نایب‌رییس پارلمان عراق: سلاح باید تنها در اختیار دولت عراق باشد

اعضای حشد شعبی، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در عراق، ۱۳ دی تابوت نمادین قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، را در فرودگاه بغداد حمل کردند
اعضای حشد شعبی، از گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در عراق، ۱۳ دی تابوت نمادین قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه پاسداران، را در فرودگاه بغداد حمل کردند

محسن المندلاوی، نایب‌رییس پارلمان عراق، با اشاره به کاهش نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه تاکید کرد استفاده از سلاح در عراق باید تنها محدود به حکومت این کشور باشد.

مندلاوی یک‌شنبه هفتم بهمن در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفت: «محدود کردن سلاح به حکومت امری مهم است و امیدوارم که اجرایی شود.»

او افزود مجاب کردن گروه‌های مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق برای زمین گذاشتن سلاح‌هایشان زمان‌بر است اما با توجه به تغییر اولویت‌ها در عراق و لزوم پرداختن به «منافع سیاسی و اقتصادی» این کشور، امکان‌پذیر خواهد بود.

مندلاوی عضو «چارچوب هماهنگی» شیعیان عراق است، گروهی متشکل از سیاستمداران برجسته که روابط نزدیکی با جمهوری اسلامی دارند.

در هفته‌های اخیر و در آستانه بازگشت دونالد ترامپ به قدرت در آمریکا، درخواست‌ها در عراق برای کاستن از نفوذ گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی شدت یافته است.

فواد حسین، وزیر امور خارجه عراق، ۲۷ دی اعلام کرد بغداد خواهان برقراری رابطه‌ای خوب با واشینگتن در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ است.

حسین اضافه کرد دولت عراق در تلاش برای متقاعد کردن گروه‌های مسلح وابسته به حکومت ایران است تا سلاح‌های خود را زمین بگذارند.

نایب‌رییس پارلمان عراق: تضعیف جمهوری اسلامی تاثیری بر ما نخواهد داشت

نایب‌رییس پارلمان عراق در ادامه مصاحبه خود، به شرایط جمهوری اسلامی در پی تحولات منطقه‌ای اخیر اشاره کرد و گفت: «گمان نمی‌کنم که تضعیف ایران تاثیری منفی بر عراق داشته باشد.»

مندلاوی اضافه کرد: «عراق به‌تدریج نقش طبیعی خود را در میان کشورهای عربی بر عهده گرفته است. ایران همسایه‌ای است که پیوندهای تاریخی با آن داریم. موقعیت جغرافیایی ما و روابطمان با کشورهای عربی، مسائلی مستقل از یکدیگر هستند.»

او که خود یک تاجر است و در هتل‌ها، بیمارستان‌ها و خدمات انتقال پول عراق سرمایه‌گذاری کرده، بر لزوم حفظ ثبات اقتصادی در این کشور تاکید کرد: «امروز، ما ثبات داریم. شرکت‌های خارجی به عراق می‌آیند.»

رویترز در همین رابطه نوشت عراق از موقعیتی «نادر» برخوردار است و هم‌زمان، متحد تهران و واشینگتن به شمار می‌رود.

این خبرگزاری افزود با توجه به تحولات منطقه‌ای و بازگشت ترامپ به کاخ سفید، عراق می‌کوشد مانع از بر هم خوردن ثابت شکننده در این کشور شود و بر ادامه فرآیند بازسازی خود پس از سال‌ها جنگ ویرانگر تمرکز کند.

محسن المندلاوی، نایب‌رییس پارلمان عراق
محسن المندلاوی، نایب‌رییس پارلمان عراق

روزنامه تلگراف ششم بهمن به نقل از منابع آگاه گزارش داد جمهوری اسلامی از بیم سیاست‌های دولت جدید ترامپ، به نیروهای نیابتی خود در سراسر خاورمیانه دستور داده که محتاطانه عمل کنند.

بر اساس این گزارش، به فرماندهان گروه‌های مسلح مورد حمایت حکومت ایران دستور داده شده از هرگونه عملی که ممکن است از سوی ایالات متحده یا متحدان منطقه‌ای آن به‌عنوان اقدامی تهاجمی تعبیر شود، اجتناب کنند.

پیش‌تر در ۲۱ دی، ویلیام بِرنز، رییس پیشین سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سی‌آی‌ای)، با اشاره به دو حمله موشکی «نافرجام» جمهوری اسلامی به اسرائیل، «فروپاشی» حزب‌الله لبنان به‌عنوان مهم‌ترین گروه نیابتی تهران، «کاهش شدید قدرت حماس» در نوار غزه و در نهایت سقوط حکومت بشار اسد گفت: «تمامی این مسائل رژیم ایران را از نظر استراتژیک، در موقعیت بسیار ضعیف‌تری قرار داده است.»