نتانیاهو پیش از سفر به آمریکا: با ترامپ درباره مسائل حساسی مثل تهدیدهای ایران بحث میکنیم
بنیامین نتانیاهو برای دیدار با دونالد ترامپ راهی آمریکا شد. نخستوزیر اسرائیل پیش از سفر، گفت با رییسجمهوری آمریکا درباره مسائل حساس از جمله برخورد با جمهوری اسلامی و تهدیداتش برای جهان بحث خواهد کرد. همزمان با این سفر، اسرائیل به غزه و کرانه باختری حمله کرد.
نتانیاهو صبح یکشنبه ۱۴ بهمن پیش از سوار شدن به هواپیمای «بال صهیون» برای پرواز به واشینگتن، در سخنانی گفت که در دیدار با ترامپ به «مسائل مهم و حیاتی پیشِ روی اسرائیل و منطقه» خواهد پرداخت.
او این مسائل را شامل پیروزی بر حماس، بازگشت همه گروگانها و «مقابله با محور تروریسم ایران در تمامی ابعاد آن» دانست و گفت جمهوری اسلامی امنیت اسرائیل، خاورمیانه و کل جهان را تهدید میکند.
سران اسرائیل در سالهای گذشته بارها از جمهوری اسلامی با عنوان «محور شرارت» یا «اختاپوس» یاد کردهاند که نیروهای نیابتی آن مانند حماس، حزبالله و حشد شعبی، بهعنوان بازوهایش در سراسر خاورمیانه گسترده شدهاند.
ترامپ نهم بهمن از نتانیاهو دعوت کرد تا روز ۱۶ بهمن برای دیدار با او به کاخ سفید برود تا در مورد چگونگی برقراری صلح در اسرائیل و کشورهای همسایه آن و همچنین تلاش برای مقابله با دشمنان مشترک، گفتوگو کنند.
نخستوزیر اسرائیل اولین رهبر خارجی است که بعد از آغاز دور دوم ریاستجمهوری ترامپ در کاخ سفید با او دیدار میکند.
نتانیاهو گفت سفرش به واشینگتن بهعنوان اولین رهبر خارجی، گواهی بر «استحکام اتحاد» میان اسرائیل و آمریکا و نشانهای از «قدرت دوستی شخصی» او و ترامپ است.
او استدلال کرد: «تصمیماتی که در طول جنگ گرفتهایم، همراه با شجاعات سربازانمان، چهره خاورمیانه را تغییر داده و نقشه جدیدی ترسیم کرده است. باور دارم که با همکاری نزدیک با رییسجمهور ترامپ، میتوانیم این نقشه را بیش از پیش و به شکلی بهتر، تغییر دهیم.»
نخستوزیر اسرائیل آخرین بار در تابستان سال گذشته به واشینگتن رفت و برای چهارمین بار در جلسه مشترک کنگره سخنرانی کرد. او در جریان این سفر به اقامتگاه دونالد ترامپ در فلوریدا نیز رفت و با او دیدار داشت.
نتانیاهو در آستانه سفر جدیدش به آمریکا گفت: «معتقدم که میتوانیم امنیت اسرائیل را تقویت کنیم، دایره صلح را گسترش دهیم و دورانی شگفتانگیز از رفاه و امنیت را از طریق قدرت رقم بزنیم.»
بر اساس گزارشها، نتانیاهو قرار است روز سهشنبه با ترامپ، دیدار کند، اما این برنامه ممکن است تغییر کند.
بنی گانتس، رهبر حزب مخالفان وحدت ملی، برای نتانیاهو آرزوی موفقیت و تاکید کرد که این سفر برای آینده اسرائیل حیاتی است.
او در پیامی در شبکههای اجتماعی نوشت: «دیدار با رییسجمهور ترامپ برای پیشبرد بازگرداندن تمام گروگانها، هماهنگی برای پاسخ به چالش ایران، گسترش دایره عادیسازی و حذف حاکمیت حماس از اهمیت فوقالعادهای برخوردار است.»
بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل که دارای دیدگاه راست افراطی است، نیز از نتانیاهو خواست در سفر به آمریکا و دیدار با ترامپ، «کنترل و حاکمیت» اسرائیل را بر کرانه باختری تقویت کند.
روزنامه واشینگتن فریبیکن ۱۲بهمن گزارش داد نسخهای از طرح جمهوریخواهان در کنگره ایالات متحده را به دست آورده که براساس آن دولت آمریکا موظف میشود در تمامی ارتباطات، مکاتبات و اسناد رسمی خود از «یهودا و سامره» به جای «کرانه باختری» برای نامیدن این منطقه استفاده کند.
اسرائیل، که این منطقه را در سال ۱۹۶۷ ضمیمه خاک خود کرد، این منطقه را «یهودا و سامره» مینامد. اکنون آمریکا و جامعه بینالمللی از چنین نامی استفاده نمیکنند و این منطقه را بخشی از یک دولت فلسطینی میدانند که امیدوارند در آینده تشکیل شود.
ترامپ در دور اول ریاستجمهوری خود، اورشلیم را بهعنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و حاکمیت اسرائیل را بر بلندیهای جولان تایید کرد.
حمله به کرانه باختری
ساعاتی پیش از آغاز سفر نتانیاهو به آمریکا، ارتش اسرائیل گزارش داد که شامگاه شنبه در سه حمله هوایی جداگانه به قباطیه و جنین در شمال کرانه باختری، «تروریستهای فلسطینی» را هدف قرار داده است.
ارتش اسرائیل همچنین گفت در این حملات، عبد الهادی کامل، اسیر آزادشده فلسطینی در چارچوب توافق ۲۰۲۳ با حماس را کشته است.
وزارت بهداشت تشکیلات خودگردان فلسطین گزارش داد که در حمله به قباطیه و جنین، در مجموع پنج نفر از جمله یک نوجوان ۱۶ ساله کشته و چند تن دیگر به شدت زخمی شدند.
ارتش اسرائیل اعلام کرد که «عملیات ضدتروریسم» جاری در شمال کرانه باختری را که وارد دوازدهمین روز شده، گسترش داده و نیروهایش اکنون در شهر طمون فعالیت میکنند.
اسرائیل در روزهای گذشته در جریان یک حمله پهپادی به طمون، «۱۰ عضو مسلح گروههای فلسطینی» را کشت.
حمله جاری ارتش اسرائیل که با نام «عملیات دیوار آهنین» شناخته میشود، عمدتا بر شهر جنین و اردوگاه آن متمرکز بوده، اما هفته گذشته به طولکرم گسترش یافت و اکنون طمون را نیز در بر گرفته است.
حمله اسرائیل به اردوگاه نصیرات غزه
رسانههای فلسطینی روز یکشنبه گزارش دادند که باوجود برقراری توافق آتشبس، هواپیماهای بدون سرنشین اسرائیلی هدفی را در اردوگاه النصیرات در مرکز نوار غزه بمباران کردند.
خبرگزاری فلسطینی شهاب به نقل از منابع محلی نوشت هنوز خبری از تلفات یا زخمیها در این حمله گزارش نشده است.
این خبرگزاری همچنین گزارش داد که تانکهای اسرائیلی از محور فیلادلفی به سمت فلسطینیها در مناطق جنوبی شهر رفح، در مرز با مصر، شلیکهای هشداردهنده انجام دادهاند.
دفتر نخستوزیر اسرائیل روز شنبه اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه، توافق کردند که دوشنبه ۱۵ بهمن در واشینگتن برای آغاز مذاکرات در مورد مرحله دوم آتشبس غزه دیدار کنند.
این توافق از سه مرحله شامل توقف فعالیتهای نظامی و عقبنشینی اسرائیل از مناطق مسکونی در نوار غزه تشکیل شده است.
در مرحله اول توافق آتشبس که به مدت شش هفته به طول میانجامد، قرار است در مجموع ۳۳ گروگان اسرائیلی با حدود هزار و ۹۰۰ زندانی فلسطینی به اسرائیل مبادله شوند.
در توافق آمده است که مذاکرات باید پس از ۱۶ روز از اجرای آن از سر گرفته و سازوکارهای مرحله دوم بررسی شود. هدف از این مرحله آزادسازی آخرین اسرای اسرائیلی و پایان جنگ است. موضوعی که با مخالفت برخی اعضای دولت اسرائیل مواجه شده است.
مرحله سوم قرار است امکان بازسازی غزه را فراهم و مدل حکومتی برای این منطقه تعیین میکند.