مارکو روبیو: تمایل ترامپ برای خرید گرینلند یک شوخی نیست

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا، با تایید این امر که ترامپ با سیاست خارجی از منظر تجاری و معاملاتی برخورد می‌کند، گفت که تمایل دونالد ترامپ برای خرید گرینلند یک شوخی نیست.

روبیو پنج‌شنبه، ۱۱ بهمن، گفت« مسئله نه تملک زمین، بلکه منافع ملی آمریکاست. ترامپ می‌خواهد گرینلند را بخرد و هزینه آن را بپردازد.»

روبیو این تصور را که ممکن است آمریکا، جزیره گرینلند را که بخشی از قلمرو دانمارک محسوب می‍‌شود با نیروی نظامی تصرف کند، رد کرد و گفت: «رییس‌جمهوری یک تاجر است که وارد سیاست شده است، نه یک سیاستمدار درگیر سیاست.»

ترامپ پیش از این به‌صراحت احتمال توسل به نیروی نظامی برای الحاق گرینلند به ایالات متحده را رد نکرده بود.

دانمارک ایده واگذاری گرینلند به آمریکا را رد کرده اما در عین حال گفته است که آماده همکاری بیشتر با آمریکا در این جزیره است.

میوتی ایگده، نخست‌وزیر گرینلند، سه‌شنبه دوم بهمن، یک روز پس از مراسم تحلیف و بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید، با تاکید بر عزم این منطقه خودمختار برای تصمیم‌گیری درباره آینده خود گفت که گرینلند نمی‌خواهد بخشی از آمریکا باشد.

او گفت: «ما گرینلندی هستیم. نه می‌خواهیم آمریکایی باشیم و نه دانمارکی. مردم گرینلند در مورد آینده آن تصمیم خواهند گرفت.»

نخست‌وزیر گرینلند شرایط به وجود آمده را «سخت» توصیف کرد و گفت گرینلند برای حفاظت از منافع آمریکا در قطب شمال، آماده مذاکره با ایالات‌متحده است.

ترامپ پیش از آغاز ریاست‌جمهوری خود در چند اظهارنظر خواستار پیوستن گرینلند و کانادا به خاک آمریکا شد و تهدید کرد که کانال پاناما را پس خواهد گرفت.

روبیو در سخنان پنج‌شنبه خود همچنین تمایل آمریکا برای الحاق گرینلند به این کشور را به تهدید چین مرتبط دانست و گفت که پکن تلاش خواهد کرد تا نفوذ خود را به این جزیره نیز گسترش دهد.

او گفت:«این کاملا واقع‌بینانه است که باور کنیم چینی‌ها در نهایت، شاید حتی در کوتاه مدت، سعی خواهند کرد در گرینلند کاری را انجام دهند که در کانال پاناما و جاهای دیگر انجام داده اند.»

به‌گفته وزیر امور خارجه آمریکا، چین می‌خواهد تجهیزات و امکاناتی را در گرینلند مستقر کند که به آنها امکان دسترسی به قطب شمال را تحت پوشش یک شرکت چینی بدهد.»

او افزود:«اما چین درواقع یک هدف دوگانه را دنبال می‌کند تا در لحظه درگیری، بتوانند کشتی‌های نیروی دریایی را به آن تاسیسات بفرستند و از آنجا دست به عملیات بزنند.»

مارکو روبیو تاکید کرد که چنین اقدامی برای ایالات متحده «کاملا غیرقابل قبول» خواهد بود.

او گفت که اگر چنین اتفاقی بیفتد، «دانمارک نمی‌تواند جلو آنها را بگیرد. آنها برای انجام این کار به ایالات متحده تکیه خواهند کرد.»

وزیر امور خارجه آمریکا افزود: «نکته ترامپ این است که ایالات متحده همین حالا هم به محافظت از گرینلند در صورت وقوع یک حمله متعهد است. اگر ما در حال حاضر چنین تعهدی داریم، پس چرا نباید کنترل بیشتری بر آنچه در آنجا اتفاق می‌افتد داشته باشیم؟»

روبیو گفت: « من می‌دانم که این یک موضوع حساس برای دانمارک است، اما باز هم می‌گویم که این مسئله موضوعی است که به امنیت و منافع ملی ایالات متحده گره خورده است.»

دانمارک دوشنبه، ۹ بهمن، اعلام کرد که ۲.۰۵ میلیارد دلار برای تقویت توانایی‌های نظامی خود در قطب شمال هزینه خواهد کرد.

گرینلند با داشتن پایگاه هوایی پیتوفیک، که از نظر استراتژیک برای ارتش ایالات متحده و سیستم هشدار زودهنگام موشک‌های بالستیک آمریکا مهم است و کوتاه‌ترین مسیر از اروپا به آمریکای شمالی از این جزیره می‌گذرد.

ترامپ در سال ۲۰۱۹ و در دوره قبلی ریاست جمهوری خود، علاقه‌اش را برای خرید گرینلند ابراز کرد، اما این پیشنهاد بلافاصله از سوی دانمارک و همچنین مقامات جزیره قبل از هر گونه گفت‌وگوی رسمی رد شد.

مته فردریکسن، نخست‌وزیر دانمارک در آن زمان پیشنهاد ترامپ را «پوچ» توصیف کرد. ترامپ رد پیشنهادش را «زننده» خواند و سفر خود به کپنهاگ را لغو کرد.

گرینلند از سال ۲۰۰۹ حق اعلام استقلال از دانمارک را دارد، اما این جزیره با ۵۶ هزار نفر جمعیت تاکنون از انجام این کار خودداری کرده است.