جمهوری آمریکا پرسیدند آیا این پیشنهاد موقتی است یا بلندمدت، او پاسخ داد: «می‌تواند هر دو باشد.»

اتحادیه عرب، اردن، مصر، قطر، عربستان سعودی و تشکیلات خودگردان، ۱۳ بهمن با انتشار بیانیه‌ای مشترک، انتقال فلسطینی‌ها از سرزمین‌هایشان را «تحت هر شرایط یا با هر توجیهی» رد کردند.

پس از ماه‌ها رایزنی‌های بین‌المللی و با میانجی‌گری قطر، مصر و ایالات متحده، اسرائیل و حماس ۲۶ دی برای برقراری یک آتش‌بس سه‌مرحله‌ای در غزه به توافق دست یافتند.

مرحله نخست این توافق که شش هفته به طول می‌انجامد، یک‌شنبه ۳۰ دی به اجرا درآمد و تاکنون ۱۸ گروگان در بند حماس در چارچوب آن آزاد شده‌اند.