استفاده جمهوری اسلامی از فضای مجازی برای دامن زدن به تفرقه مذهبی در سوریه

موسسه راستی‌آزمایی «وِریفای سوریه» اعلام کرد بازیگران بین‌المللی حامی بشار اسد، از جمله جمهوری اسلامی و چین، با اجرای کارزارهای پیچیده، از بسترهای دیجیتال برای تحریف روایت‌ها، دامن زدن به تفرقه و تضعیف تلاش‌های دموکراتیک در سوریه استفاده می‌کنند.

وِریفای سوریه هشدار داد این اطلاعات نادرست از طریق کارزارهای هماهنگ‌شده در شبکه‌های اجتماعی، شخصیت‌های تولیدشده با هوش مصنوعی، پروفایل‌های جعلی و ربات‌ها منتشر می‌شود.

مخالفان مسلح سوری در یک عملیات غافلگیرکننده ۱۱ روزه که از ادلب و حلب آغاز شد، توانستند ۱۸ آذر به دمشق برسند و به بیش از پنج دهه حکومت خاندان اسد بر سوریه پایان دهند. خاندان اسد از اقلیت شیعیان علوی سوریه هستند.

در آخرین روزهای سال ۲۰۲۴، ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته شد که از وقوع آتش‌سوزی در یک زیارتگاه علویان در شهر حلب حکایت داشت.

انتشار این ویدیو با گسترده‌ترین ناآرامی‌ها از زمان سرنگونی اسد همراه شد و بسیاری در آن مقطع زمانی گفتند این رویداد از تهدیدات فزاینده علیه اقلیت علوی در سوریه خبر می‌دهد.

با این حال، وزارت کشور سوریه اعلام کرد این ویدیو پیش از ورود گروه تحریر الشام به دمشق ضبط شده و منتشرکنندگان آن به دنبال دامن زدن به درگیری‌های فرقه‌ای در سوریه بوده‌اند.

زهیر الشمالی، مدیر ارتباطات وِریفای سوریه، گفت این ویدیو موفقیتی برای کارزارهای انتشار اخبار نادرست به شمار می‌رود.

او افزود: «شبکه اطلاعات نادرست همچنان فعال و در حال گسترش است، و این احتمال وجود دارد که با طرح ادعاهای مشابهی که هدف آن‌ها برانگیختن ناآرامی‌ها [در سوریه] است، دوباره ظاهر شود.»

کارزار انتشار اطلاعات نادرست برای افزایش‌ اختلافات مذهبی در سوریه

بنیاد تامسون رویترز جمعه ۱۲ بهمن گزارش داد پس از سقوط حکومت سوریه، اختلافات مذهبی در سطح بالایی باقی مانده و برخی ناظران معتقدند بازیگران بین‌المللی، مانند جمهوری اسلامی، روسیه، چین و اسرائیل، به این شرایط تنش‌آلود در فضای مجازی دامن می‌زنند.

بسام الاحمد، مدیر سازمان «سوری‌ها برای حقیقت و عدالت»، در گفت‌وگو با تامسون رویترز هشدار داد انتشار اطلاعات نادرست یکی از مسائل تاثیرگذار بر همبستگی اجتماعی است.

به گفته او، اطلاعات جعلی به «ابزاری برای بی‌ثباتی» تبدیل شده و در حال ایجاد تنش میان جوامع مختلف در سراسر سوریه است.

احمد اضافه کرد: «آسیبی که اطلاعات نادرست به مردم وارد می‌کند، از ضرر و زیان ناشی از تسلیحات کم‌تر نیست.»

جمهوری اسلامی یکی از حامیان اصلی حکومت اسد به شمار می‌رفت. پیش‌تر دو نماینده سابق مجلس شورای اسلامی به‌طور جداگانه تایید کردند حکومت ایران دست‌کم ۳۰ میلیارد دلار برای حفظ اسد در قدرت هزینه کرد.