روزنامه تلگراف: جمهوری اسلامی از ترس ترامپ خواستار احتیاط گروه‌های نیابتی شده

روزنامه بریتانیایی تلگراف به نقل از منابع آگاه گزارش داد که جمهوری اسلامی از بیم سیاست‌های دولت جدید دونالد ترامپ در آمریکا، به نیروهای نیابتی خود در سراسر خاورمیانه دستور داده که محتاطانه عمل کنند.

این روزنامه در گزارشی که روز شنبه منتشر شد، نوشت که همچنین به فرماندهان گروه‌های شبه‌نظامیان تحت حمایت جمهوری اسلامی دستور داده شده که مواضع دفاعی خود را حفظ کنند و در عین حال از هرگونه اقدامی که ممکن است توسط نیروهای ایالات متحده یا متحدان منطقه‌ای به عنوان اقدام تهاجمی تعبیر شود، اجتناب کنند.

تلگراف همچنین به نوع حضور علی خامنه‌ای، رهبر ۸۵ ساله جمهوری اسلامی در مراسم تشییع جنازه دو قاضی کشته‌شده در تهران اشاره کرد و نوشت که بنا بر گزارش‌ها، خامنه‌ای به دلیل ترس از حملات، در این مراسم جلیقه ضدگلوله به تن داشت.

تصاویری که از خامنه‌ای در این مراسم منتشر شد نشان می‌داد که لباسش به طور غیرمعمول برآمده شده بود که احتمالا به دلیل پوشیدن این جلیقه امنیتی بوده است.

تلگراف به این موضوع اشاره کرد که چنین ترسی از سوی خامنه‌ای در شرایطی است که گفته می‌شود علی رازینی و محمد مقیسه به دست «یک نفوذی» ترور شده‌اند.

یک مقام ارشد جمهوری اسلامی در تهران به تلگراف گفت: «به نیروها و متحدان در منطقه دستور داده شده که با احتیاط عمل کنند زیرا [جمهوری اسلامی] با بازگشت ترامپ احساس خطر وجودی می‌کند».

این مقام جمهوری اسلامی افزود: «در عراق و یمن به نیروها گفته شده که هیچ گونه مواضع آمریکایی را هدف قرار ندهند و در صورت انجام، صراحتا در مورد استفاده از سلاح‌های ساخت ایران به آنها هشدار داده شده است.»

او گفت: «به آنها گفته شده است که مواضع دفاعی خود را برای مدتی حفظ کنند و از هرگونه اقدامی که ممکن است باعث تحریک آمریکایی‌ها شود، خودداری کنند.»

جمهوری اسلامی به دلیل حملات اسرائیل به حزب‌الله و سقوط متحد کلیدی خود، بشار اسد در سوریه، در ماه‌های اخیر شدیدا تضعیف شده است.

تهدید جمهوری اسلامی علیه اسرائیل از طریق حماس و حزب‌الله از بین رفته و تهران مسیر سوریه را نیز به عنوان مسیر قاچاق اسلحه برای نیروهای نیابتی خود از دست داده است.

این مقام جمهوری اسلامی به تلگراف گفت: «سقوط اسد ترس [در رژیم] را تشدید کرده و اکنون این نگرانی وجود دارد که آنها نتوانند پس از مشاهده اتفاقاتی که برای اسد رخ داد، کشور را حفظ کنند، چیزی که هیچ کس در جمهوری اسلامی انتظارش را ندارد.»

او خبر داد: «عملیات گسترده‌ای برای شناسایی و دستگیری جاسوسان و عوامل نفوذی اسرائیل در جریان است و این نگرانی وجود دارد که آنها به دفاتر مقامات ارشد نفوذ کرده باشند.»

هفته گذشته، محمدجواد ظریف معاون رییس‌جمهور ایران نفوذ موفقیت‌آمیز اسرائیل در برنامه اتمی جمهوری اسلامی را تایید کرد و تأثیر تحریم‌های بین‌المللی را عامل آسیب‌پذیری جمهوری اسلامی در برابر اسرائیل دانست.

بازگشت ترامپ به کاخ سفید ضربه بزرگ دیگری به جمهوری اسلامی به شمار می‌رود، زیرا او درباره بازگرداندن کارزار «فشار حداکثری» خود صحبت کرده و در پاسخ به سوالی درباره حملات نظامی علیه ایران، گفت: «هر چیزی ممکن است اتفاق بیفتد».

تلگراف نوشت که انتظار می رود تیمی که ترامپ برای دور دوم ریاست جمهوری خود انتخاب کرده، از جمله وزیر خارجه آمریکا، اقدامات سخت‌تری علیه جمهوری اسلامی انجام دهد.

بر اساس گزارش این روزنامه، دولت بایدن همچنین به ترامپ هشدار داده بود که ایران ممکن است پس از تضعیف شدن در جریان درگیری‌ها در خاورمیانه، به دنبال ساخت بمب هسته‌ای باشد.

جمهوری اسلامی نسبت به هشت سال پیش زمانی که ترامپ برای اولین بار به قدرت رسید، از نظر داخلی بسیار ضعیف‌تر است و پس از اعتراضات «زن زندگی آزادی»، مشروعیتش به پایین‌ترین حد خود از زمان انقلاب رسید.

این مقام ارشد جمهوری اسلامی گفت: «درباره ترامپ و گزینه‌های موجود برای مقابله با هرگونه حمله احتمالی به ایران، بحث‌های گسترده‌ای صورت گرفته است. موضوع اصلی بحث، این بود که چگونه از شروع جنگ با او جلوگیری کنیم و جنگ او با ما جلوگیری کنیم.»

او افزود: «تهدیدهایی که ترامپ کرده در اینجا جدی گرفته می‌شود، زیرا از قبل او را می‌شناسند».

این مقام جمهوری اسلامی همچنین گفت که مذاکرات با روسیه در مورد خرید سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ نیز تشدید شده است.

به گزارش تلگراف، مسعود پزشکیان، رییس‌جمهور ایران، در دیدار هفته گذشته خود با پوتین بر تحویل این سامانه دفاعی به جمهوری اسلامی تاکید کرد.

مقام‌های جمهوری اسلامی همچنین لفاظی‌های خود در مورد حمله احتمالی دوباره به اسرائیل در تلافی حملات این کشور به سایت‌های نظامی جمهوری اسلامی را پس از پیروزی ترامپ در انتخابات آمریکا، ملایم کرده‌اند.

یک مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی اعلام کرده که امیدوار است دولت جدید ترامپ سیاست خارجی «واقع بینانه بر اساس قوانین بین‌المللی و احترام به منافع و خواسته‌های ملت‌های منطقه، از جمله ملت ایران» اتخاذ کند.

با این حال، مقام‌های ارشد ایرانی نسبت به مذاکره با ایالات متحده ابراز مخالفت کرده‌اند.

اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات جمهوری اسلامی، نسبت به مذاکره با دولت ترامپ هشدار داد و گفت که چنین مذاکراتی می‌تواند به ضرر تهران باشد.

خطیب با متهم کردن آمریکا به فشار بر ایران تحت «مذاکرات تحمیلی» گفت که اگر درخواست‌ها برای مذاکره بر جمهوری اسلامی غالب شود، شکست خواهد خورد.

خطیب گفت که ایالات متحده احتمالاً در میان انتظارات، فشار را از طریق «پیشنهادها، اغواها و تهدیدهای جذاب» تشدید خواهد کرد.

تلگراف به وجود دودستگی در رسانه‌های ایران اشاره کرد و نوشت رسانه‌های اصلاح‌طلب فرصت‌ای دیپلماتیک احتمالی را پیشنهاد می‌کنند، در حالی که نشریات تندرو تعامل با آمریکا را رد می‌کنند.

این روزنامه تاکید کرد که مسئولیت نهایی تصمیم‌گیری در مورد اینکه آیا ایران با دولت ترامپ گفتگو خواهد کرد یا نه بر عهده خامنه‌ای است.

این در شرایطی است که مردم عادی ایران که با تورم ۵۰ درصدی زندگی می‌کنند و مشکلات اقتصادی فزاینده‌ای دارند امیدوارند که ترامپ به حکومت جمهوری اسلامی پایان دهد.

یکی از ساکنان تهران به تلگراف گفت: «مردم برای تامین مایحتاج اولیه دست و پنجه نرم می‌کنند و بسیاری نمی‌توانند گوشت بخرند زیرا گران است.»

او افزود: «بسیاری ترامپ را به عنوان یک امید می‌دانند و معتقدند که او ممکن است آنها را از این وضعیت نجات دهد و هر جایگزینی بهتر از وضعیت فعلی است.»

تحلیلگران می‌گویند خامنه‌ای چهار سال سخت را پیش رو دارد؛ دوره‌ای که می‌تواند منطقه را تغییر دهد.

آنها بر این باورند که رهبر جمهوری اسلامی یا باید ممنوعیت مذاکره با واشینگتن را لغو کند یا در بحبوحه فشارهای داخلی و بین‌المللی فزاینده، خطر یک جنگ همه‌جانبه با ایالات متحده را داشته باشد.

یکی از مغازه‌داران تهران به تلگراف گفت: «قیمت‌ها هر هفته در حال افزایش است و افراد کمتری می‌توانند آنچه را که دو سال پیش می‌توانستند بخرند، تهیه کنند.»

ارزش ریال ایران در هفته جاری به پایین‌ترین حد خود سقوط کرد و هر دلار آمریکا از مرز 84 هزار تومان گذشت.

در این شرایط، انتظار می رود قیمت کالاهای اساسی بیش از پیش افزایش یابد.

این مغازه دار گفت: «مردم به رژیم فحش می‌دهند و امیدوارند که ترامپ کاری انجام دهد؛ یا بنشیند با آنها صحبت کند یا به حکومت آنها پایان دهد.»